Ταξιδιωτικοί οδηγοί 

«Το καραβάνι φεύγει… για την Ιnterlandia» και προτείνει

Άκουσα για πρώτη φορά τους Thievery Corporation σε ένα αεροδρόμιο (πρέπει να ήταν το 1998) και μαγεύτηκα. Λίγο καιρό αργότερα άρχισα να εμπεδώνω καλύτερα τη μουσική τους όταν έπιασα δουλειά σε μεγάλη αλυσίδα δισκοπωλείων.

Το συγκεκριμένο album κυκλοφόρησε το 2002 και έβγαλε μια τεράστια διαχρονική επιτυχία, που όλοι γνωρίζουμε -τη μαρτυρά ο τίτλος-, αλλά η ακρόαση όλου του πονήματος, είμαι σίγουρος θα σας μαγέψει κι εσάς, αν δεν το έχετε ακούσει ολόκληρο. Οι τύποι έχουν αναγάγει το chill σε τέχνη.

Μια κορυφαία συνάντηση δύο σπουδαίων παιχτών από το Μάλι. Μιλάμε για το Ali & Toumani, με τον Ali Farka Touré στην κιθάρα και τα φωνητικά και τον Toumani Diabaté στο (στην) κόρα, την ξεχωριστή αυτή αφρικάνικη άρπα. Ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο το 2005, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του Touré, αλλά κυκλοφόρησε το 2010. Μελωδικό, ταξιδιάρικο αλλά και εσωτερικό και πνευματώδες…

Αν και η αρχική σκέψη ήταν να ανεβάζω ωραία albums που δεν ακούμε συχνά ή κάποια που πιθανόν να μην τα ξέρει πολύς κόσμος, στο πίσω μέρος του πτωχού μου μυαλού πάντα υπάρχει η ιδέα της ανατροπής. Λέω ανατροπή και το ματάκι μου το μυωπικό πέφτει στο London Calling με τους Clash, από το μακρινό και τόσο κοντινό 1979.

Και τα τρία πρώτα albums της θρυλικής μπάντας είναι δυναμίτες, το ένα καλύτερο από το άλλο. Το συγκεκριμένο είναι το πρώτο που άκουσα ολόκληρο, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί τα The Clash και Give ‘Em Enough Rope, το 1977 και 1978 αντίστοιχα. Ίσως μάλιστα να είναι και το πρώτο punk που άκουσα… ever. Δυο τρία χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, ένας φίλος, πιο πελλός από μένα, μου το έγραψε σε κασέτα για να μου κρατά συντροφιά στη σκοπιά και στα περίπολα στις προφυλακές μάχης!

Προκλητικό, επαναστατικό, γλυκά θορυβώδες, για να αφυπνίζει τα νιάτα και τις συνειδήσεις! Αυτό δηλαδή που ήταν το punk ως κίνημα… Μια φλογερή εποχή για τη ροκ μουσική και για τον δυτικό κόσμο.

Στέλιος Κερυνιώτης

 «Το καραβάνι φεύγει… για την Ιnterlandia»

και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη 09 -11 το βράδυ

από τον Astra 92, 8

και από το διαδίκτυο στο www.astra.com.cy

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.