Πυξίδα/ Ορίζοντας

Ανακοίνωση των Καλλιτεχνών ΠΕΟ για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

Με αναφορά τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας με θέμα τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση ακόμη και στο χώρο του Θεάτρου εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την έντονη ανησυχία μας. Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας στην/ον όποιο/α συνάδελφο έχει βιώσει κακοποίηση και το δυναμικό παρών μας για απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης.

Καλούμε την πολιτεία, την αστυνομία, τη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία να προστατεύσουν τα θύματα με το να ενισχύσουν τα υφιστάμενα μέτρα για πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών έτσι που να αποτρέπουν οποιοδήποτε νομίζει ότι μπορεί να καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να στιγματίζει ζωές, καταχρώμενος την όποια εξουσία μπορεί να έχει. Η πολιτεία οφείλει να ενεργήσει άμεσα και με ολοκληρωμένα μέτρα που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλες τις πτυχές και τα στάδια που σχετίζονται με την εμφάνιση και ύπαρξη τέτοιων συμπεριφορών, τη γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης και στήριξης των θυμάτων μέσα από επαρκείς μηχανισμούς.

Φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης υπάρχουν και στο χώρο της εργασίας. Το γεγονός ότι τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Διεθνές επίπεδο αναγνωρίστηκε η ανάγκη για απαγόρευση του φαινομένου της παρενόχλησης με Νομοθετική ρύθμιση και η δημιουργία εργαλείων πρόληψης και αντιμετώπισής του, από τη μια δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και από την άλλη θέτει σε όλους την ευθύνη να εργαστούμε έτσι που να αποτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές που τις περισσότερες φορές αναπτύσσονται εκεί που άτομα με εξουσία και δύναμη πιστεύουν ότι μπορούν να καταχραστούν.

Κώδικας Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην εργασία.

Σκοπός του Kώδικα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην εργασία είναι η σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο του Οργανισμού/επιχείρησης. Ο κώδικας αυτός παρέχει τις απαραίτητες διαδικασίες χειρισμού του προβλήματος και παρεμπόδισης επανάληψης του. Ενθαρρύνει και προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και διαδικασιών που οδηγούν στη δημιουργία εργασιακών χώρων απαλλαγμένων από περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης όπου εργοδότης/τρια και εργαζόμενοι/ες σέβονται αμοιβαία την ακεραιότητα και αξιοπρέπεια καθώς και το δικαίωμα τους για ισοτιμία στον εργασιακό χώρο.

Ενδεικτικές συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης:

-Προσβλητικά ή αχρείαστα αγγίγματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

-Χειρονομίες με οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή νοήματα με τα μάτια, το στόμα κτλ.

-Ανήθικες ή προσβλητικές προτάσεις.

-Σχόλια για το σώμα, το πρόσωπο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις σεξουαλικές επιδόσεις ή τα σεξουαλικά ελαττώματα κάποιου.

-Υπονοούμενα που προσβάλλουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια.

-Γραπτές ή προφορικές ύβρεις σεξουαλικού περιεχομένου.

-Γραπτά ή προφορικά ερωτόλογα.

-Προβολή ή έκθεση εικόνων, φωτογραφιών, ταινιών, μηνυμάτων κτλ. σεξουαλικού περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο, ηλεκτρονικό (π.χ. e-mails, SMS κτλ.) ή μη.

-Παράκληση ή απαίτηση για σεξουαλικές χάρες, ιδιαίτερα με την υπόσχεση πρόσληψης, προαγωγής, μη απόλυσης κτλ.

-Παρατηρήσεις με σεξουαλικά υπονοούμενα.

-Μειωτικές παρατηρήσεις για το φύλο ή την εμφάνιση.

-Ερωτήσεις αναφορικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά ή εξιστόρηση σεξουαλικών εμπειριών στο θύμα.

-Σωματική επίθεση σεξουαλικού περιεχομένου και εξαναγκασμός σε σεξουαλική επαφή.

-Αστεία ή πειράγματα σεξουαλικού περιεχομένου.

-Συνεχείς προσκλήσεις σε δείπνο ή εξόδους παρά την απόρριψή τους από το θύμα.

Καλλιτέχνες Θεάτρου ΠΕΟ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.