6+1 αλήθειες για τις «ασφαλείς σχολικές μονάδες»

Του
Απόστολου Σκουρουπάτη*

 

Καθηµερινά γινόµαστε όλοι µάρτυρες µιας συντονισµένης προσπάθειας του πολιτικού προϊστάµενου του ΥΠΠΑΝ να ωραιοποιήσει την κατάσταση στα σχολεία µας. Τα «ασφαλή δηµόσια σχολεία και τα λίγα θετικά κρούσµατα του ΥΠΠΑΝ» έρχονται σε πλήρη αντίθεση µε τους αριθµούς αλλά και την πραγµατική εικόνα των σχολικών µας µονάδων.

1. ∆εκάδες εκπαιδευτικοί απουσιάζουν από τις σχολικές µονάδες πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, είτε γιατί διαγνώστηκαν ως θετικοί στον ιό είτε γιατί είναι στενές επαφές θετικών κρουσµάτων. Αυτό µπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς κοιτάζοντας καθηµερινά τις ανάγκες για αντικαταστάσεις που δηµοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Σε κάποιες µάλιστα σχολικές µονάδες έχουν δηµιουργηθεί και «αλυσίδες» κρουσµάτων.

2. Εκατοντάδες µαθητές/ριες πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης είναι σε αυτοπεριορισµό για τους ίδιους λόγους, τµήµατα σχολείων παραµένουν κλειστά εδώ και µέρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κλείσει και νηπιαγωγεία.


3. Στις σχολικές µας µονάδες ∆ΕΝ ισχύουν τα περιοριστικά µέτρα που έχουν επιβληθεί µε οριζόντια µορφή σε όλη την υπόλοιπη Κύπρο. Στις σχολικές τάξεις, αν και κλειστός χώρος, συνεχίζει να αναλογεί το 1 τ.µ. για κάθε άτοµο (µαθητές, εκπαιδευτικοί, προσωπικό). Ενώ οι απογευµατινές δραστηριότητες των παιδιών έχουν σταµατήσει ή περιοριστεί, καµία διαφοροποίηση δεν έτυχαν οι δραστηριότητες των παιδιών κατά το σχολικό χρόνο.

4. Την ίδια στιγµή που η κυβέρνηση έχει αναστείλει τη λειτουργία απογευµατινών δραστηριοτήτων των µαθητών/ριων κάτω των 18 ετών µε τη δικαιολογία του περιορισµού των επαφών των παιδιών, το ΥΠΠΑΝ είχε τη φαεινή ιδέα να ανοίξει τις εισόδους των σχολικών µονάδων από τις 7:00 π.µ., χωρίς καµία επίβλεψη σε αρκετές περιπτώσεις, καταργώντας µε αυτόν τον τρόπο, πέραν των θεµάτων ασφάλειας που προκύπτουν, και το υγειονοµικό πρωτόκολλο που εφαρµόζεται στις σχολικές µονάδες.

5. Η έξαρση της πανδηµίας στις σχολικές µονάδες αναµένεται να είναι ακόµη µεγαλύτερη τις χειµωνιάτικες µέρες, αφού το ΥΠΠΑΝ δεν έχει πάρει ΚΑΝΕΝΑ απολύτως επιπλέον µέτρο, το οποίο θα διασφαλίζει την ασφάλεια των µαθητών/ριων όταν θα λειτουργήσουν οι κεντρικές θερµάνσεις και θα κλείσουν τα «ανοικτά παράθυρα». Επιπρόσθετα, οι «µια έτσι, µια γιουβέτσι» πολιτικές αποφάσεις του ΥΠΠΑΝ όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των κεντρικών θερµάνσεων, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία µαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού, και προφανώς προκύπτουν από την αδυναµία της κυβέρνησης να διασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες εντός των σχολικών τάξεων.

6. Όσον αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισµό που εξαγγέλθηκε δεκάδες φορές από τον ίδιο τον ΥΠΠΑΝ και αφορά κονδύλι ύψους €2,5 εκατοµµυρίων για το 2020, εκτός από 2.500 ταµπλέτες αξίας µερικών χιλιάδων ευρώ που αγοράστηκαν από το ΥΠΠΑΝ, τίποτα άλλο δεν έχουµε δει στις σχολικές µας µονάδες. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να µάθουµε πώς δαπανήθηκε το κονδύλι του 2020 και όχι πώς θα δαπανηθεί. Με τόσες ανακοινώσεις και εξαγγελίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ανέµενε κανείς ότι έστω και αυτό το κονδύλι θα είχε ήδη δαπανηθεί και ότι το ΥΠΠΑΝ θα διεκδικούσε επιπλέον κονδύλι.


6+1. Οι εκπαιδευτικοί είναι στις σχολικές µονάδες από την 1η Σεπτεµβρίου. Με αυξηµένες διπλές και τριπλές παιδονοµίες, αυξηµένα εποπτικά καθήκοντα, στις τάξεις τους από τις 07:30 π.µ. µέχρι τις 13:05 µ.µ. χωρίς κανένα διάλειµµα πολλές φορές, εντελώς αβοήθητοι από την πολιτεία, να παλεύουν καθηµερινά να καλύψουν ελλείψεις που δηµιουργήθηκαν από την προηγούµενη αναστολή φοίτησης και να καλύψουν και τους διδακτικούς στόχους. Το ελάχιστο που µπορούσε ανέξοδα να κάνει το ΥΠΠΑΝ είναι να αναπροσαρµόσει αυτούς τους διδακτικούς στόχους, όµως ούτε και αυτό δεν έκανε.

Αυτό που επιτακτικά ζητά η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ζωντανά ανοικτά σχολεία µε ασφάλεια για όλους. Η ανυπαρξία ουσιαστικών µέτρων, η εµµονή σε εξαγγελίες χωρίς να συνοδεύονται από έργα και πράξεις, η απουσία σχεδιασµού και προγραµµατισµού και η αδυναµία τους να προστατεύσουν παιδιά, εκπαιδευτικούς και προσωπικό εντός των σχολικών µονάδων, µας οδηγούν δυστυχώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

* Αντιπρόεδρος ΠΟΕ∆, µέλος Γραµµατείας Προοδευτικής Κίνησης ∆ασκάλων και Νηπιαγωγών

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.