Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο νόμου περί καταχρηστικών ρητρών

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος καταθέτει σήμερα στη Βουλή προκαταρκτικό προσχέδιο για το νόμο περί καταχρηστικών ρητρών, σε ό,τι αφορά τους βιοπαλαιστές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι το προσχέδιο θα βοηθούσε τους δανειολήπτες και τις τράπεζες.

Πρόσθεσε ότι το πάθημα στο παρελθόν πρέπει να μας γίνει ένα πολύ αποτελεσματικό μάθημα. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να μη ψηφιστεί το νομοσχέδιο περί προστασίας του καταναλωτή όχι μόνο γιατί είναι ενωσιακή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά κυρίως επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργεί ένα αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τα πρόσωπα που προβαίνουν σε συναλλαγές με σκοπό την κατανάλωση.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος σημείωσε ότι ήδη το Υπουργείο Ενέργειας μέσω επιστολής που του έχει αποσταλεί ευνοεί την προώθηση του συγκεκριμένου προσχεδίου ενώ είπε ότι αναμένει απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επείγει η ψήφιση του προσχεδίου για το νόμο περί καταχρηστικών ρητρών, σε ό,τι αφορά τους βιοπαλαιστές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου δανειοληπτών Κώστας Μελάς. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι θα κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση το προσχέδιο γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά ο κόσμος υποφέρει. Ο κ. Μελάς κάκισε επίσης τις ενέργειες του προέδρου Αναστασιάδη να κάνει αναφορά στο Ανώτατο, αλλά και τις συμπεριφορές ορισμένων που συνεχίζουν να λένε ότι η επέκταση της προστασίας του δανειολήπτη είναι αντισυνταγματική.

Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος του κινήματος κατά των εκποιήσεων Αργεντούλα Ιωάννου ανέφερε ότι υπάρχουν συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρουν η απαγόρευση καταχρηστικών ρητρών πρέπει να επεκταθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημείωσε ότι οι καταχρηστικές ρήτρες αφορούν επιτόκια, αδιαφάνεια και μη διαπραγμάτευση.

Η κ. Ιωάννου είπε ότι συμφωνούν με το προσχέδιο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αλλά σημείωσε ότι νομοτεχνικά πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος για να απαντηθούν οι αιτιάσεις που έθεσε το Ανώτατο με την ευκαιρία της αναφοράς του προέδρου Αναστασιάδη. Επίσης είπε ότι άμεσα πρέπει να επανέλθει η προσωρινή προστασία των πολιτών από τις καταχρηστικές ρήτρες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.