Παράθυρα/ Ορίζοντας

6 νέα θεατρικά έργα για τη Λευκωσία

Οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας είναι αφιερωμένες στην Λευκωσία. Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες προτού το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023 σηκώσει αυλαία, φέρνει για δεύτερη φορά στην Κύπρο τον θεσμό «Τhe 24 Ηour Plays» ένα θεσμό που ξεκίνησε το 1995 στο Broadway της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 4ης έκδοσης του Φεστιβάλ, 6 θεατρικοί συγγραφείς, 6 σκηνοθέτες και 18 ηθοποιοί γράφουν και ανεβάζουν μέσα σε 24 ώρες 6 νέα μικρά θεατρικά έργα, που εμπνέονται από την ιστορία της πόλης, τους ανθρώπους και τις γειτονιές της.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Η 24ωρη διαδικασία ξεκινά το βράδυ της 2ας Σεπτεμβρίου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, όπου θα συναντηθούν για πρώτη φορά οι 6 θεατρικοί συγγραφείς, οι 6 σκηνοθέτες και οι 18 ηθοποιοί. Μετά από μια σύντομη συνάντηση γνωριμίας όλων των συντελεστών, θα ακολουθήσει κλήρωση από την οποία θα προκύψουν οι τρεις ηθοποιοί που θα λάβουν μέρος στο κάθε ένα από τα έξι θεατρικά έργα. Στο μουσείο θα παραμείνουν για όλη τη νύχτα μόνο οι 6 θεατρικοί συγγραφείς. Περιτριγυρισμένοι από τις πλούσιες ιστορικές συλλογές του μουσείου καλούνται να γράψουν και να παραδώσουν τα 15λεπτα έργα τους μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης μέρας. Τα νέα θεατρικά έργα θα σταλούν αρχικά στους σκηνοθέτες για να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους, ώστε στις 8:30 το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου 2023 να ξεκινήσουν, μαζί με τους/τις ηθοποιούς τους και την ομάδα του Φεστιβάλ, τις πρόβες στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Η 24ωρη πυρετώδης θεατρική διαδικασία ολοκληρώνεται το ίδιο βράδυ στις 8:30 με την πρεμιέρα των νέων έργων.»

Τα έργα θα ανεβούν σε σκηνοθεσία: Χριστόδουλος Αντρέου, Πάρης Ερωτοκρίτου, Μάριος Κακουλλή, Mαρία Ιόλη Καρολίδου, Παναγιώτης Τοφή, Άννα Φωτιάδου. Οι ηθοποιοί που θα συμμετάσχουν είναι οι: Γιώργος Αναγιωτός, Ηλίας Ανδρέου, Μαρία Ανδρέου, Άθως Αντωνίου, Πηνελόπη Βασιλείου, Σοφία Καλλή, Στέλιος Καλλιστράτης, Αντρέας Κουτσόφτας, Παναγιώτης Λάρκου, Ανδριανή Νεοκλέους, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Χριστίνα Παυλίδου, Πολυξένη Σάββα, Μαριάννα Σάντη, Ελένη Σιδερά, Πέννυ Φοινίρη, Βασιλής Χαραλάμπους.

Σχεδιασμός φωτισμού: Χρίστος Χαραλάμπους, Σκηνογραφική επιμέλεια: Μόνικα Χατζηβασιλείου, Επιμέλεια ήχου: Αντώνης Αντωνίου, Ηχοληψία: Νικόλας Προκοπίου, Οργάνωση παραγωγής: Άντονυ Παπαμιχαήλ, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου

6 θεατρικοί συγγραφείς

6 σκηνοθέτες

18 ηθοποιοί

6 νέα θεατρικά έργα

για την Λευκωσία

μέσα σε 24 ώρες,

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας,

3 και 4 Σεπτεμβρίου 2023

371166436 607527928249010 5870454583350496158 n

Συγγραφείς: Ανθή Ζαχαριάδου, Κώστας Μαννούρης, Ανδρέας Νικολαΐδης, Ελένη Ξένου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy