63% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση των κονδυλίων από ΕΕ

 

Το 63% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση των κονδυλίων, τα οποία δικαιούται η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα Ευρωβαρόμετρου τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στο ποσοστό όσων θεωρούν πως τα προγράμματα NextGenerationEU θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, με 76% να απαντούν θετικά στην ερώτηση, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι το 60%. Επίσης, ανάλογη είναι η στάση των Κυπρίων στην ερώτηση κατά πόσο τα προγράμματα του NextGenerationEU θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει και μελλοντικές προκλήσεις, καθώς 78% απάντησαν θετικά, και πάλι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (59%).

Παρά ταύτα, το 63% δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση για τη διαχείριση των κονδυλίων. Μάλιστα, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια άγγιξε το 93% και είναι το δεύτερο πιο υψηλό στην ΕΕ μετά τη Μάλτα.

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο το 44% των ερωτηθέντων στην ΕΕ απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν μπορούν να εμπιστευθούν την κυβέρνησή τους να διαχειριστεί σωστά τα κονδύλια του προγράμματος. Ωστόσο, στην περίπτωση της Κύπρου η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο, και στην τέταρτη θέση από το τέλος μετά τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Ειδικότερα, μόλις 7% συμφωνεί απολύτως πως μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση, 23% τείνει να συμφωνήσει, 37% τείνει να διαφωνήσει και 26% διαφωνεί πλήρως, ενώ 7% δεν γνωρίζει.

Επίσης, το 84% δήλωσαν ότι οι τοπικές Αρχές και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συμμετάσχουν σε διαβούλευση για το πώς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια. Μάλιστα, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 77%.

Κράτος δικαίου

Εν τω μεταξύ, στο κεφάλαιο του κράτους δικαίου, 92% των Κυπρίων (81% κατά μέσο όρο στην ΕΕ) απάντησαν θετικά στην ερώτηση κατά πόσο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου θα έπρεπε να αποτελεί όρο για τη χορήγηση κονδυλίων από την ΕΕ. Επίσης, στην ερώτηση κατά πόσο θεωρούν σημαντικό όπως η ΕΕ δώσει προτεραιότητα στο σεβασμό των θεμελιωδών της αρχών (δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου) στις σχέσεις της με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία, 95% απάντησαν θετικά (85% μέσος όρος στην ΕΕ). Και στα δύο ερωτήματα η Κύπρος ήταν πρώτη μεταξύ των κρατών μελών στη στήριξη των αρχών του κράτους δικαίου, μαζί με την Πορτογαλία στη δεύτερη θέση και την Ελλάδα στην τρίτη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.