600 εκποιήσεις παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβέρνηση και τράπεζες για αυτοσυγκράτηση

  • Έρχεται νέο μεγάλο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τη λήξη του μορατόριουμ
  • Οι περισσότερες εκποιήσεις γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις διακινήσεις
  • Η νομοθεσία της Βουλής γλίτωσε εκατοντάδες δανειολήπτες, αλλά οι τράπεζες περιμένουν στη γωνιά

Επανήλθαν δυναμικά στις εκποιήσεις οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, αφού, σύμφωνα με τις «Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών» οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για 609 ακίνητα συνολικής αξίας 17,3 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα περισσότερα ακίνητα είναι μικρομεσαίας αξίας (κάτω των 200 χιλ. ευρώ), ενώ η μεγάλη πλειοψηφία είναι οικόπεδα και χωράφια. Ωστόσο στη λίστα υπάρχουν επίσης 33 κατοικίες και διαμερίσματα, καθώς και πολλά εμπορικά ακίνητα.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είχαν προγραμματίσει μεγαλύτερο αριθμό εκποιήσεων. Ωστόσο αναγκάστηκαν να τις ακυρώσουν μετά τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, με βάση την οποία αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες εκποίησης για τις περιπτώσεις που αφορούν πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ και για τη μικρή επαγγελματική στέγη μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Παρά ταύτα φαίνεται ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων περιμένουν στη γωνιά ώστε να επαναπρογραμματίσουν τις υπό αναφορά εκποιήσεις μετά τη λήξη της απαγόρευσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες διαβεβαίωσαν το προηγούμενο διάστημα ότι θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού πάνω στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκποιήσεις συνεχίζονται κανονικά, με εξαίρεση τα ακίνητα τα οποία γλίτωσαν λόγω της νομοθεσίας της Βουλής.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται νέο μεγάλο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, αλλά και ένεκα του γεγονότος ότι το νέο μορατόριουμ στις δόσεις δανείων, το οποίο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι περιορισμένης εμβέλειας και δεν καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται όλα τα δάνεια τα οποία υπογράφηκαν μετά την 30η Μαρτίου 2020, καθώς και όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι πήραν αναστολή δόσης το προηγούμενο διάστημα και συμπλήρωσαν τους εννέα μήνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας , το σύνολο των δανείων στις τράπεζες που αφορούν εγχώρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται σε 23,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο από το νέο πρόγραμμα αναστολής δόσεων αποκλείονται δάνεια ύψους 11,7 δισ. ευρώ τα οποία εντάχθηκαν στο παλιό σχέδιο (σ.σ.: στη λίστα περιλαμβάνονται και δάνεια τα οποία βρίσκονται στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στις τράπεζες), καθώς και δάνεια 1,2 δισ. ευρώ περίπου τα οποία συνομολογήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Επίσης, αποκλείονται δάνεια ύψους 6,5 δισ. ευρώ τα οποία είναι στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται μάλιστα ότι περισσότερα από τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν καλύπτονται από συμφωνία αναδιάρθρωσης (3,5 δισ. ευρώ) και ως εκ τούτου κινδυνεύουν άμεσα με εκποίηση.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο Εστία δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού υποβλήθηκαν μόλις 5.176 αιτήσεις, σε σύγκριση με 15 χιλιάδες που είχε εκτιμήσει αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα το 40% (περίπου 2 χιλιάδες) των πιο πάνω δανειοληπτών αναμένεται ότι θα κριθούν μη βιώσιμοι λόγω χαμηλών εισοδημάτων και θα μείνουν εκτός του σχεδίου. Για τους υπό αναφορά δανειολήπτες το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα ετοιμαστεί «υπόσχέδιο», ωστόσο μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει.

Οι εκποιήσεις ανά επαρχία

Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για 609 ακίνητα συνολικής αξίας 17,3 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι περισσότερες εκποιήσεις αφορούν την επαρχία Λευκωσίας, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Λεμεσός, Πάφος, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστος.

Σημειώνεται επίσης ότι, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, οι περισσότεροι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Συνδέσμου Τραπεζών «Εauction».

Λευκωσία: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 175 ακίνητα, συνολικής αξίας 82,4 εκατ. ευρώ. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του μήνα προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 63 ακίνητα συνολικής αξίας 63,1 εκατ. ευρώ. Επίσης για τον Φεβρουάριο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 75 ακίνητα αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Μάρτιο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 37 ακίνητα συνολικής αξίας 3,9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέες εκποιήσεις.

Λεμεσός: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 158 ακίνητα, συνολικής αξίας 25,7 εκατ. ευρώ. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του μήνα προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 53 ακίνητα συνολικής αξίας 13,8 εκατ. ευρώ. Επίσης για το Φεβρουάριο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 81 ακίνητα αξίας 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το Μάρτιο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 24 ακίνητα συνολικής αξίας 1,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέες εκποιήσεις.

Λάρνακα: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 87 ακίνητα, συνολικής αξίας 13,9 εκατ. ευρώ. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του μήνα προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 11 ακίνητα συνολικής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης για το Φεβρουάριο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 53 ακίνητα αξίας 8,7 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Μάρτιο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 23 ακίνητα συνολικής αξίας 3,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέες εκποιήσεις.

Πάφος: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 138 ακίνητα, συνολικής αξίας 35,9 εκατ. ευρώ. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του μήνα προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 44 ακίνητα συνολικής αξίας 8,8 εκατ. ευρώ. Επίσης για το Φεβρουάριο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 68 ακίνητα αξίας 22,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το Μάρτιο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 26 ακίνητα συνολικής αξίας 4,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέες εκποιήσεις.

Αμμόχωστος: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 51 ακίνητα, συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του μήνα προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 15 ακίνητα συνολικής αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Επίσης για το Φεβρουάριο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 26 ακίνητα αξίας 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ για το Μάρτιο προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 10 ακίνητα συνολικής αξίας 7,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέες εκποιήσεις.

 

 

Σύνδεση με προϋπολογισμό

Σημειώνεται ότι στις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων τέθηκαν πολλές πτυχές του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως το μορατόριουμ στις δόσεις, οι υπερχρεώσεις και οι καταχρηστικές ρήτρες, οι εκποιήσεις, το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στο δικαστήριο για να εξασφαλίσει διάταγμα αναστολής της εκποίησης της περιουσίας του σε περίπτωση που το δάνειο του περιλαμβάνει υπερχρεώσεις κτλ. Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης απέρριψε το σύνολο των προτάσεων των κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι «το υφιστάμενο πλαίσιο (των εκποιήσεων) διασφαλίζει επαρκώς τα δικαιώματα δανειοληπτών».

 

 

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.