63 Χρόνια από την Ίδρυση της ΕΔΟΝ – «Συνεχίζουμε τους αγώνες με το βλέμμα ψηλά…»

«Η 12η  Απριλίου φέτος έρχεται να σφραγίσει τα 63 χρόνια από την Ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ)», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Η νεολαία της Αριστεράς της Κύπρου είχε ξεκινήσει να αγωνίζεται πολύ πριν την ίδρυση της ΕΔΟΝ, αρχικά ως Κομμουνιστική Νεολαία Κύπρου (ΚΝΚ) και αργότερα, πιο μαζικά, ως Ανορθωτική Οργάνωση Νεολαίας (ΑΟΝ).

Το 1959, μετά την υπογραφή της συνθήκης Ζυρίχης – Λονδίνου και ενώ το ΑΚΕΛ και η ΑΟΝ παραμένουν στην παρανομία γίνεται πλέον ξεκάθαρη η ανάγκη για την ίδρυση μίας νόμιμης οργάνωσης νεολαίας που θα αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και θα παλέψει για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Που θα καθοδηγείται με τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Έτσι στις 12 Απριλίου 1959, διεξάγεται το ιδρυτικό συνέδριο της ΕΔΟΝ στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία στην παρουσία 1506 αντιπροσώπων απ’ όλη την Κύπρο. Η ΕΔΟΝ αναλαμβάνει τη σκυτάλη των αγώνων από την ΑΟΝ.

Οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες από τότε μέχρι σήμερα, κρατούν ψηλά το λάβαρο του αγώνα μαχόμενοι για ειρήνη και κοινωνική πρόοδο. Η φωνή της ΕΔΟΝ προστάζει λευτεριά και τα μέλη της οργάνωσης δε σταματούν να αγωνίζονται: ενάντια στα διχοτομικά σχέδια το ’63 και το ’67, ενάντια στην Τουρκική ιμπεριαλιστική επιδρομή το ’64, κατά της δικτατορικής Χούντας.

Δεκάδες μέλη και στελέχη της οργάνωσης πέφτουν νεκροί από φασιστικές σφαίρες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’ και δίνουν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους στην Τούρκική εισβολή που ακολούθησε. Τον ίδιο δρόμο του αγώνα καλούμαστε να ακολουθήσουμε και σήμερα. Κι όταν ο δρόμος αυτός έχει ποτιστεί με αίμα είναι ακόμα πιο μεγάλη η ευθύνη που επωμιζόμαστε.

Η φετινή επέτειος ίδρυσης της ΕΔΟΝ, βρίσκει την Ευρώπη σε εμπόλεμη σύρραξη, μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε την εισβολή και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο λαό της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους λαούς του κόσμου που πληρώνουν βαρύ τίμημα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Στεκόμαστε ενάντια σε κάθε εμπόλεμη σύρραξη και δίνουμε την μάχη για την επικράτηση της ειρήνης.

Την ίδια στιγμή, οι νέοι της Κύπρου δίνουν τους δικούς τους αγώνες για αξιοπρέπεια στη ζωή. Η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ φέρνει τη νέα γενιά σε αλλεπάλληλα οικονομικά αδιέξοδα.

Το κόστος ζωής ανεβαίνει, ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. Η ανέγερση στέγης φαντάζει άπιαστο όνειρο, ενώ η δημιουργία οικογένειας συνοδεύεται από ένα πλέγμα οικονομικών ανασφαλειών. Είναι ξεκάθαρο πως η παρούσα κυβέρνηση ασκεί την δική της ταξική πολιτική εις βάρος των πολλών για το συμφέρον των λίγων.

Συνεχίζουμε τους αγώνες με το βλέμμα ψηλά και τη συνείδησή μας καθαρή. Αγωνιζόμαστε για λευτεριά, μόρφωση, δουλειά.

«ΕΔΟΝίτες στον αγώνα πρωτοπόροι κι ΕΔΟΝίτισσες μ’ ολόφωτη ψυχή.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy