6.500 πλειστηριασμοί ακινήτων σε τρία χρόνια

Αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ έρχονται και οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις

Περισσότερα από 6.500 ακίνητα πέρασαν από τη διαδικασία του πλειστηριασμού τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η τάση αυξήθηκε κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες λόγω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εκποιήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία εξασφάλισε η εφημερίδα μας από τις εκθέσεις τις οποίες καταθέτει η Κεντρική Τράπεζα ανά τρίμηνο στο Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή, από το πρώτο τρίμηνο του 2016 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τράπεζες έθεσαν σε διαδικασία πλειστηριασμού συνολικά 5.812 ακίνητα αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Επίσης, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων οι οποίες αγόρασαν δάνεια κυρίως από τον Συνεργατισμό (ΚΕΔΙΠΕΣ) και τις Τράπεζες Κύπρου και Ελληνική, υπολογίζεται ότι πραγματοποίησαν άλλες 700 εκποιήσεις περίπου.

10 χιλιάδες επιστολές


Οι ειδοποιήσεις για ιδιωτικές εκποιήσεις μέσω δημοπρασιών χωρίς την εμπλοκή του Κτηματολογίου ξεκίνησαν από το 2015 μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Συνολικά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τράπεζες έστειλαν επιστολές για 9.219 ακίνητα, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έστειλαν άλλες 800 επιστολές περίπου. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της ΚΤ το 63% αυτών που πήραν επιστολή είδαν το ακίνητό τους να περνά από τη διαδικασία του πλειστηριασμού (5.812 από τους 9.219), ενώ το ποσοστό στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είναι ακόμη πιο υψηλό.

Πώς επηρέασε η τελευταία αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου

Οι ειδοποιήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αφού οι τράπεζες έστειλαν 1.496 επιστολές σε σύγκριση με 792 το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό φαίνεται ότι συνδέεται με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, η οποία έγινε τον Ιούλιο του 2018, μετά από εισήγηση της κυβέρνησης η οποία υπερψηφίστηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥΔΗΚΟ. Μάλιστα αυτό το στοιχείο επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες ήταν ενήμερες για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και τη στάση την οποία θα τηρούσαν τα δύο κόμματα στη Βουλή, με αποτέλεσμα να προετοιμαστούν κατάλληλα. Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου οδήγησε σε δραματική αύξηση των εκποιήσεων, αφού το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες έθεσαν σε διαδικασία πλειστηριασμού 652 και 930 ακίνητα αντίστοιχα, σε σύγκριση με 301 το προηγούμενο τρίμηνο. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της ΚΤ συνολικά 2.322 ακίνητα από 5.812 (ποσοστό 40%) τέθηκαν για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό την περίοδο από το τρίτο τρίμηνο του 2018 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019, δηλαδή μετά την αλλαγή της νομοθεσίας.

Αυξάνονται μήνα με μήνα


Τα στοιχεία δείχνουν ότι μήνα με μήνα αυξάνονται οι πλειστηριασμοί. Ενδεικτικά το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι τράπεζες έθεσαν σε πλειστηριασμό 125 ακίνητα, αξίας 24,6 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 έθεσαν σε πλειστηριασμό 365 ακίνητα αξίας 129,4 εκατ. ευρώ. Επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες έθεσαν σε πλειστηριασμό 301 ακίνητα αξίας 60,5 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τράπεζες έθεσαν σε πλειστηριασμό 867 ακίνητα αξίας 220,1 εκατ. ευρώ.

Έτοιμη η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ρυθμό των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα είναι ήδη έτοιμη και αυτό το οποίο απομένει είναι η έκδοση του διατάγματος από το Υπουργείο Οικονομικών. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.