Σύσταση ειδικής ομάδας που θα διερευνά περιστατικά παρενόχλησης αποφάσισε η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου

Υπό το φως των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση σε Κύπρο και Ελλάδα και ιδιαίτερα στο χώρο του θεάτρου, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου αποφάσισε τη σύσταση ειδικής ομάδας που θα διερευνά περιστατικά παρενόχλησης.

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Μαρίνα Μανδρή, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι στόχος της ομάδας αυτής είναι η προστασία των θυμάτων και η βοήθεια ώστε να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς και να προβούν σε επίσημη καταγγελία. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες στην Κύπρο παρά μόνο μαρτυρίες, και αυτό προκύπτει λόγω του ότι δεν υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα μπορεί κάποιος να καταγγείλει χωρίς φόβο για αντίποινα και τερματισμό της εργασίας τους. Τόνισε ότι σκοπός είναι ακριβώς η δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος.

Η κα Μανδρή πρόσθεσε ότι η σεξουαλική κακοποίηση στον εργασιακό χώρο είναι κάτι γνωστό, όπως και η ψυχολογική και λεκτική βία που ασκείται από άτομα που κατέχουν εξουσία.

Κλείνοντας εξέφρασε την ευχή όπως αυτό το κίνημα που πάει να γεννηθεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των θυμάτων, να ενδυναμωθούν οι φωνές και εν τέλει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Η αρχή στην Κύπρο έγινε στο χώρο του αθλητισμού όταν η πρωταθλήτρια στην σκοποβολή Άντρη Ελευθερίου, στις 21 Ιανουαρίου κατήγγειλε στην Αστυνομία σεξουαλική κακοποίησή σε δύο περιπτώσεις, από πρώην παράγοντα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Έπειτα γυναίκα από το χώρο της καλαθόσφαιρας, επανέφερε καταγγελία που έκανε το 2016, προσκομίζοντας νέα στοιχεία.

Επίσης τέσσερις γυναίκες από το χώρο του στίβου κατήγγειλαν παράγοντα για σεξουαλική παρενόχληση επανειλημμένες φορές.

Στο χώρο του πολιτισμού η πρώτη δημόσια μαρτυρία έγινε από τη μουσικό Αντρούλα Καφά στις 27 Ιανουαρίου του 2021, όταν κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση, μεταξύ άλλων και στο χώρο του θεάτρου.

Μία μέρα μετά η ηθοποιός και σεναριογράφος, Χριστιάνα Αρτεμίου, κατά τη διάρκεια της πρωινής της εκπομπής με τον Τάσο Τρύφωνος, αποκάλυψε πως έπεσε και αυτή θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Την ίδια ημέρα η ηθοποιός Μαρία Χριστοδούλου, έκανε λόγο για σεξουαλική παρενόχληση, κλίκες και bullying στο κυπριακό θέατρο.

Λίγο μετά η Αντωνία Χαραλάμπους, σε άρθρο της στην εφημερίδα Πολίτης, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, τόσο η ίδια όσο και άντρες συναδέλφοι της.

Η τελευταία καταγγελία προέρχεται από την ηθοποιό Άντρη Κυριαζή, η οποία στις 5 Φεβρουαρίου, κατήγγειλε μέσω ανάρτησής της κακοποίηση και λεκτική βία που δέχθηκε στο θέατρο.

Άντρια Ζαμανή

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy