65 Χρόνια «Χαραυγή»: Στην πρώτη γραμμή από το 1956 (Αφιέρωμα)

Στην πρώτη γραμμή για 65 χρόνια και βαδίζουμε μπροστά…

Η 18 του Φλεβάρη του 1956 είναι μια σημαντική ημερομηνία, όχι μόνο για μας εδώ στη «Χαραυγή» ή τους αναγνώστες της, αλλά για την Κύπρο και τον λαό της στο σύνολό του.

Γιατί σε αυτά τα 65 χρόνια ζωής η «Χαραυγή» στάθηκε υπερασπιστής των δικαίων του κυπριακού λαού και των εργαζομένων, της δημοκρατίας, της ιδέας της κοινής πατρίδας. Από την πρώτη μέρα της έκδοσής της μέχρι και σήμερα συνεχίζει να υπηρετεί την ιστορική αλήθεια, να διαφωτίζει και να κινητοποιεί τον λαό για το σήμερα που δικαιούται και το αύριο που αξίζει.

Σε αυτά τα 65 χρόνια ζωής, η «Χαραυγή» υπερασπίστηκε, με ειλικρίνεια και μαχητικότητα, την αλήθεια και το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει, χωρίς να καταφεύγει σε λαϊκισμούς, στην κατασκευή «εύπεπτων» ειδήσεων, ή ακόμα σε «φιλτράρισμα» της πραγματικότητας που ζούμε.

Υπήρξαν σίγουρα σκαμπανεβάσματα, δυσκολίες, προσδοκίες στις οποίες η εφημερίδα μας δεν μπόρεσε πάντα να ανταποκριθεί. Κανείς όμως δεν αμφισβητεί την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και την προσήλωση της «Χαραυγής» στο δίκαιο του τόπου και του λαού μας.

Στην εποχή μας τα ΜΜΕ δεν είναι πλέον απλοί μεταφορείς ειδήσεων. Συμμετέχουν στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα διαμορφώνοντας συνειδήσεις (άλλοτε αποκαλύπτοντας κρυμμένες αλήθειες και άλλοτε διαστρεβλώνοντας πραγματικότητες). Η δημοκρατία έχει λοιπόν ανάγκη από ΜΜΕ που να λειτουργούν ως αξιόπιστο εργαλείο ενημέρωσης και γνώσης.

Οι απαιτήσεις πολλές. Όχι μόνο έναντι της Ιστορίας, αλλά κυρίως μπροστά στις προκλήσεις των δύσκολων εποχών που ζούμε. Στις προκλήσεις αυτές απαντούμε ότι «τίποτα το ανθρώπινο δεν μας είναι ξένο».

Θέλουμε η άποψή μας να απηχεί τις ανησυχίες της κοινωνίας μας, θέλουμε η παρέμβασή μας να συμβάλλει στο να διορθωθούν κακώς έχοντα, θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση μιας άλλης άποψης για το τι έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας. Η «Χαραυγή» παραμένει στρατευμένη στο πλευρό του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς, στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, στους αγώνες του τόπου μας για δικαίωση και επανένωση.

Με την ευκαιρία των 65 χρόνων από την έκδοση της «Χαραυγής», απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που όλα τούτα τα χρόνια εργάστηκαν και πρόσφεραν με ανιδιοτέλεια, αγάπη και αφοσίωση στην εφημερίδα της Αριστεράς.

Ελένη Μαύρου

 

Η «Χαραυγή» γνήσιος εκφραστής των λαϊκών στρωμάτων. Γέφυρα επικοινωνίας και λύσης των προβλημάτων του λαού

Δύο μήνες μετά την κήρυξη του ΑΚΕΛ (14/12/1955) ως παράνομου κόμματος από τους αποικιοκράτες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας του έντυπου εκφραστικού του οργάνου, «Νέος Δημοκράτης», κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Χαραυγής».

Ήταν 18 Φεβρουαρίου του 1956, όταν η ιστορική έκδοση του πρώτου φύλλου της «Χ» διανεμήθηκε στους χιλιάδες ΑΚΕΛιστές, υπό την καθοδήγηση ηγετικών στελεχών του κόμματος της Αριστεράς που κατάφεραν να διαφύγουν ή και να αποδράσουν των μαζικών συλλήψεων που συντελέστηκαν από τους επεκτατιστές.

Κατά την περίοδο που η Κύπρος βρισκόταν υπό το αποικιακό καθεστώς, η «Χ» αποτέλεσε το φάρο και την πυξίδα για τον κυπριακό λαό, ο οποίος ζούσε κάτω από συνθήκες φτώχειας, εργατικής και κοινωνικής ανασφάλειας. Καταδίκαζε τις δολοφονίες προοδευτικών και αριστερών από την ΕΟΚΑ και τον Γρίβα, καλώντας τον λαό σε ενότητα για δράση ενάντια στον αποικιακό ζυγό και στον εθνικισμό.

