62 χρόνια ΚΔ : Η ΕΔΟΝ περήφανη για τους αγώνες που έδωσαν χιλιάδες μέλη της για την υπεράσπιση της

Η ΕΔΟΝ για την 62η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Εξήντα-δύο ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας η οποία επισημοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 1960, όπως οριζόταν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, που υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 1959. Το 1963 αποφασίστηκε όπως ο κυπριακός λαός γιορτάζει και τιμά τη μέρα της ανεξαρτησίας της πατρίδας του την 1η Οκτωβρίου.

Μιας ανεξαρτησίας με έντονα διαιρετικά στοιχεία, με την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων και ξένων στρατευμάτων και με ένα δοτό σύνταγμα, αποτέλεσμα της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» των Βρετανών και της αδιέξοδης τακτικής που ακολούθησε ως προς τον αντιαποικιακό αγώνα η ελληνοκυπριακή δεξιά. Το Λαϊκό Κίνημα και η Αριστερά της Κύπρου παρά τις όποιες διαφωνίες τους για τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, έβαλαν στο περιθώριο τις όποιες αδυναμίες και κάλεσαν τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συνεχίσουν την πάλη για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας και την απαλλαγή των επιμέρους αρνητικών σημείων των συμφωνιών. Κάτι το οποίο μπορούσε να διεκπεραιωθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ, ούτω ώστε να αποτραπούν οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για διχοτόμηση του νησιού.

Οι μεθοδεύσεις και τα σχέδια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού για διαμελισμό της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο, τον εθνικισμό-σοβινισμό, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1974 συντελέστηκε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού. Η Χούντα των Αθηνών με τους ντόπιους συνεργάτες της, την ΕΟΚΑ Β’, στις 15 Ιουλίου 1974 κατέλυσαν τη δημοκρατία και προσπάθησαν να ανατρέψουν τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το προδοτικό πραξικόπημα. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη βρήκε την ευκαιρία που επιζητούσε για χρόνια και στις 20 Ιουλίου εισέβαλε στην Κύπρο ολοκληρώνοντας το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής των κυπριακών εδαφών, είναι τεράστιες. Χιλιάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι, ενώ χιλιάδες Κύπριοι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Η ΕΔΟΝ είναι περήφανη για τους αγώνες που έδωσαν χιλιάδες μέλη της για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκατοντάδες ΕΔΟΝίτες έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, χάνοντας την ίδια τους τη ζωή, κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Η εξηντά-δυαχρονη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάφτηκε με το αίμα των ΕΔΟΝιτών για την επιβίωση και εδραίωση του δικοινοτικού μας κράτους.

62 χρόνια από την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ΕΔΟΝ καλούμε τον κάθε νέο και νέα, να γίνει μέρος στον αντικατοχικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Να παλέψουμε για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας μας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, για μια Κύπρο κυρίαρχη, ακέραιη και αποστρατιωτικοποιημένη.

Το ΑΚΕΛ τιμώντας την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, μεγάλη εκδήλωση στην πλατεία του Σωματείου «Αναγέννησης Προσφύγων», στη Λεµεσό, με κεντρικό ομιλητή τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Με το κυπριακό να βρίσκεται σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο και τη διχοτόμηση να βρίσκεται προ των πυλών, λόγω των χειρισμών την κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι η μοναδική επιλογή που μπορεί να φέρει μια προοδευτική αλλαγή στον τόπο μας και να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα δημιουργήσουν μια δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.