5,8 εκατ. πουλιά καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της Γιορτής των Πουλιών

24.115 άτομα συμμετείχαν στη φετινή Γιορτή των Πουλιών, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εκδήλωση πτηνοπαρατήρησης που διοργανώνεται από 40 εθνικούς εταίρους του BirdLife International στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, τα άτομα που συμμετείχαν στις περισσότερες από 1.000 διαφορετικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρακολούθησαν την εκπληκτική φθινοπωρινή μετανάστευση καθώς τα πουλιά μετακινούνταν προς τους χώρους όπου θα διαχειμάσουν, στον νότο.

Οπως αναφέρεται, η Γιορτή των Πουλιών λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου από το 1993 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της μετανάστευσης των πουλιών, προωθώντας δράσεις που απαιτούνται για να σωθούν απειλούμενα είδη πουλιών και οι βιότοποι τους. Επιπλέον, η εκδήλωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ανθρώπους να παρατηρήσουν πουλιά με τη βοήθεια ορνιθολόγων που γνωρίζουν τα πουλιά και το θαύμα της μετανάστευσης.

Φέτος, 40 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας συμμετείχαν στην Γιορτή των Πουλιών με 1.070 εκδηλώσεις παρατηρώντας 5,8 εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά. Παράλληλα με την παρατήρηση, εντοπισμό και καταμέτρηση πουλιών, πολλοί εταίροι του BirdLife πρόσφεραν μια ποικιλία από δραστηριότητες από εκθέσεις φωτογραφίας μέχρι ορνιθολογικές εκδρομές και δημόσιες δακτυλιώσεις πουλιών καθώς και ειδικές εκδηλώσεις για τα παιδιά.

Στην Κύπρο, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου διοργάνωσε τρεις εκδηλώσεις πτηνοπαρατήρησης την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις οποίες συμμετείχαν 57 άτομα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Κύπρο παρατηρήθηκαν 1.310 πουλιά ενώ τα είδη που παρατηρήθηκαν περισσότερο ήταν το Χελιδόνι, ο Τζιτρινοζευκαλάτης και το Οχθοχελίδονο. Η πιο συναρπαστική παρατήρηση της ημέρας ήταν στην Πεδιάδα Πάφου όπου παρατηρήθηκε συνεχής ροή από μεταναστευτικά Χελιδόνια καθώς και ένα Βαλτοσιάχινο που παρατηρήθηκε να πετάει προς τη θάλασσα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας παρατηρήθηκαν στην Κύπρο 63 διαφορετικά είδη πουλιών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.