Η «Χ» πρότασσε τους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση, συνδράμοντας και καλώντας τον κόσμο για αντιαποικιακές διαμαρτυρίες. Ενώ η δοκιμασία του κυπριακού λαού συνεχιζόταν, η «Χ» σφυρηλάτησε και συμπαραστάθηκε στις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνικές ασφαλίσεις.

Στήριξη στις πανεργατικές συνελεύσεις

Στο πρωτοσέλιδο της 5ης Ιανουαρίου του 1957, η «Χ» ύψωσε την παντιέρα για τις απαιτήσεις της εργατικής τάξης, δίνοντας τη στήριξή της στις πανεργατικές συνελεύσεις που έγιναν σε όλες τις γωνιές της Κύπρου.

Μέσα από τις γραμμές της, παλεύει διαχρονικά για μία κοινή πατρίδα, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμένιων, όπου μόνος αφέντης της θα είναι ο λαός της, ορθώνοντας ανάστημα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που τόσο πολύ την πλήγωσαν.

 

Συνεργασία μεταξύ Ε/κ και Τ/κ

Το ιστορικό φύλλο, που κυκλοφόρησε την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου, καλούσε για ίση μεταχείριση όλων, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων είναι εξαιρετικής σημασίας.

Επτά χρόνια αργότερα, όταν εγκαθιδρύθηκε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, η «Χ» στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων δημοκρατών στέλνοντας σε πολλές εκδόσεις της την αμέριστη αλληλεγγύη της, ενώ παράλληλα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τους τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο. Συγκεκριμένα, στην έκδοση της 20ής Μαΐου του 1967 φιλοξενούσε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Εζεκία Παπαϊωάννου, που προμήνυαν την οργάνωση παράνομων ομάδων που απειλούν τη νόμιμη κυβέρνηση και τον λαό.

Προειδοποιήσεις για το φασιστικό πραξικόπημα

Η εφημερίδα της Αριστεράς προειδοποιούσε ότι βρισκόταν προ των πυλών στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακαρίου Γ’. Δέκα ημέρες πριν την αποφράδα μέρα του φασιστικού πραξικοπήματος της Χούντας των Συνταγματαρχών και της ΕΟΚΑ Β’ (05/07/1974), που άνοιξε τις πόρτες στους εισβολείς, η «Χ» κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο «Σατανικό σχέδιο εκτροπής εκτελεστέον προ της 20ής Ιουλίου», ενώ δύο ημέρες αργότερα ξεσκέπαζε το ρόλο που διαδραμάτιζαν οι δικτάτορες για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η «Χαραυγή», στα χρόνια που ακολούθησαν της εισβολής, στάθηκε στο πλάι των χιλιάδων προσφύγων καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη κατοχή, λειτουργώντας ως κυματοθραύστης στα διχοτομιστικά πλάνα και ενάντια στη λαίλαπα του εθνικισμού.

Σημείο αναφοράς αποτελεί η ιστορική έκδοση της 25ης Φεβρουαρίου του 2008, όπου για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλέγεται ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

 

Αγώνας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και νεοφιλευθερισμού, αγώνας για λύση και επανένωση…

Σήμερα, μέσα από τις σελίδες της η «Χαραυγή» συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού που επιχειρεί να εφαρμόσει η Δεξιά της πατρίδας μας. Αγωνίζεται για μία κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της, ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας και γλώσσας. Στέκεται δίπλα στα θέματα της Επιστήμης, του Πολιτισμού και των αξιώσεων κάθε πολιτιστικών και περιβαλλοντολογικών ενδιαφερόντων και ζητημάτων. Μέσα από τις αθλητικές σελίδες της προάγει τη σωστή ενημέρωση και το ευ αγωνίζεσθαι.

Με φάρο το ένδοξο δρόμο που χάραξαν οι πρωτεργάτες της εφημερίδας της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος, συνεχίζει να αγωνίζεται για την οικοδόμηση μίας κοινωνίας που να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Εκτίμηση και αναγνώριση απ’ όλους

Ρίχνοντας ματιές στα έντυπα φύλλα της «Χαραυγής», που κυκλοφόρησαν μέσα σε ιδιάζουσες ιστορικές συνθήκες, δεχόμενη έναν άνισο πόλεμο από την αποικιοκρατία, το παρακράτος και τον εθνικισμό, μπορεί να περηφανεύεται ότι όρθωσε το ανάστημά της και οι εκτιμήσεις και αναλύσεις των γεγονότων από τους συντάκτες και αρθρογράφους της επαληθεύτηκαν μέσα στις δεκαετίες.

 

Μέσα στα 65 χρόνια της μαχόμενης, αντικειμενικής και έγκυρης δημοσιογραφίας, η «Χαραυγή» απέκτησε την εκτίμηση και το σεβασμό από ένα μεγάλο πολιτικό φάσμα της Κύπρου.

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ευχές για χρόνια δημιουργικά

Με τη συμπλήρωση 65 χρόνων κυκλοφορίας της «Χαραυγής» θέλω να συγχαρώ τη Διεύθυνση, τους δημοσιογράφους και όλο το προσωπικό της εφημερίδας και να ευχηθώ ότι και τα επόμενα χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας θα είναι χρόνια δημιουργικά, για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση των πολιτών προς όφελος της Δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης, καθώς και των καλώς νοούμενων συμφερόντων της πατρίδας μας και του λαού της.

 

 Αδάμος Αδάμου, Πρόεδρος της Βουλής: Πρωτοπόρα στους αγώνες των εργαζομένων

Είναι με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης που απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλους τους συντελεστές αλλά και τους αναγνώστες της «Χαραυγής» με την ευκαιρία της 65ης επετείου της πρώτης έκδοσης της εφημερίδας. Όλα αυτά τα χρόνια η «Χαραυγή» έχει πρωτοπορήσει στους αγώνες των εργαζομένων, αλλά και του κυπριακού λαού γενικότερα, για τη διασφάλιση βασικών του δικαιωμάτων, αλλά και τη δικαίωση των αγώνων του για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο. Έχει επίσης να επιδείξει μια αξιόλογη συνδρομή στην αναβάθμιση του κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της πατρίδας μας. Στην πορεία αυτή, οι συντελεστές της εφημερίδας έχουν υπηρετήσει με σοβαρότητα και συνέπεια την αλήθεια, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τη διαφάνεια και τη μάχη κατά της διαφθοράς. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο της «Χαραυγής» και ευόδωση του σημαντικού έργου που επιτελεί.

 

 

Α. Κυπριανού, Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ: Δεν είναι μια ακόμα εφημερίδα

Συγχαίρω τη «Χαραυγή» για την 65χρονη πορεία και προσφορά της στην ποιοτική δημοσιογραφία, στην ενημέρωση και στον κυπριακό λαό.

 

Η «Χαραυγή» δεν είναι απλώς μια ακόμα εφημερίδα που κυκλοφορεί. Είναι η άλλη φωνή. Η κριτική ματιά στις εξελίξεις, η βαθιά διεισδυτική ανάλυση των γεγονότων, το παράθυρο σε θέματα που σπάνια συναντάς σε άλλες εφημερίδες με θέα τον πολιτισμό, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και πολλά άλλα. Η «Χαραυγή» μεγαλώνει αλλά δεν γερνά, γιατί υπηρετεί κάτι αιώνια νέο. Την ανάγκη για μια κοινωνία ποιοτικά ανώτερη. Γι’ αυτό φροντίζει να αναδεικνύει όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στην Κύπρο, τους αγώνες των λαών για όσα δικαιούνται, για όσα τους αξίζουν. Η «Χαραυγή» υπηρετεί την αλήθεια. Και αυτό είναι ένα μεγάλο παράσημο στη σημερινή εποχή, όπου κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης η διαστρέβλωση, τα μονόπλευρα αφηγήματα και οι ψευδείς ειδήσεις. Ευχή μας είναι η «Χαραυγή» να παραμείνει πάντοτε πιστή στους στόχους που έθεσε με το πρώτο εκείνο πρωτοσέλιδο του 1956: να προχωρήσει πέραν από την ειδησεογραφία, να ανοίξει το δρόμο στη σκέψη του λαού ως μια ζωντανή φωνή στον τόπο μας.

 

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ: Έχει παίξει το δικό της ρόλο στις εξελίξεις στη χώρα

Ο Τύπος στη χώρα μας, όπως και ανά το παγκόσμιο, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση σωστής κοινωνικής συνείδησης μέσα από την έγκυρη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού. Μια διαδικασία που πηγάζει από την αντικειμενικότητα και αξιοπιστία του κάθε μέσου, μέσα από το κάθε ρεπορτάζ και την κάθε ανταπόκριση και οδηγεί στην εκπαίδευση των πολιτών αλλά και πολύ ορθά στον έλεγχο και στη λογοδοσία της εκάστοτε εξουσίας. Εξού και διόλου τυχαία η δημοσιογραφία υπερβαίνει τα όρια του επαγγέλματος εισερχόμενη στο πεδίο του λειτουργήματος. Αυτή η αποστολή που σήμερα, στην εποχή των fake news και της διασποράς τους, δοκιμάζει τις αντοχές και των Μέσων, πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και ανεπηρέαστη. Η εφημερίδα «Χαραυγή» έχει φυσικά παίξει το δικό της ρόλο στην καταγραφή των πολιτικών, κοινωνικών πολιτιστικών και αθλητικών εξελίξεων στη χώρα μας από την ημέρα ιδρύσεώς της. Τα 65 χρόνια ιστορίας τα οποία γιορτάζει φέτος, την καθιστούν μάρτυρα των γεγονότων που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη εποχή της χώρας μας. Εύχομαι η εφημερίδα «Χαραυγή» να συνεχίσει με εποικοδομητικό τρόπο την πορεία της προς το μέλλον, με αντιστάσεις και λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το δημοσιογραφικό λειτούργημα αλλά και στις υψηλές απαιτήσεις που θέτει καθολικά το αναγνωστικό κοινό.

 

 Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ: Συνυφασμένη με την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 65 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της εφημερίδας «Χαραυγή», εύχομαι στην εφημερίδα να συνεχίσει στο δρόμο της ενημέρωσης όπως την ορίζουν οι δημοσιογράφοι της και οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είναι γεγονός ότι η μετάβαση στην ψηφιακή ενημέρωση έχει επηρεάσει τον έντυπο Τύπο. Η ουσία όμως δεν είναι τόσο στον τρόπο αλλά στο περιεχόμενο της ενημέρωσης. Η ιστορία της «Χαραυγής» είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφορά της εφημερίδας είναι αδιαμφισβήτητη σε όλους τους τομείς. Κάθε δημοκρατία έχει ανάγκη από πλουραλισμό και δυναμικά μέσα ενημέρωσης και αποτελεί υποχρέωση όλων μας να υπερασπιζόμαστε την καλόπιστη τεκμηριωμένη κριτική από όπου κι αν προέρχεται, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Εύχομαι καλή συνέχεια και προοδευτική εξέλιξη στην εφημερίδα και τους εργαζομένους της.

 

Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος της ΕΔΕΚ: Η «επιβίωση» της «Χαραυγής» σηματοδοτεί νίκη της δημοκρατίας

Η «Χαραυγή» κυκλοφόρησε το 1956 όταν οι Βρετανοί αποικιοκράτες είχαν επιχειρήσει να τερματίσουν κάθε ελεύθερη έκφραση λόγου, ιδεών και απόψεων. Ως εκ τούτου η «επιβίωση» της Χαραυγής για 65 έτη σηματοδοτεί νίκη της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.

 

Στην πορεία αυτών των 65 χρόνων ως ΕΔΕΚ ξεχωρίζουμε το οδοιπορικό της «Χαραυγής» στον Άγιο Ιλαρίωνα τον Απρίλιο του 1964. Επρόκειτο για ένα ρεπορτάζ που περιέγραφε πώς επιτεύχθηκε η απελευθέρωση του Πενταδάκτυλου στις 24 – 29 Απριλίου 1964, που είχε καταληφθεί από τους Τούρκους στασιαστές της ΤΜΤ και της ΤΟΥΡΔΥΚ και τη συμβολή που είχαν οι Κοκκινοσκούφηδες, οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από την πολιτική καθοδήγηση του Ιδρυτή και Επίτιμου Πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, τις στρατιωτικές διαταγές του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Δώρου Ηλία και την καθοδήγηση του νόμιμου κράτους και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

 

Έκτοτε, λόγω της διάδοσης του διαδικτύου πολλά έχουν αλλάξει στην έντυπη δημοσιογραφία. Αυτό που ευχόμαστε είναι οι καθημερινές εφημερίδες όπως η «Χαραυγή» να επενδύουν σε πρωτογενή και αντικειμενικά ρεπορτάζ. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός θέσεων και απόψεων.

 

Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών: Συμβάλλει στον πλουραλισμό απόψεων

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία ιστορική εφημερίδα που έχει αφήσει χαραγμένο το στίγμα της στην κυπριακή κοινωνία. Όποια ιδεολογία και ν’ ασπάζεται κανείς, η εναλλακτική φωνή της εφημερίδας «Χαραυγή» συμβάλλει στον πλουραλισμό απόψεων και θέσεων για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας. Από τα πρώτα δύσκολα χρόνια ίδρυσης και έκδοσης της εφημερίδας, μέχρι την καθιέρωσή της για την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, η εφημερίδα «Χαραυγή» άφησε το στίγμα της, κάτι που εξακολουθεί να πράττει μέχρι και σήμερα. Αν και πρόκειται για το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ, η «Χαραυγή» κατόρθωσε να καθιερωθεί σ’ ευρύ αναγνωστικό κοινό. Αυτό από μόνο του λέει αρκετά, αφού στην Κύπρο ο κομματικός διαχωρισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία.

 

Ως Συμμαχία Πολιτών τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της απόλυτης ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας. Μια κοινωνία που επιδιώκει την πρόοδο, πρέπει παράλληλα να επιδιώκει ν’ ακούγονται όλες οι φωνές, ακόμα και αν διαφωνεί κάθετα μαζί τους. Μόνο μέσα από την ποικιλία απόψεων και τοποθετήσεων μπορούν να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Ευχόμαστε ότι η εφημερίδα «Χαραυγή» θα συνεχίσει να επιτελεί σημαντικό έργο για πολλά ακόμα χρόνια, ειδικότερα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε για τον έντυπο Τύπο.

 

Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρος Αλληλεγγύης: Ισχυρό όπλο στα χέρια των εργαζομένων

Θα ήθελα να συγχαρώ τη «Χαραυγή» για τη μακροχρόνια μαχητική συμβολή της στον αγώνα του λαού μας για επιβίωση και ανάκτηση των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων, για την αυτοδιάθεση και το δικαίωμά του να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του.

 

Η «Χαραυγή» πάντα πρόβαλε με σθένος τις πολιτικές θέσεις του ιδεολογικού χώρου που εκπροσωπεί και συνεχίζει να το πράττει με κύριο χαρακτηριστικό τη συνέπεια. Είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαίων τους, ενώ στα πολιτιστικά μπορώ να πω ότι υπήρξε και παραμένει πρωτοπόρος έπαλξη.

 

Στη «Χαραυγή» δημοσίευσα τα πρώτα μου ποιήματα, διηγήματα, πολιτιστικές αναλύσεις. Επισημαίνω ότι οι «πολιτικές αντιπαλότητες» της «Χαραυγής» ουδέποτε εκπίπτουν στα θλιβερά επίπεδα που μας πληγώνουν από τις συμπεριφορές άλλων εφημερίδων και εντύπων. Θερμώς συγχαίρω και τους συντελεστές των εκδόσεων της εφημερίδος και εύχομαι συνεχή παρουσία στην έντυπη δημοσιογραφία, για όσους μεθάνε με τη μυρουδιά του χαρτιού.

 

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου: πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων: Η φωνή της εργατιάς

Η «Χαραυγή» ήταν για μένα πάντα η φωνή της εργατιάς. Θυμάμαι από μικρός να τη διανέμουν με το ποδήλατο στις γειτονιές και ήξερα από τότε τι συμβόλιζε, όλοι το γνωρίζαμε, όπως και τη σχέση της εφημερίδας με το ΑΚΕΛ. Όμως πέραν από αυτό, η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσφέρει στον τόπο ήταν και είναι η καταπολέμηση του εθνικισμού και των ακραίων εξτρεμιστικών πράξεων που έκαναν διάφοροι στην πρόσφατή μας ιστορία και που μας οδήγησαν στο πραξικόπημα. Μόνο όσοι ζήσαμε εκείνα τα χρόνια καταλαβαίνουμε το πόσο τοξικό ήταν το κλίμα και πώς η κοινωνία και η πολιτική ζωή πήρε τον κατήφορο που μας οδήγησε στην εισβολή και τη δυστυχία. Πέραν από σπουδαίους δημοσιογράφους, η «Χαραυγή» είχε επίσης σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον Τεύκρο Ανθία, όπως και για πολλά χρόνια από διάφορα πόστα τον Χαμπή τον χαράκτη και άλλους σπουδαίους συνεργάτες. Την εποχή της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, τα έντυπα Μέσα καταγράφουν μόνιμα τα καθημερινά γεγονότα και γι’ αυτό εύχομαι μια σοβαρή εφημερίδα, όπως η «Χαραυγή», να συνεχίσει να υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμη.

 

«Τούτη η δίψα δεν σβήνει, τούτη η φλόγα δεν παύει, χίλια χρόνια αν περάσουν δεν πεθαίνουμε σκλάβοι»

 

Μέσα στην πορεία της «Χαραυγής», δεκάδες άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης με την πένα τους πάλεψαν για τη διάδοση των ιδεών και τα αξιακά προστάγματα της Αριστεράς. Άνθρωποι μεγάλοι σε πνευματικό ανάστημα, όπως ο Τεύκρος Ανθίας, που διετέλεσε πρώτος αρχισυντάκτης της «Χ», ο Θοδόσης Πιερίδης και ο Ιάκωβος Ρωσσίδης, που μπόλιασαν με τις ιδέες τους χιλιάδες αναγνώστες, παραμένοντας επίκαιροι ακόμη και στο σήμερα, καθώς επίσης και ο Αντρέας Κουκουμάς, γνωστός με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Άντης Κανάκης, ένας άνθρωπος εκ των πρωτεργατών που στήριξαν και διέδωσαν τις ιδέες της «Χαραυγής». Ο Αντρέας Κουκουμάς, ιστορικός, λογοτέχνης, ποιητής, διατελέσαντας δήμαρχος Λατσιών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, έζησε από κοντά σχεδόν όλη τη διαδρομή της εφημερίδας και κατ’ επέκταση του αριστερού κινήματος. Όπως περιέγραψε ο ίδιος στη «Χ», σε ηλικία 14 χρόνων έγραφε στην εφημερίδα και την πουλούσε.

«Τότε, το 1961-62, διευθυντής της “Χαραυγής”», αφηγείται ο Αντρέας Κουκουμάς, «ήταν ο αείμνηστος Στέλιος Ιακωβίδης και αρχισυντάκτης ο Σταύρος Αγγελίδης, ενώ για τα φιλολογικά θέματα υπεύθυνος ήταν ο Ιάκωβος Ρωσσίδης και ο Πανίκος Παιονίδης, ο οποίος διάβασε κάποια από τα ποιήματά μου και με ενθάρρυνε να συνεχίσω. Ήμασταν μία ομάδα νέων ανθρώπων που είχαμε ζήλο για την τέχνη, την ποίηση και τη λογοτεχνία . Ο Χρήστος Σιοπαχάς, αργότερα σκηνοθέτης, ο Χρίστος Ζάνος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο Φοίβος Μέρανος, ποιητής και αγνοούμενος από το 1974 και πολλοί άλλοι αγκαλιάσαμε τη “Χαραυγή” και η “Χαραυγή” μάς έδωσε τόπο και χώρο να εκφραστούμε και να γίνουμε γνωστοί στους αναγνώστες της. Συνέχιζα να αρθρογραφώ για πολλά χρόνια με ιστορικά και καλλιτεχνικής φύσεως άρθρα, αλλά και με δεκάδες ποιήματά μου που πάντα είχαν χώρο στις στήλες της  “Χαραυγής”. Τότε υπήρχε η “Μαθητική σελίδα” και η “Σελίδα των νέων”.  Η “Χαραυγή” αποτελούσε την πρωτοποριακή έπαλξη του λαού της Κύπρου και πρόβαλλε τους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος και των εργαζομένων Ε/κ και Τ/κ. Οι ιδέες και οι ανησυχίες, τα προβλήματα του λαού και οι λύσεις τους γίνονταν γνωστά και προωθούνταν από τη “Χαραυγή”. Δεν είναι τυχαίο που η “Χαραυγή” είναι το εκφραστικό όργανο των εργαζομένων του τόπου μας και του ΑΚΕΛ».

Κωστής Πιτσιλλούδης

 

Πηγή ενημέρωσης και εργαλείο γνώσεων η «Χαραυγή»

Αναγνώστες μιλούν για τη σχέση τους με την εφημερίδα και το διαχρονικό ρόλο της στους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος

 

Βασική, αν όχι μοναδική, πηγή σωστής ενημέρωσης, αλλά και ουσιαστικό εργαλείο για διεύρυνση των γνώσεων και του μορφωτικού επιπέδου. Έτσι αντιμετωπίζουν τη «Χαραυγή» κάποιοι άνθρωποι, που με το πέρασμα των χρόνων έχουν ταυτιστεί με το ρόλο της εφημερίδας, η οποία στα 65 χρόνια ζωής της υπηρετεί τα δίκαια του Λαϊκού Κινήματος. Εφημεριδοπώλης της «Χαραυγής» από το 1952 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Λευτέρης Παναγιώτου θυμάται ότι γύριζε με το ποδήλατο στην περιοχή Μισιαούλη και Καβάζογλου μέχρι και το Ζακάκι και πουλούσε την εφημερίδα… «Εφώναζα τα νέα της ημέρας και μοίραζα το φύλλο στις γειτονιές αλλά και στους χώρους δουλειάς μας». Αν και πολύ δύσκολα εκείνα χρόνια, «κάποιες μέρες μόνον εγώ μοίραζα 500-700 εφημερίδες την ημέρα».

