Συναντήσεις/ Ορίζοντας/ Φωτογραφίες@ Κώστας Σταμούλης

Αντρέας Ροδοσθένους: Το σημαντικό είναι να μην βλέπουμε τόσο πολύ γύρω μας αλλά μέσα μας.

O Αντώνης Γεωργίου συναντά τον Αντρέα Ροδοσθένους και μιλάνε για τη νέα τον δισκογραφική δουλειά του με τίτλο Complexity” που δημιουργησε σε συνεργασία με τους Στέλιο Ξυδιά και Χρήστο Γερολατσίτη

Στην αυτοσχεδιαστική μουσική, η εμπιστοσύνη είναι το παν

Τι περιλαμβάνει ο καινούργιος σου δίσκος Complexity;

Το Complexity είναι η εξέλιξη του δίσκου Simplicity ο οποίος εκδόθηκε το 2015. Σε αυτά τα  πέντε χρόνια που μεσολάβησαν μαζεύτηκε υλικό το οποίο κυρίως περιγράφει προσωπικές στιγμές και συναισθήματα.

Τι έχει μεσολαβήσει και η Απλότητα έγινε Πολυπλοκότητα; Αφορά κάτι προσωπικό ή και την κοινωνία γενικότερα;

Λίγο από προσωπικές εμπειρίες, λίγο από διάφορα που συμβαίνουν γύρω μας. Η ζωή μας μπορεί να είναι εύκολη και απλή αλλά πολλές φορές δυστυχώς την κάνουμε πολύπλοκη χωρίς λόγο.

Η μουσική και οι τέχνες γενικότερα βοηθούν τον άνθρωπο να ξεφεύγει από την καθημερινότητα. Προσφέρουν ελευθερία στο μυαλό και ποιος δεν θέλει να είναι ελεύθερος!

Θεωρείς πως υπάρχει αλλαγή/εξέλιξη στο ύφος της μουσικής σου όλα αυτά τα χρόνια;

Μπορώ να πω ναί. Βλέπω την μουσική διαφορετικά. Συγκεντρώθηκα περισσότερο στον ήχο του δίσκου αυτή την φορά. Δεν εννοώ τον ήχο όσο αφορά το τι ακούμε από τα ηχεία αλλά στο τι συναισθήματα προκαλεί το κάθε κομάτι.

 Ποιοι είναι οι βασικοί συντελεστές αυτού του δίσκου; Ποια η συμβολή των μουσικών με τους οποίους συνεργάζεσαι;

Οι συντελεστές είναι ο Στέλιος Ξυδιάς στα τύμπανα και ο Χρήστος Γερολατσίτης στο Rhodes piano. Και οι δύο πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ο δίσκος. Στην μουσική που παίζουμε, την αυτοσχεδιαστική μουσική, η εμπιστοσύνη είναι το παν. Μπορεί να έγραψα εγώ τις μελωδίες και τις πρώτες ιδέες αλλά χωρίς το ταλέντο τους και την δική τους επιρροή το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο.

Το a.R project είναι ένα τρίο βασισμένο στην ελευθερία έκφρασης του κάθε μουσικού. Αυτή είναι η μαγεία αυτής της μουσικής.

Πείτε μας λίγα λόγια για το a.R project”; Πόσο εύκολο είναι να υπάρχουν σταθερά σχήματα στον χώρο σας; 

Το a.R project συστάθηκε μόλις ολοκλήρωσα το υλικό για ηχογράφηση. Με τον Στέλιο παίζουμε μαζί εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα projects. Με τον Χρήστο γνωριστήκαμε όταν ερχόταν για διακοπές από τις σπουδές του στην Ολλανδία και όταν γύρισε μετά την αποφοίτησή του βρεθήκαμε και αρχίσαμε πρόβες. Είναι ένα τρίο βασισμένο στην ελευθερία έκφρασης του κάθε μουσικού. Υπάρχει η γενική ιδέα και η μελωδία αλλά το πως “ντύνεται” μουσικά το κάθε κομμάτι εξαρτάται από το πως θα αντιδράσει ο ένας στο τι παίζει ο άλλος. Αυτή είναι η μαγεία αυτής της μουσικής.

Σταθερά σχήματα νομίζω δεν είναι δύσκολο να υπάρχουν. Ο περιορισμός έρχεται στις εμφανίσεις. Γίνεται μια παρουσίαση σε κάθε πόλη ίσως σε διάστημα ενός μήνα και μετά ένα μεγάλο διάλειμμα. Το κοινό είναι μικρό στην σκηνή μας και γι’αυτό προσπαθούμε να μην το “κάψουμε” όπως λέμε!

Πιστεύεις πως μας αφήνει «διαφορετικούς» αυτή η περίοδος εμάς και τον κόσμο γενικότερα; 

Ναι και ελπίζω προς το καλύτερο. Βλέπουμε και ακούμε διάφορα γύρω μας. Θεωρίες συνωμοσίας, φόβο, αβεβαιότητα. Το σημαντικό είναι να μην βλέπουμε τόσο πολύ γύρω μας αλλά μέσα μας. Η μουσική και οι τέχνες γενικότερα βοηθούν τον άνθρωπο να ξεφεύγει από την καθημερινότητα. Προσφέρουν ελευθερία στο μυαλό και ποιός δεν θέλει να είναι ελεύθερος!

Ο δίσκος βρίσκεται σε όλα τα streaming platforms όπως Spotify, Apple music, Amazon κλπ. Αν θέλει κάποιος να αγοράσει και να κάνει download το άλμπουμ μπορεί να το βρεί στο Bandcamp.

https://andreasrodosthenous.bandcamp.com

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο “Simplicity”, ο Ανδρέας Ροδοσθένους επανέρχεται και προτείνει την μετεξέλιξη της με τίτλο ”Complexity”.
Το σχήμα προσπαθεί να μεταδώσει τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του για τον σύγχρονο και πολύπλοκο τρόπο ζωής που οδηγεί τον άνθρωπο στην αποξένωση. Το εγχείρημα βασίζεται πάνω σε ορχηστρικά κομμάτια και αυτό απο τη μία θα το καθιστούσε πιο δύσκολο στη μετάδοση του μυνήματος, όμως δημιουργει μια μεγαλύτερη πρόκληση στο να βρεθεί μια κοινή μουσική πανανθρώπινη γλώσσα μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού που να στηρίζεται περισσότερο στις ανησυχίες, την έκφραση και τον ήχο παρά απλά στις νότες.
Η συμβολή των μουσικών στην μοντέρνα αυτοσχεδιαστική και διαδραστική μουσική είναι μεγίστης σημασίας, γι’ αυτό και παίρνουν μορφή οι συνθέσεις, αφού συμβάλει ο κάθε ένας τους με τον δικό του τρόπο, μουσικότητα και χαρακτήρα.
Το σχήμα “a.R project” αποτελείται από τους Χρήστο Γερολατσίτη στο πιάνο, τον Στέλιο Ξυδιά στα τύμπανα και τον Αντρέα Ροδοσθένους στο ηλεκτρικό και άταστο μπάσο. Έχοντας μια κοινή πορεία δέκα χρόνων, οι επιρροές από την μοντέρνα σκηνή της τζαζ αλλά και της παγκόσμιας μουσικής, τους έφεραν κοντά και κατάφεραν να αποκτήσουν τον δικό τους ήχο, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και σαν τρίο!

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy