6 στις 10 επιχειρήσεις ετοιμάζουν νέες αυξήσεις

Έρευνα της ΟΕΒ για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 19: Seniors shop for groceries during special hours open to seniors and the disabled only at Northgate Gonzalez Market, a Hispanic specialty supermarket, on March 19, 2020 in Los Angeles, California. Northgate Gonzalez Market is opening all of its Southern California locations one hour early, from 7:00-8:00 a.m., exclusively for senior citizens and disabled customers, amidst panic buying in some stores during the COVID-19 pandemic. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις θα μετακυλήσουν πλήρως ή μερικώς στους καταναλωτές, το αυξημένο κόστος το οποίο προκύπτει λόγω της ακρίβειας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες.


Αυτό κατέδειξε έρευνα της ΟΕΒ σε σχέση με τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα:

• 91,3% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι θα επηρεαστούν πολύ ή πάρα πολύ οι οικονομικές τους δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 80,8%. Σύμφωνα με την ΟΕΒ η έρευνα δείχνει ότι όσο παρατείνεται η διάρκεια του πολέμου, επηρεάζονται όλο και περισσότερο οι επιχειρήσεις.

• 73,9% αναμένουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους (προηγούμενη έρευνα 63,8%).


• 8,7% προβλέπουν μείωση του προσωπικού τους (προηγούμενη έρευνα 11,7%). Σύμφωνα με την ΟΕΒ η μείωση του ποσοστού δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αντιδρούν ψύχραιμα σε σχέση και με το απασχολούμενο τους προσωπικό.

• 30,4% εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσουν αδυναμία στην εξασφάλιση προϊόντων ή/και πρώτων υλών (προηγούμενη έρευνα 52,1%).

• Όσον αφορά το αυξημένο κόστος των προϊόντων/ υπηρεσιών που προκύπτει, και οι δύο έρευνες κατέδειξαν ότι 5 στις 10 επιχειρήσεις θα το απορροφήσουν πλήρως ή μερικώς, ενώ 6 στις 10 θα το μετακυλήσουν πλήρως ή μερικώς στον καταναλωτή. Επίσης 2 στις 10 απάντησαν ότι θα προβούν σε αναστολή της παραγωγής ή προμήθειας στους καταναλωτές.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι απαντήσεις που λήφθηκαν στις δύο έρευνες αφορούν επιχειρήσεις που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με Ρωσία ή και Ουκρανία από αρκετούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με μεγαλύτερα ποσοστά αυτά του τουριστικού κλάδου, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, της βιομηχανίας, του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα ακινήτων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αναφέρεται επίσης ότι μέσα από τις έρευνες επιδιώκεται να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος που θα προκαλέσει η κατάσταση αυτή στην κυπριακή οικονομία και πιο συγκεκριμένα οι επιπτώσεις που θα έχουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, οι εκτιμήσεις για το μέλλον και ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα μπορούσαν να προβούν για διαχείριση της κατάστασης. Ακόμη, αναφέρεται ότι η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 15 Μαρτίου και η δεύτερη μεταξύ 7 και 11 Απριλίου, όπου λήφθηκαν απαντήσεις από 188 και 92 επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Βαθαίνει η κρίση

91,3% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι θα επηρεαστούν πολύ ή πάρα πολύ οι οικονομικές τους δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 80,8%. Σύμφωνα με την ΟΕΒ αυτό δείχνει ότι όσο παρατείνεται η διάρκεια του πολέμου, επηρεάζονται όλο και περισσότερο οι επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.