 

Παναγιώτης Αθηνή, Λευκωσία

 

«Θεωρώ ότι είναι η εφημερίδα που κρατά μια σταθερή γραμμή για το Κυπριακό, με στοιχεία και συνέπεια καλύπτει το εθνικό ζήτημα, είναι η εφημερίδα που προβάλλει κατά κύριο λόγο τα ζητήματα των εργαζομένων, κάτι που θεωρώ ότι δεν γίνεται από καμία άλλη εφημερίδα. Σε πολλά άλλα κοινωνικά ζητήματα παίρνει θέσεις χωρίς αναστολές, όπως το μεταναστευτικό. Επίσης προβάλλει τον πολιτισμό της Κύπρου. Εύχομαι, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει ο έντυπος Τύπος, να συνεχίσει να είναι στο πλάι του κυπριακού λαού και των εργαζομένων, να λέει την αλήθεια χωρίς αναστολές και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων».

 

Μάρω Αντωνιάδου, Λευκωσία

«Από τον καιρό που ήμουν μικρή διαβάζω “Χαραυγή”. Η ενημέρωση είναι σωστή και η θεματολογία είναι πολυποίκιλη. Ενημερώνει για τα πάντα. Κυρίως για τα προβλήματα των εργαζομένων, για το Κυπριακό, τον Πολιτισμό και για κοινωνικά ζητήματα όπως το προσφυγικό. Επίσης ασχολείται με τα σκάνδαλα αυτού του τόπου και δεν έχει να αποκρύψει τίποτα».

 

Ανδρέας Σαβουλλής, Λευκωσία

«Η “Χαραυγή” είναι η εφημερίδα της Αριστεράς και από τη στιγμή που είμαι αριστερών φρονημάτων και ενδιαφέρομαι να κατατοπίζομαι σωστά για τα προβλήματα του τόπου μου και του κόσμου ολόκληρου και πιστεύω ότι είναι αμερόληπτη και μας κατατοπίζει ειλικρινά και αντικειμενικά, είμαι αναγνώστης της από μικρή ηλικία. Η οικογένειά μου ενημερωνόταν πάντα από τα εκφραστικά όργανα του κόμματος. Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου και ξέρω να διαβάζω, ενημερωνόμουν από τον “Δημοκράτη” και τη “Χαραυγή”, η οποία είναι ο συνεχιστής. Καλώ τον κόσμο της Αριστεράς να πληροφορείται σωστά από την εφημερίδα που εκπροσωπεί το κόμμα της και γενικότερα την Αριστερά».

 

Χριστόφορος Πιτταράς, Λευκωσία

«Σήμερα, όπου οι συνθήκες στην κοινωνία οξύνονται ακόμα περισσότερο και οι αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος γιγαντώνονται, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα έντυπο που να ενημερώνει σωστά τον κυπριακό λαό. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την πλειάδα πληροφοριών που υπάρχουν σήμερα από πολλά Μέσα, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία τους, επικαλυμμένα και μη, ενσωματώνουν και αναπαράγουν την κυρίαρχη αστική αντίληψη, η ύπαρξη ενός εντύπου που να εκφράζει τους εργαζόμενους και να ενσωματώνει τα συμφέροντά τους στην οπτική τους είναι απαραίτητη και επιτακτική. Η “Χαραυγή” είναι η εφημερίδα που καλύπτει την ανάγκη αυτή της κοινωνίας. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια του κάθε εργαζόμενου στην Κύπρο που του προσφέρει τη δύναμη της σωστής ενημέρωσης και το εργαλείο προβολής των δικών του προβλημάτων και διεκδικήσεων».

 

 

Διομήδη Μυριάνθους, Λεμεσός

«Η “Χαραυγή” ήταν η βασική πηγή μόρφωσης. Από την πρώτη ημέρα που εκδόθηκε την αγοράζω ανελλιπώς και δίνω κάθε χρόνο και την εισφορά μου. Αν δεν πάρω στα χέρια μου την εφημερίδα και να την διαβάσω, δεν ησυχάζω… νιώθω ότι κάτι μου λείπει, αφού είναι, κακά τα ψέματα, το στήριγμα των φτωχών και των εργαζόμενων του τόπου. Ιδιαίτερα για τους παλιούς που δεν ξέρουν από τις νέες τεχνολογίες, η “Χαραυγή” είναι η βασική επαφή μας με τον έξω κόσμο, με σωστή ενημέρωση και όχι παραποίηση των γεγονότων».

 

Μάριος Γεωργίου (Κολοσσάτης), Λεμεσός

«Η “Χαραυγή” ήταν και είναι η εφημερίδα που πάντα ενημέρωνε με αλήθειες τον κόσμο για τα όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στην Κύπρο και στον κόσμο. Μια όαση στο σκοταδισμό που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει. Είναι το στήριγμά μας στην καθημερινή πάλη που δίνουμε σε όλους τους αγώνες για επιβίωση. Στα νιάτα μας μετείχαμε σε κάθε εξόρμηση για διάδοση της εφημερίδας και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες πολιτικές και άλλες συνθήκες. Αξέχαστο ένα από τα πρωτοσέλιδα της “Χαραυγής”, λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα, που η εφημερίδα μας, που πάντα βρισκόταν ένα βήμα πιο μπροστά, προειδοποιούσε για το σατανικό σχέδιο εκτροπής από τη νομιμότητα και τα όσα κακά θα ακολουθούσαν».

 

 

Ανδρέας Χριστοδούλου, Πάφος

www.fotolarko.com.cy

«Τη “Χαραυγή” δεν μπορώ να τη χάσω. Από πολύ μικρός διαβάζω την εφημερίδα και συστήνω σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, τα μέλη και τους φίλους του ΑΚΕΛ να την αγοράζουν, να τη διαβάζουν και να διαδίδουν τις θέσεις μας. Είναι το μόνο μέσο που μπορούμε να ενημερώσουμε τους προοδευτικούς και τους αριστερούς.

Με εκφράζει κάθε θεματική στην οποία καταπιάνεται. Πολιτικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά ή αθλητικά. Επίσης, δίνει βήμα έκφρασης στη νεολαία του τόπου».

Ανδρέας Λαμπής, Κοντέα, κάτοικος Λειβαδιών

«Για μένα στην κυριολεξία η εφημερίδα είναι ευαγγέλιο. Μέχρι σήμερα την παίρνω καθημερινά και τη διαβάζω ανελλιπώς, γιατί είναι η ζωή μου όλη. Από την ημέρα της έκδοσής της είμαι αναγνώστης. Ο άνθρωπος που δεν είναι ενημερωμένος είναι όπως τον τυφλό στο δρόμο που χρειάζεται βοήθεια από τον άλλο. Μέχρι που ζω δεν θα λείψει η εφημερίδα από το σπίτι μου. Είναι η εφημερίδα που ασχολείται με τα προβλήματα του κόσμου και την καθημερινότητα του κόσμου και είναι πάντα δίπλα στον κόσμο. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι».

 

Ηλίας Θεοφάνους, Ορμήδεια

«Τη “Χαραυγή” τη διαβάζω επειδή είναι το Μέσο που μπορεί να μας ενημερώσει σωστά και έγκυρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο αξιόπιστη εφημερίδα. Αν θέλεις να είσαι ενημερωμένος σωστά και σοβαρά δεν υπάρχει άλλη εφημερίδα που προσφέρει ενημέρωση για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον πολύ κόσμο και τους εργαζόμενους. Κουτσομπολιά και αρλούμπες δεν γράφει. Τα κανάλια και τα περισσότερα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε άλλο παρά ενημέρωση προσφέρουν. Η ευχή μου είναι να συνεχίσει να αποτελεί το στήριγμά μας».

Ανδρέας Λαμπής, Κοντέα, κάτοικος Λειβαδιών

«Για μένα στην κυριολεξία η εφημερίδα είναι ευαγγέλιο. Μέχρι σήμερα την παίρνω καθημερινά και τη διαβάζω ανελλιπώς, γιατί είναι η ζωή μου όλη. Από την ημέρα της έκδοσής της είμαι αναγνώστης. Ο άνθρωπος που δεν είναι ενημερωμένος είναι όπως τον τυφλό στο δρόμο που χρειάζεται βοήθεια από τον άλλο. Μέχρι που ζω δεν θα λείψει η εφημερίδα από το σπίτι μου. Είναι η εφημερίδα που ασχολείται με τα προβλήματα του κόσμου και την καθημερινότητα του κόσμου και είναι πάντα δίπλα στον κόσμο. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι».

 

Ηλίας Θεοφάνους, Ορμήδεια

«Τη “Χαραυγή” τη διαβάζω επειδή είναι το Μέσο που μπορεί να μας ενημερώσει σωστά και έγκυρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο αξιόπιστη εφημερίδα. Αν θέλεις να είσαι ενημερωμένος σωστά και σοβαρά δεν υπάρχει άλλη εφημερίδα που προσφέρει ενημέρωση για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον πολύ κόσμο και τους εργαζόμενους. Κουτσομπολιά και αρλούμπες δεν γράφει. Τα κανάλια και τα περισσότερα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε άλλο παρά ενημέρωση προσφέρουν. Η ευχή μου είναι να συνεχίσει να αποτελεί το στήριγμά μας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy