Χαλαρώσεις μέτρων: Οι επίσκεψεις σε οικίες στην πρώτη και τι αλλάζει στη δεύτερη φάση (Βίντεο)

Σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, οι αλλαγές που προκύπτουν στα υφιστάμενα μέτρα είναι ότι από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα έχουμε επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής, αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων και απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου ότι πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

Με βάση τις νέες αποφάσεις οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο ατόμων, νοουμένου ότι πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού. Στη β΄φάση η οποία ξεκινάει από 8 Φεβρουαρίου η επίσκεψη ατόμων σε μία οικία αυξάνεται στα τέσσερα άτομα.

Μιλώντας το πρωί από την εκπομπή Alpha Καλημέρα, η λειτουργός τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου εξήγησε πως στη Β’ φάση, “δεν περιορίζεται στους συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού”. Άρα κάποιος μπορεί να επισκεφθεί φιλικό του πρόσωπο.

Παράλληλα σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες για σκοπούς:

  • φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων  είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους (π.χ. βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι, κηδεμόνας, φροντιστές, κτλ).
  • υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.
  • εργασίας από επαγγελματίες, όπως ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, οικιακών βοηθών, κηπουρών, ελαιοχρωματιστών, κοκ, καθώς και επαγγελματιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινοτικοί νοσηλευτές, κοκ), μόνο για το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy