6.200 μαθητές/τριες θα φοιτήσουν φέτος στα σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης

Αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα κατά την προσέλευση μαθητών/τριών στα σχολεία, εκφράζει o διευθυντής της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Ηλίας Μαρκάτζιης σημείωσε πως η Τεχνική Εκπαίδευση είναι στις μέρες μας η σημαντικότερη ίσως μορφή εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, καθώς σε όλο τον κόσμο παρατηρείται έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού για τους χώρους εργασίας, κυρίως στη Βιομηχανία.

Σε ερώτηση σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά, ο Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης είπε ότι η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ) είναι έτοιμη να υποδεχτεί στα σχολεία της τόσο τους/τις μαθητές/μαθήτριες, όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε, παράλληλα, ότι κατά την ακαδημαϊκή σχολική χρονιά 2022-2023 τα σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης αναμένεται ότι θα στελεχώσουν περισσότεροι από 650 εκπαιδευτές και θα φοιτήσουν περίπου 6.200 άτομα.

Κατά την ίδια χρονιά, είπε, θα λειτουργήσουν 11 Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ), 3 Λύκεια και ΤΕΣΕΚ (μεικτά σχολεία) στην Πόλη Χρυσοχούς, στο Όμοδος και στην Έμπα, ενώ 2 κλάδοι Τεχνικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στον Αγρό και στη Σολέα.

Επίσης, σημείωσε πως θα λειτουργήσουν 5 Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΤΕΕ) και 5 Προγράμματα Διά Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΠΔΒΕΕΚ) σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο.

Σε ερώτηση ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που διαχειρίστηκε και έχει να διαχειριστεί η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι ένα ζήτημα είναι η ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση των παιδιών Γυμνασιακού κύκλου για τις μορφές εκπαίδευσης που προσφέρονται, ώστε να είναι στην ώριμη θέση να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Ένα άλλο θέμα, είπε ο κ. Μαρκάτζιης, που έχει να διαχειριστεί η ΔΜΤΕΕΚ, είναι το χαμηλό ακαδημαϊκό επίπεδο κάποιων νεοεισερχόμενων μαθητών/τριών στις ΤΕΣΕΚ.

«Για αντιμετώπιση του φαινομένου οι διευθύνσεις των ΤΕΣΕΚ εφαρμόζουν προγράμματα στήριξης με στόχο την ενδυνάμωση των παιδιών και την ομαλή ένταξή τους στο σύνολο. Το φαινόμενο αυτό θα έπρεπε να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στο Γυμνάσιο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η διεύθυνση αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση Εκπαιδευτικού Προσωπικού για συγκεκριμένους κλάδους.

«Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης ζήτησής τους στην αγορά εργασίας, καθώς και λόγω των καλών όρων που τους προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα. Η ΔΜΤΕΕΚ σε αυτές τις περιπτώσεις βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. αγορά υπηρεσιών) για να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.