6 δισ. ευρώ ζημιές από τη διαχείριση του Συνεργατισμού από την Κυβέρνηση

Αυξάνεται ο λογαριασμός από τις εγγυήσεις που ψήφισαν ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ

Ο Συνεργατισμός έκλεισε αλλά οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμη τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία κατατέθηκαν σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΙΠΕΣ, από το 2013 που πέρασε στα χέρια της Κυβέρνησης η διαχείριση του Συνεργατισμού το Κράτος έδωσε συνολικά 5,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο λογαριασμός δεν έχει κλείσει αφού στη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή διά χειρός ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ, προνοείται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα συνεχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις προς την Ελληνική για 12 χρόνια για ενδεχόμενες μη αναμενόμενες ζημιές. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρόνοια στην οποία καθορίζεται ρητά ότι σε περίπτωση που η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις αποζημιώσεις η υποχρέωση μεταφέρεται αυτόματα στο Κράτος (σ.σ.: και κατ’ επέκταση στους φορολογούμενους).

Όπως αναφέρθηκε, έχει κατατεθεί ήδη στην ΚΕΔΙΠΕΣ απαίτηση από την Ελληνική Τράπεζα ύψους 72 εκατ. ευρώ για τους πρώτους δεκαπέντε μήνες εφαρμογής του σχεδίου εγγυήσεων, ενώ το ίδιο αναμένεται να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι τη λήξη του σχεδίου, το οποίο έχει διάρκεια 12 χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης ότι το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες έκαναν λόγο για 31 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, κυρίως λόγω των λογιστικών προβλέψεων τις οποίες αναγνώρισε η Ελληνική Τράπεζα μετά τη μεταφορά των εργασιών.

Σημειώνεται ότι στον πιο πάνω λογαριασμό δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές οι οποίες πληρώθηκαν σε συμβούλους για το διαγωνισμό, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά η αμοιβή του νομικού οίκου Freshfields, ο οποίος επιλέχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, αντί της Νομικής Υπηρεσίας, ανήλθε στο 1 εκατ. ευρώ.

Διαφορά ΚΕΔΙΠΕΣ – Ελληνικής

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία για την απαίτηση ύψους 72 εκατ. ευρώ η οποία κατατέθηκε από την Ελληνική Τράπεζα, έχει διοριστεί ανεξάρτητος οίκος (Mazars) αφού η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει το ποσό. Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε σχέση με το συνολικό ποσό στο οποίο θα ανέλθουν οι εγγυήσεις, αφού η ΚΕΔΙΠΕΣ προβλέπει 161 εκατ. ευρώ ενώ η Ελληνική Τράπεζα 110 εκατ. ευρώ.

«Θα σήκωναν και τις ΑΤΜ»

Σχολιάζοντας την κριτική των κομμάτων, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, αναφέρθηκε στις απαιτήσεις τις οποίες προέβαλαν την υπό αναφορά περίοδο οι εποπτικές Αρχές, αλλά και στις εκροές. Ανέφερε μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν υπήρχε επιτυχής κατάληξη «θα σήκωναν και τις ΑΤΜ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, στη συνεδρία αναφέρθηκε ότι για τις πιο πάνω εγγυήσεις η Ελληνική Τράπεζα ανέλαβε να αποπληρώσει υποχρεώσεις του Συνεργατισμού προς καταθέτες ύψους 9,7 δισ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy