65 νέα περιστατικά HIV μέχρι τον Νοέμβριο του 2018

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο παρατηρείται σταδιακή αύξηση του συνολικού αριθμού των νέων περιστατικών HIV. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS που γιορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου, το 2015 και το 2016 καταγράφηκαν 80 νέα περιστατικά ανά έτος, ενώ το 2017 έχουν καταγραφεί 85 νέα περιστατικά, η πλειοψηφία των οποίων είναι μετανάστες στην Κύπρο.

Επίσης το 2017, 39% των νέων περιστατικών διαγνώστηκαν αργά στην Κύπρο ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην Ευρώπη είναι 49% δηλαδή ένας στους δυο διαγιγνώσκονται μετά από 8-10 χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο λοιμωξολόγος Λίνος Χατζηχάννας, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά των κρουσμάτων που οφείλονται σε μετανάστες, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 60% ενώ στην ΕΕ το ποσοστό είναι 41%.

Μόνο δυο θάνατοι μέχρι τον Νοέμβριο του 2018

Εξάλλου, μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 καταγράφηκαν δυο θάνατοι ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 έχουν διαγνωστεί συνολικά 65 νέα περιστατικά, τέσσερα κρούσματα λιγότερα σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Επίσης, η επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού για την Κύπρο το 2017 ανήλθε στο 8,7% με τον αντίστοιχο αριθμό επίπτωσης στην ΕΕ να κυμαίνεται στο 5,8%.

Από την αρχή της επιδημίας του AIDS και συγκεκριμένα το 1986 μέχρι το τέλος του 2017, διαγνώστηκαν στην Κύπρο 1149 περιστατικά. Τα περισσότερα αφορούν άντρες ενώ οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται συχνότερα είναι από 20-50 ετών. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή αύξηση των ατόμων που μολύνονται σε ηλικίες πάνω από 50 ετών.

Στο μεταξύ, στη Γρηγόριο Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας παρακολουθούνται 608 άτομα, εκ των οποίων 498 άνδρες και 110 γυναίκες. Όλα τα άτομα λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ από το 2013-2018 το Υπουργείο Υγείας έχει δαπανήσει περίπου 620 εκατομμύρια ευρώ για τη φαρμακευτική αγωγή των οροθετικών ατόμων.

36,9 εκ. αντιμέτωποι με τον HIV το 2017

Εξάλλου, σύμφωνα με τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, από τη δεκαετία του 1980 υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί συνολικά γύρω στα 77 εκ. άτομα ,εκ των οποίων τα μισά έχουν αποβιώσει. Το 2017 υπολογίζεται ότι ζουν παγκοσμίως 36,9 εκ. οροθετικοί. Με βάση τα στοιχεία, οι νέες λοιμώξεις παρουσιάζουν μικρή μείωση ενώ παρατηρείται σταθερή μείωση των θανάτων από τον ιό HIV κάτω από ένα εκατομμύριο ετησίως (το 2017 ήταν 940.000) και αυτό οφείλεται κυρίως στην αντιρετροϊκή αγωγή που χορηγείται στα οροθετικά άτομα. Εξάλλου, ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού HIV είναι η σεξουαλική επαφή. Για τις γυναίκες, οι συχνότεροι τρόποι μετάδοσης είναι η ετεροφυλική σχέση και για τους άνδρες η ομοφυλική επαφή. Επίσης, στην Κύπρο επικρατέστερος τρόπος μετάδοσης είναι η ομοφυλική επαφή μεταξύ ανδρών.

«Κάνε κίνηση… εξετάσου!»

Το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS είναι «Κάνε κίνηση… εξετάσου!». Η ΓΔ του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη τόνισε τη σημασία της πρόληψης και του προληπτικού ελέγχου για μια υγιή και παραγωγική ζωή. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει τις προσπάθειές του για αντιμετώπιση του ιού HIV. Η κ. Γιαννάκη αναφέρθηκε στα κίνητρα που παρέχει το Υπουργείο, όπως είναι το μηνιαίο επίδομα στα άτομα που συμμορφώνονται με την κλινική παρακολούθηση και τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Επίσης, γίνονται ενημερωτικές εκστρατείες διαφώτισης για τον HIV, προγράμματα ευαισθητοποίησης, διοργάνωση εξέτασης με τη χρήση τεστ ταχείας ανίχνευσης αλλά και δράσεις για την καταπολέμηση του στίγματος που υπόκεινται τα οροθετικά άτομα.

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα έχει θέσει τρεις μεσοπρόθεσμους στόχους. Το 90-90-90, δηλαδή το 90% των ατόμων που ζουν με τον ιό πρέπει να γνωρίζουν την οροθετικότητά τους, οι νέοι θάνατοι από τον HIV να είναι κάτω από τις 500.000 ετησίως καθώς και να παρέχεται θεραπεία σε τουλάχιστον 30 εκ. ασθενείς.

Γιώργια Ερωτοκρίτου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy