60 χρόνια δράσης έκλεισε η ΑΜΕΚ Καψάλου

Πορεία αγώνων και προσφοράς στον άνθρωπο και τον τόπο

Εξήντα χρόνια ζωής και δράσης συμπλήρωσε φέτος η Αθλητική Μορφωτική Ενωση Καψάλου, επέτειο την οποία τίμησε μέσα από σειρά πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων οι οποίες συνάδουν με τους στόχους και τους σκοπούς της ίδρυσης του συλλόγου.

Μια πλούσια ιστορία έχει στο ενεργητικό της η ΑΜΕΚ, η οποία ιδρύθηκε το 1956 μέσα στις πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της αγγλικής αποικιοκρατίας και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ηταν η εποχή που το νεοϊδρυθέν ΑΚΕΛ παίρνει την πρωτοποριακή για την τότε εποχή απόφαση για δημιουργία μορφωτικών αθλητικών συλλόγων.

Ιστορικά στελέχη της ΑΜΕΚ
Ιστορικά στελέχη της ΑΜΕΚ

«Ημασταν μια ομάδα ανήσυχων προοδευτικών νέων ανθρώπων που ασφυκτιούσαμε κάτω από τα περιοριστικά μέτρα των Αγγλων αποικιοκρατών και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το σύλλογο», θυμάται ο Διομήδης Μυριάνθους, από τους ιδρυτές της ΑΜΕΚ και στέλεχος της ΠΕΟ και του λαϊκού κινήματος. «Μετά από εκστρατεία στην ενορία μαζεύτηκαν 62 άτομα, τα οποία αποτέλεσαν και τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου».

Σκοπός του συλλόγου ήταν και είναι η καλλιέργεια της αλληλεγγύης, η πνευματική ανάπτυξη και ψυχαγωγία των μελών του και η προσπάθεια για την εξεύρεση κατευθύνσεων που να συντελούν στην εξύψωση του πολιτισμού και του κοινωνικού επιπέδου.

Τις δικές του μνήμες ξετυλίγει και Αντρέας Ευαγόρου, λέγοντας ότι «το πρώτο υποστατικό όπου στεγάστηκε ο σύλλογος ήταν το καφενείο της Μαρίας στην οδό Αγίας Φυλάξεως κοντά στο σημερινό οίκημα της ΑΜΕΚ και αργότερα νοικιάσαμε το ισόγειο του ακινήτου του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου, το οποίο τελικά αγοράσαμε το 1985 αποκτώντας έτσι μόνιμη στέγη και υλοποιώντας τις προσδοκίες των μελών του για ιδιόκτητο οίκημα».

amek kapsalou

Σήμερα η ΑΜΕΚ αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους και με μεγάλη δράση ενοριακούς συλλόγους στη Λεμεσό και σημαντικό κομμάτι του Λαϊκού Κινήματος. Στην 60χρονη ιστορία του, ο σύλλογος ανέπτυξε πλούσια και ποικιλόμορφη δράση στην ενορία και ευρύτερα στη Λεμεσό. Είχε τη δική του συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στην αποικιοκρατία, αλλά και στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος. Ανάμεσα στους πρώτους που έδωσαν τη ζωή τους σε νεαρή ηλικία στη διάρκεια της αντίστασης στο πραξικόπημα ήταν και ο Αντρος Ιορδάνους, δραστήριο μέλος της ΑΜΕΚ.

Το οίκημα της ΑΜΕΚ, όπως επισημαίνει ο σημερινός γραμματέας του συλλόγου Νίκος Σουτζής, είναι ο χώρος στον οποίο αναπτύσσεται η πολιτική δράση των ενοριών Καψάλου –Πέτρου και Παύλου. Εδώ στεγάζονται, αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται οι τοπικές κομματικές ομάδες του ΑΚΕΛ των δύο ενοριών και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα.

amek kapsalou

Στις κοινωνικές κατακτήσεις του συλλόγου που έχουν καταγραφεί στη μνήμη του πρώην γραμματέα της ΑΜΕΚ, Αντρέα Θεοδώρου, είναι και η ένταξη της συνοικίας του Καψάλου στα δημοτικά όρια της Λεμεσού. «Στο αίτημά μας αυτό πάντοτε συναντούσαμε την άρνηση των Αρχών και κυρίως του επάρχου που τότε ήταν ο Βενιαμίν. Σε μια συνάντηση που είχαμε μαζί του, τον απειλήσαμε ότι οι κάτοικοι της συνοικίας θα αντιδρούσαν δυναμικά, οπότε μετά από λίγο καιρό ανακοινώθηκε η ένταξη της συνοικίας στα δημοτικά όρια της Λεμεσού».

Προτεραιότητα των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων της ΑΜΕΚ ήταν η ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας με πυρήνα την ΑΜΕΚ, γύρω από την οποία δραστηριοποιήθηκαν νέοι άνθρωποι.

Ετσι ο σύλλογος ιδρύει θεατρικό σχήμα και χορευτικό συγκρότημα για αρκετά χρόνια με συμμετοχές σε πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.

«Ο πολιτισμός είχε πάντα βαρύνουσα θέση στις δραστηριότητες της ΑΜΕΚ», μας επισημαίνει ο Ντίνος Κωνσταντίνου, πρώην πρόεδρος της ΑΜΕΚ ενώ ο Τάσος Σάββα, στέλεχος του συλλόγου, θυμάται ότι «μέσα από τον προβληματισμό της ΕΔΟΝ για ανάπτυξη της δράσης της ανάμεσα στη νεολαία, γεννήθηκε και η ιδέα της δημιουργίας μπουάτ, κάτι που έγινε το 1973 με την ονομασία Ρωμιοσύνη».

amek kapsalou

Λαμπρή όμως είναι η πορεία της ΑΜΕΚ και στον αθλητισμό. Το 1957 δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα με συμμετοχή στο αγροτικό πρωτάθλημα της ΕΠΟΛ κατακτώντας δύο φορές το πρωτάθλημα (1985-1986 και 1993-1994).

Αποκορύφωμα της ποδοσφαιρικής της πορείας είναι η συμμετοχή στο πρωτάθλημα της ΣΤΟΚ, όπου κατέκτησε την 3η θέση και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Πρωτάθλημα Δ’ Κατηγορίας της ΚΟΠ.

Τα τελευταία χρόνια, η ΑΜΕΚ δημιούργησε ομάδα η οποία αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία του πρωταθλήματος φούτσαλ της ΚΟΠ.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy