Παράθυρα/Ορίζοντα

Η ΕΓΕΚ προτείνει δημιουργία δομής όρων διαγωνισμών

Ευθύνη έχουν τόσο οι αναθέτουσες αρχές, όσο και οι σχεδιαστές που θα συμμετέχουν

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ)  ιδρύθηκε το 2017 και είναι η επίσημη ένωση των γραφιστών και εικονογράφων Κύπρου που εργοδοτούνται από εταιρείες και οργανισμούς ή ενεργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή είναι εκπαιδευτικοί στον τομέα της γραφιστικής ή/και της εικονογράφησης.

Ευθύνη για την ύπαρξη σωστά δομημένων προκηρύξεων έχουν τόσο οι αναθέτουσες αρχές, όσο και οι σχεδιαστές που θα συμμετέχουν

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η ΕΓΕΚ έχει εκφράσει την άποψη της σχετικά με τους ανοιχτούς διαγωνισμούς γραφιστικής και εικονογράφησης.

Όπως αναφέρει : «Η ΕΓΕΚ επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την παραγωγή έργου στους τομείς της γραφιστικής και εικονογράφησης και να ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, ώστε να καθοριστεί μια σωστή δομή, βάσει της οποίας να προκηρύσσεται, σχεδιάζεται και υλοποιείται κάθε εφαρμογή που σχετίζεται με τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας.

Ευθύνη για την ύπαρξη σωστά δομημένων προκηρύξεων έχουν τόσο οι αναθέτουσες αρχές, όσο και οι σχεδιαστές που θα συμμετέχουν. Οι αναθέτουσες αρχές με την προκήρυξη ενός σωστού διαγωνισμού ελκύουν περισσότερους επαγγελματίες των κλάδων και ως επακόλουθο λαμβάνουν πιο ποιοτικές, επαγγελματικές και ολοκληρωμένες συμμετοχές. Αντίθετα, με την προκήρυξη φτωχών και ελαττωματικών διαγωνισμών με ημιτελείς όρους, τα αποτελέσματα που θα έχουν θα είναι συμβιβασμένα.

Οι σχεδιαστές ταυτόχρονα, πριν από την συμμετοχή τους σε ένα διαγωνισμό, καλούνται να μελετούν προσεκτικά τους όρους και κανονισμούς των εν λόγω διαγωνισμών.

Οι όροι των διαγωνισμών θα πρέπει:
  • να σέβονται τόσο τον δημιουργό όσο και το δημιουργικό αποτέλεσμα και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί
  • να σέβονται τόσο τον δημιουργό όσο και το δημιουργικό αποτέλεσμα
  • να σέβονται τις υπηρεσίες και το επάγγελμα του δημιουργού
  • να σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα του σχεδιαστή
  • το έπαθλο να είναι χρηματικό και να αντιστοιχεί στον όγκο των παραδοτέων υπηρεσιών
  • να παραθέτουν επαρκές χρονικό περιθώριο για παράδοση των παραδοτέων
  • να συμπεριλαμβάνουν στην κριτική επιτροπή τουλάχιστον ένα επαγγελματία γραφίστα ή εικονογράφο ή και τα δυο ανάλογα με το θέμα του διαγωνισμού

Σημαντικότερη προδιαγραφή πρέπει να είναι και το δικαίωμα συμμετοχής μόνο σε επαγγελματίες των κλάδων γραφιστικής και εικονογράφησης.»

Οι σχεδιαστές με την συμμετοχή τους σε μη επαγγελματικά και σωστά δομημένους διαγωνισμούς, συμβάλουν στην υποβάθμιση του επαγγέλματος.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι σχεδιαστές με την συμμετοχή τους σε μη επαγγελματικά και σωστά δομημένους διαγωνισμούς, συμβάλουν στην υποβάθμιση του επαγγέλματος και στην διαιώνιση της λανθασμένης αντίληψης για την σημαντικότητα της οπτικής επικοινωνίας γενικότερα, αφού η εικόνα που προβάλλουν είναι ελαττωματική και οικονομικά ζημιογόνα μιας και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους που προτείνει η ΕΓΕΚ όσο και για τη δράση και την αποστολή της στο http://cagdi.org.cy.

Επικοινωνία στο [email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy