Ένταση στην Επ. Ανθ. Δικαιωμάτων με Γιολίτη – Το parody account και η θιγμένη υπουργός

Ελένη Μάυρου και Σκ. Κουκουμά ζήτησαν ενώπιον της την παραίτηση της - Διαδικασία εξπρές από την καταγγελία στην έκδοση εντάλματος και την έρευνα στο σπίτι της ύποπτης - Ένταση και για τα όσα έγιναν το Σάββατο

Σε εκρηκτικό κλίμα λόγω της αστυνομικής βίας που καταγράφηκε κατά την διαδήλωση πολιτών το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την διενέργεια έρευνας σε οικία πολίτη εξαιτίας λογαριασμού παρωδίας (parody account) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος σατίριζε την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι Βουλεύτριες του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου και Σκεύη Κουκουμά απαίτησαν παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλης Γιολίτη καταγγέλλοντας βιασμό της Δημοκρατίας.

Οι Βουλεύτριες του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου και Ξένια Κωνσταντίνου κάκισαν τους χειρισμούς της Αστυνομίας, με την κ. Κωνσταντίνου, να τονίζει ότι δεν υπάρχει δημοκράτης που να μην διαπίστωσε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου επιχείρησε να δικαιολογήσει τη δράση των επί καθήκοντι μελών της δύναμης λέγοντας ότι υπήρξαν προληπτικές κινήσεις προς τους διαδηλωτές, καθώς τους υποδείχθηκε ότι η κινητοποίησή τους ήταν παράνομη. Κατά τον ίδιο, από τη στιγμή που μια ειρηνική εκδήλωση μετατράπηκε σε οχλαγωγία, η αστυνομία δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινηθεί εναντίον των διαδηλωτών.

Σε έντονο ύφος η Βουλεύτρια Ελένη Μαύρου υπέδειξε προς τον αρχηγό της Δύναμης ότι η ίδια η Αστυνομία μετέτρεψε σε οχλαγωγία την εκδήλωση και έκανε λόγο για πρωτοφανή ανευθυνότητα.

Γιολίτη: Δεν αποτελεί σάτυρα το parody

Συνεχίζει να επιμένει ότι ο λογαριασμός parodyδεν αποτελεί σάτιρα δικαιολογώντας το παράπονό που υπέβαλε η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.

Στην τοποθέτησή της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Γιολίτη αιτιολόγησε το παράπονο που υπέβαλε προς τον Αρχηγό Αστυνομίας καθώς, κατά την ίδια, θίχτηκαν μέλη του οικογενειακού της περιβάλλοντος.
Επανέλαβε ότι υπέβαλε το παράπονό της ως απλός πολίτης με το επιχείρημα ότι αναδημοσιεύονταν φωτογραφίες του πατέρα και της μητέρας της.

Αυτό, είπε είναι δικαίωμα το οποίο είναι κατοχυρωμένο για όλους και κατά την ίδια δεν υπήρξε οποιαδήποτε πίεση και ουδέποτε ενεπλάκη στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν , είπε, είναι ανάλογες σε όσα γίνονταν εδώ και χρόνια κι όχι από την ημέρα που ανέλαβε ως υπουργός.

Διαδικασίες εξπρές

Με διαδικασίες εξπρές φαίνεται ότι κινήθηκε η Αστυνομία για εξέταση της καταγγελίας της Υπουργού Δικαιοσύνης προς την Αστυνομία σε σχέση με τις αναρτήσεις του Λογαριασμού παρωδία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου η πληροφορία για την ύπαρξη του λογαριασμού διαβιβάστηκε στο τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις 23 Δεκεμβρίου, έγινε αξιολόγηση του περιεχομένου και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε εύλογη υπόνοια σύνδεσης προσώπου με τον λογαριασμό.

Η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε, όπως είπε, στα πλαίσια της διαδικασίας που ακολουθείται σε παρoμοιες περιπτώσεις και ουδόλως, όπως ισχυρίστηκε, η αστυνομία επηρεάστηκε από το γεγονός ότι η υπόθεση αφορούσε την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Την ίδια ημέρα, όπως υποδείχθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας, εκδόθηκε και το ένταλμα έρευνας στο σπίτι της παραπονούμενης κοπέλας, με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελέη Μαύρου να επισημαίνει ότι η Αστυνομία δεν συνηθίζει να εξετάζει καταγγελίες με τέτοια ταχύτητα.
Υπέδειξε μάλιστα προς τον Αρχηγό Αστυνομίας ότι όχι σε μια αλλά σε δύο περιπτώσεις, παρόμοιων καταγγελιών στις 30 Ιουλίου και στις 19 Σεπτεμβρίου η Αστυνομία δεν έδωσε οποιαδήποτε απάντηση.
Ο Αρχηγός ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια διερευνήθηκαν ανάλογες καταγγελίες από 200 άτομα εκ των οποίων τα 50 ήταν πολιτικά πρόσωπα.

Δεν τελείωσε τίποτα

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν στο θέμα του Λογαριασμού Parody, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Αχιλλέας Δημητριάδης, επισημαίνοντας ότι η φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας «Τελεία και παύλα» δεν ευσταθεί, αφού το θέμα δεν έχει τελειώσει.

Στην τοποθέτησή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Δημητριάδης υπέδειξε ότι η σάτιρα στο twitter δεν αποτελεί έγκλημα και κατά συνέπεια η Αστυνομία δεν πρέπει να ασχολείται με τέτοιας φύσης υποθέσεις.

Ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι λόγω της εμπλοκής του ονόματος της Υπουργού, η υπόθεση αυτή εξετάστηκε από την Αστυνομία καθ’ υπέρβαση εξουσίας αφού τα γεγονότα στα οποία πραγματεύεται το ένταλμα έρευνας δεν αφορούν ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι υπό κανονικές συνθήκες σε αυτή την υπόθεση θα έπρεπε να υποβληθεί παράπονο στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και σημείωσε ότι σε τέτοιες υποθέσεις παρέχεται προστασία στον πολίτη από τα Δικαστήρια .

Υπέδειξε ότι η ακύρωση του εντάλματος έρευνας κατέστησε την είσοδο στο σπίτι της παραπονούμενης ως παράνομη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy