Δανειακές συμβάσεις: Προβλήματα εφαρμογής των αποφάσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου παρουσιάζονται με την Altamira

Προβλήματα εφαρμογής των αποφάσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε σχέση με δανειακές συμβάσεις αναδείχθηκαν στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της Υπηρεσίας του Επιτρόπου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερε σήμερα ότι ενώ οι αποφάσεις του τηρούνται από τις συστημικές τράπεζες, αυτό δεν συμβαίνει με την Altamira.

Η γενική εντύπωση, με βάση την τοποθέτηση του Επιτρόπου, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, είναι ότι ενώ τραπεζικά ιδρύματα σέβονται τις αποφάσεις του, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές, άλλοι Οργανισμοί όπως η Altamira δεν ακολουθούν τις διαδικασίες και ενδεχομένως όπως είπε να πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο να καταστούν νομικά δεσμευτικές οι αποφάσεις του Γραφείου του κ. Ιωάννου.

Στο μεταξύ όπως πληροφορούμαστε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου καταθέτει αύριο προκαταρκτικό προσχέδιο για το νόμο περί καταχρηστικών ρητρών, σε ό,τι αφορά τους βιοπαλαιστές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύστερα από όρους εντολής που του έδωσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε και η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ με την οποία καταβάλλεται προσπάθεια για διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών που έχουν εντοπιστεί σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση και ανέγερση κατοικιών.

Ο Βουλευτής Άντρος Καφκαλιάς τόνισε ότι δυστυχώς μέσω του Κυπριακού επενδυτικού Προγράμματος και όχι  μόνο, ζάμπλουτοι επιχειρηματίες και επενδυτές αφέθηκαν να κάνουν χρήση του μειωμένου συντελεστή με αποτέλεσμα το κράτος να απωλέσει εκατομμύρια ευρώ, κάτι το οποίο φαίνεται όπως είπε και μέσα από τις εκθέσεις της ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στόχος, είπε, της πρότασης, είναι ο μειωμένος συντελεστής να καθοριστεί με βάση ανώτατο όριο αξίας στην αγορά ακινήτων, έτσι ώστε  να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό σκοπό για τον οποίο έχει θεσπιστεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy