Με αφορμή/ Ορίζοντας

Νέοι Χορογράφοι Κύπρου

Με αφορμή την 20η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου που πραγματοποιείται στο Θέατρο Ριάλτο στις  6, 7 και 8 Νοεμβρίου με 12 νέα έργα καθιερωμένων και νεότερων χορογράφων οι νέοι χορογράφοι που διαγωνίζονται για το Βραβείο Νέου Χορογράφου απαντούν σε ερωτήσεις του Ορίζοντα:

Άντρια Μιχαηλίδου, Isolation, 15’, 8 Νοεμβρίου, 20:00

Τι θα παρουσιάσεις στην Πλατφόρμα Χορού; Πως διάλεξες αυτό το «θέμα» να ασχοληθείς;

Το έργο ονομάζεται ‘Meduses’ και αποτελείται από επιμέρους κομμάτια. Θα  παρουσιάσω ένα κομμάτι από αυτά, το οποίο ονομάζεται ‘ISOLATION’, είναι ένα σόλο βασισμένο στην αντανάκλαση του ισχυρού θηλυκού συμβόλου της Μέδουσας που έχει καταδικαστεί σε απομόνωση  και παράλληλα του μύθου και των διαφόρων συνειρμών της στη σύγχρονη ζωή μας. Ενδιαφέρομαι για τον ελληνικό μύθο της Μέδουσας, ως έμπνευση και ως μεταφορά, χωρίς να προβώ σε επανάληψη της ίδιας της ιστορίας. Στη μυθολογία παρουσιάζεται ως γοργόνα με τερατώδη μορφή και φίδια για μαλλιά. Όποιος την αντίκριζε πέτρωνε από φόβο. Η Μέδουσα μπορεί να είναι ο καθένας που απορρίπτεται, εκείνος που απομονώνεται από το πλήθος ως ξένο σώμα. Η επαφή της με τον άνθρωπο είναι συχνά επώδυνη.

Διάλεξα αυτό το θέμα το διάστημα που ξεκίνησε η πανδημία και ο εγκλεισμός στην Κύπρο, όταν απομονώθηκα από το σύνολο και περιορίστηκα στον προσωπικό μου χώρο, αυτή η απομόνωση με βοήθησε να εμπνευστώ και να δημιουργήσω την ιδέα του έργου, να σκεφτώ το concept χορογραφικά και οπτικά.

Είναι σημαντικός ο ρόλος της Πλατφόρμας, με την νέα μορφή της, στη στήριξη των νέων χορογράφων; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινες;

Θεωρώ ότι είναι ένα καλό ξεκίνημα και μια νέα αρχή η στήριξη της νέας Πλατφόρμας στους νέους δημιουργούς, για να ξεκινήσουν την πορεία τους χορογραφικά στο χώρο αυτό. Έχουν την μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουν το έργο τους στα ίδια πλαίσια με έμπειρους δημιουργούς και καλλιτέχνες, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εμένα να μοιραστώ την δουλειά μου στην ίδια σκηνή με σημαντικά ονόματα στον χώρο αυτό. Επίσης, βρίσκω το θεσμό του “mentoring”, μια καλή καθοδήγηση για το πρώτο ξεκίνημα ενός νέου δημιουργού, όπου αυτό θα βοηθήσει στην εξέλιξη του, ως καλλιτέχνη. Θα πρότεινα, να υπάρχει περισσότερη χορηγική δραστηριότητα στους νέους χορογράφους, ώστε να βοηθηθούν περισσότερο στην εξέλιξη και στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου έργου ή μιας πιο μεγάλης παραγωγής.

Υπάρχει διάθεση συνεργασίας και στήριξης των νεότερων ανάμεσα στους δημιουργούς στο χώρο του χορού;

Με βάση τις δικές μου εμπειρίες βρίσκω ότι υπάρχει στήριξη, θετική ενέργεια και πνεύμα συνεργασίας προς τους νεότερους δημιουργούς, καθώς και εγώ σαν νέα δημιουργός βρήκα πολύτιμες τις συμβουλές και την ανατροφοδότηση των διαφόρων καλλιτεχνών σε διάφορες συνεργασίες και δουλειές μου στο χώρο αυτό.

Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Το επόμενο μου σχέδιο μετά την Πλατφόρμα είναι το έργο μου ‘Transfigurations’ το οποίο πραγματοποιήθηκε στο 16ο Summer Dance Festival το 2019 και επιλέχθηκε φέτος για το 28th Quinzena de Danca de Almada-International Dance Festival Λόγω πανδημίας δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ και έτσι με προσκάλεσαν για την 29 έκδοση του Φεστιβάλ αυτού, το 2021 στην Πορτογαλία.

Θεωρώ ότι είναι ένα καλό ξεκίνημα και μια νέα αρχή η στήριξη της νέας Πλατφόρμας στους νέους δημιουργούς, για να ξεκινήσουν την πορεία τους χορογραφικά στο χώρο αυτό. Έχουν την μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουν το έργο τους στα ίδια πλαίσια με έμπειρους δημιουργούς και καλλιτέχνες

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy