Αναστασιάδης: Σας υπόσχομαι θα γίνουν περισσότερα

Σε νέες…δεσμεύσεις προχώρησε σήμερα ο ΠτΔ μιλώντας για την Οικονομία μετά τη συζήτηση στο Προεδρικό με τους επαγγελματικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για την επανεκκίνηση της οικονομίας, υπό τη μορφή υποσχέσεων αυτή τη φορά.

Όπως είπε με τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρόεδρος, «έχουν να γίνουν πολλά» και υποσχέθηκε πως θα γίνουν περισσότερα.

Μάλιστα ισχυρίστηκε πως το σχέδιο της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα και βασικό στόχο της Κυβέρνησης του.

«Ένα στοίχημα που θα το πετύχουμε όλοι μαζί όπως το πράξαμε και τις κρίσιμες ώρες του 2013. Αυτό είναι το χρέος μας και για αυτό σίγουρα θα κριθούμε».

«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έκανε λόγο για μια σταθερή προοπτική γρήγορης ανάκαμψης».

«Ήρθε η ώρα που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί ένα νέο, φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο», είπε ο ΠτΔ, λέγοντας πως η σημερινή συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα της Κύπρου και το μέλλον του κάθε πολίτη.

Όλα όσα είπε ο Πρόεδρος: 

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους επαγγελματικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για την αποδοχή της πρόσκλησης για μια σφαιρική συζήτηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σαν αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω και για την εποικοδομητική υποβολή σημαντικών απόψεων, εισηγήσεων που έχουν υποβάλει και οι οποίες τυγχάνουν και θα τύχουν αξιολόγησης από τα καθ΄ ύλην αρμόδια Υπουργεία, ώστε να ακολουθήσει ένας διάλογος που να μας οδηγήσει το αργότερο στα τέλη Μαΐου με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να δοθεί η ευκαιρία μιας νέας επανεκκίνησης της οικονομίας ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας.

Η σημερινή σύσκεψη συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός χρόνου μάχης για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Σε αυτήν τη μάχη – όπως σε κάθε μάχη- μετράμε απώλειες. Τις μεγαλύτερες, τις μετρήσαμε σε ζωές συνανθρώπων μας. Αυτές οι απώλειες δυστυχώς δεν αναπληρώνονται. Η ελπίδα, αλλά κυρίως η προσπάθεια όλων μας, εξακολουθεί να είναι το οριστικό τέλος αυτού του εφιάλτη. Και προσβλέπω με αισιοδοξία πως είμαστε αρκετά κοντά.

Σήμερα μιλάμε για την οικονομία. Οι απώλειες και σε αυτόν τον τομέα είναι βεβαίως ορατές. Όχι όμως αμετάκλητες και μη αναστρέψιμες. Αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες. Καταφέραμε να συγκρατήσουμε την ύφεση χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με σχέδιο, αλλά και με μεγάλες θυσίες αντέξαμε στα δύσκολα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που μόλις ολοκληρώθηκε, αυτό που μετέφερα στους εταίρους μας είναι πως ο στόχος της Κυβέρνησης είναι αφενός να στηρίξει όλους τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί, όπως έμπρακτα εξάλλου το έχει κάνει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση με ποσό ύψους 1.6 δις, προκειμένου να στηριχθούν η εργασία και οι εργαζόμενοι.

Αφετέρου, να επενδύσει και σε εναλλακτικές μορφές οικονομίας, με έμφαση στη μεταφορά έδρας των εταιρειών στην Κύπρο, στην έρευνα και καινοτομία, την εκπαίδευση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υγεία και τον τουρισμό, μέσω φορολογικών και όχι μόνον, κινήτρων.

Παράλληλα, υψίστης σημασίας και ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των μεταρρυθμίσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί και είναι ανάγκη να υιοθετηθούν, προκειμένου να αντλήσουμε τα κονδύλια ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που μας αναλογούν.

Μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, όπως η πράσινη φορολογία, το άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας, η διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων και η απλοποίηση διαδικασιών για επιχειρήσεις, δηλαδή η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, για να μην κάνω αναφορά στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων που άπτονται της δικαιοσύνης και σωρείας άλλων τομέων.

Πέραν τούτων, γνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω πως από το 2015 και μετά, η Κυβέρνηση ενέκρινε την υλοποίηση 885 έργων κοινής ωφελείας, τόσο σε δήμους όσο και σε κοινότητες, ύψους €3.8. δις. Εξ αυτών, 552 έργα, ύψους €876 εκ. έχουν ολοκληρωθεί, 161 έργα ύψους €1.5 δις. είναι υπό κατασκευή και δρομολογήθηκε η υλοποίηση 149 έργων ύψους €1.3. δις.

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Να μιλήσουμε για μια σταθερή προοπτική γρήγορης ανάκαμψης.

Ήρθε η ώρα που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί ένα νέο, φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο. Το σχέδιο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Για όλα τα παραπάνω, θεωρώ πως η σημερινή συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα της Κύπρου, το μέλλον του κάθε πολίτη.

Έχουν να γίνουν πολλά. Και σας υπόσχομαι θα γίνουν περισσότερα. Το σχέδιο της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί το μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα. Τον βασικό στόχο της Κυβέρνησής μου. Ένα στοίχημα που θα το πετύχουμε όλοι μαζί όπως το πράξαμε και τις κρίσιμες ώρες του 2013. Αυτό είναι το χρέος μας και για αυτό σίγουρα θα κριθούμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy