Γαλλία: Πιθανή η επιβολή προστίμων σε Pfizer, BioNTech για τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων

A small shopping basket filled with vials labeled "COVID-19 - Coronavirus Vaccine" and medical sryinges are placed on a Pfizer logo in this illustration taken November 29, 2020. Picture taken November 29, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Ilustration

Η Γαλλία ίσως επιβάλλει ποινή σε Pfizer και BioNTech με κυρώσεις για περαιτέρω μείωση των αποστολών εμβολίων στην χώρα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Σχέσεις Κλεμέντε Μπονέ στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα παραδόσεων αναμένεται να επιστρέψει στα προγραμματιζόμενα από Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν τη μείωση των αποστολών τους προς χώρες της ΕΕ για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να εστιάσουν σε τροποποιήσεις στον χώρο παραγωγής στο Βέλγιο για να ενισχύσει την δυνατότητα παραγωγής στα μέσα Φεβρουαρίου. Η απόφαση πυροδότησε αντιδράσεις σε Ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλιώς, ίσως υπάρξουν πρόστιμα ή κυρώσεις (σ.σ. στα εργαστήρια)» δήλωσε ο Μπονέ.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι οι αρχές αναμένουν να συνεχιστούν τη Δευτέρα οι τακτικές παραδόσεις εμβολίων.

Η επιχείρηση εμβολιασμού στη Γαλλία η οποία άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου, επιβραδύνθηκε από την περασμένη εβδομάδα. Πάντως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 823.000 Γάλλοι έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, από το 1 εκατομμύριο που προγραμμάτιζε η κυβέρνηση έως τα τέλη του Ιανουαρίου.