Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών: Καδής και Καρούσος συμμέτοχοι στις παραβιάσεις στην Αγία Νάπα

Τα τεκταινόμενα γύρω από την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας, ενός από τα έργα που δεν έπρεπε ποτέ να αδειοδοτηθούν στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν πλήρως τη θέση μας ότι η εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος και η διαφθορά είναι στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα.

Για όσους/ες έχουν κοντή μνήμη, θυμίζουμε πως η περιοχή όπου κατασκευάζεται αυτό το κιτς τερατούργημα, ήταν ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 (ΖΕΠ Αγίας Θέκλας – Λιοπετρίου), καθώς αποτελεί πέρασμα αποδημητικών πτηνών, κυρίως του μεταναστευτικού είδους Βραχοπλουμίδι, του οποίου αποτελούσε και καταφύγιο διαχείμασης. Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να αφαιρεθεί το τεμάχιο από το δίκτυο Natura με την πρόφαση ότι το έργο θα εξυπηρετεί το «δημόσιο συμφέρον».

Ως αντισταθμιστικό μέτρο, εντάχθηκαν άλλα τεμάχια γης, ίσης περίπου έκτασης στο δίκτυο Natura, στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη, μεταξύ Αγίας Νάπας και Κάβο Γκρέκο. Περιοχή στην οποία κάποιοι καλοθελητές είχαν ήδη αρχίσει να κόβουν οικόπεδα, να προχωρούν σε εκβραχισμούς για δημιουργία τεχνητής παραλίας και λιμενίσκου για να μπορούν οι Τζο Λόου εκεί έξω να μπορούν να γίνουν «Κύπριοι» συμπατριώτες.

Τα πιο πάνω αποτελούν απλά μια περίληψη των παρατυπιών και παραβιάσεων των σχετικών εθνικών και κοινοτικών νομοθεσιών για να προχωρήσει η κατασκευή της μαρίνα της Αγίας Νάπας, από την οποία -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας- ως εκ θαύματος επωφελείται και το οικογενειακό περιβάλλον του Νίκου Αναστασιάδη.

Επειδή εμείς δεν έχουμε κοντή μνήμη, υπενθυμίζουμε ότι ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος και εκλεκτός της αρχιεπισκοπής, Δρ. Κώστας Καδής, ήταν στην ομάδα μελετητών που ετοίμασαν τη Μελέτη Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΔΕΕΠ), αλλά και μέλος του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε (ως Υπουργός Παιδείας τότε) την μαρίνα Αγίας Νάπας ως έργο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Μιας αρχιεπισκοπής, η οποία μετά από παρότρυνση του τότε δημάρχου Αγίας Νάπας και νυν υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, ζήτησε νομιμοποίηση των παράνομων επεμβάσεων στην Άμμο του Καμπούρη, όπου η γη της ανήκε.

Η μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί ένα και μόνο παράδειγμα. Ως Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και να παλεύουμε ενάντια στη λεηλασία της κυπριακής φύσης χάριν του πρόσκαιρου κέρδους ορισμένων οπορτουνιστών. Παράλληλα, ως μέλος του συντονιστικού

Ως Δαμέ! θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε αυτόνομες αλλά και κοινές δράσεις για ανάδειξη αυτών των εγκληματικών πολιτικών και για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy