Αυξέντης Ζεμενίδης: Να ανταμειφθεί η Λεμεσός για την εισφορά της  στην οικονομία

Ως περιφερειακός διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτήριου Λεμεσού για πολλά χρόνια, μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΠΑΚ, αλλά και με την πείρα και την προσφορά του ως δημοτικός αύμβουλος στο Δήμο Λεμεσού (2012-2016), ο Αυξέντης Ζεμενίδης διεκδικεί την ψήφο των Λεμεσιανών θέτοντας στις προτεραιότητές του ζητήματα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ορθολογιστική ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας, προς όφελος της ουσιαστικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Υποδεικνύει δε, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να ανταποδώσει τη συνεισφορά της Λεμεσού στην εθνική οικονομία προχωρώντας στην ανάπτυξη της δυτικής περιοχής της πόλης, στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου αλλά και Τεχνολογικού Πάρκου.

 

Πώς ερμηνεύεις αυτό το φαινόμενο της απαξίωσης των κομμάτων και των πολιτικών, κυρίως από τους νέους;

 

Συμφωνώ απόλυτα  με αυτή τη διαπίστωση. Δυστυχώς η εικόνα που εκπέμπουν τα κόμματα και οι πολιτικοί σήμερα απωθεί αντί να προσελκύει τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους. Ο κόσμος θεωρεί υπεύθυνα τα κόμματα για ό,τι συμβαίνει σήμερα στον τόπο μας. Κόμματα και πολιτικοί πρέπει να έρθουν πιο κοντά και να αφουγκραστούν το λαό και να ακούσουν τα προβλήματά του, για τα οποία πρέπει να εξεύρουν λύσεις.

 

Συχνά ακούγεται, ακόμα και από κόσμο της Αριστεράς, το «Όλοι είναι το ίδιο… η διαφθορά είναι παντού». Ποια είναι η δική σου άποψη επ’ αυτού;

 

Η διαφθορά υπήρχε ανέκαθεν στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όμως στη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησης υπάρχει έξαρση σε όλα τα επίπεδα. Η ατιμωρησία δυστυχώς υποθάλπει τη διαφθορά. Το δικό μας κόμμα έχει επιδείξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά, απομακρύνοντας τις περιπτώσεις συντρόφων οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε φαινόμενα διαφθοράς.

 

Τελικά ποιος ευθύνεται για τα όσα στραβά και προκλητικά συμβαίνουν στον τόπο μας και πώς μπορούν να εξαλειφθούν ή έστω να ελαχιστοποιηθούν;

 

Οι θεσμοί του κράτους έχουν την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στον τόπο μας. Η ανοχή που επιδεικνύουν τα θεσμικά όργανα του κράτους οδηγεί στην ανυπακοή και στην παραβίαση των νόμων από κάποιους γνωρίζοντας πως δεν θα έχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις. Για να μειωθούν τα κακώς έχοντα, θα πρέπει όλοι οι θεσμοί του κράτους να επιδείξουν μηδενική ανοχή, οι νόμοι του κράτους πρέπει να εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο για όλους, ανεξάρτητα εάν αυτοί είναι επώνυμοι ή όχι.

 

Ποιο είναι για το ΑΚΕΛ το στοίχημα στις εκλογές του Μαΐου;

 

Το κόμμα μας, μέσα από τη μακρόχρονη διαδρομή του, έχει σταθεί δίπλα στον εργάτη, τον μικρομεσαίο, τον αυτοεργαζόμενο, τον αγρότη, τον συνεργατιστή και έδωσε αγώνες για τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Δεν αξίζει στο ΑΚΕΛ να απαξιώνεται από μερίδα των ψηφοφόρων του.

Χρειάζεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, να προβάλλει το γεγονός ότι δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Οι αριστεροί ψηφοφόροι πρέπει να ξανανιώσουν περήφανοι που ανήκουν στο ΑΚΕΛ και αυτό το βάρος πέφτει κατά κύριο λόγο και στους 56 υποψηφίους βουλευτές του κόμματος.

 

Ποιες προτεραιότητες θέτετε για τον κόσμο της Λεμεσού;

 

Βασική προτεραιότητα είναι να δοθεί και πάλι ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η οποία θα φέρει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη  βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης.

Τα πιο πάνω θα επιτευχθούν με την προσέλκυση ξένων εταιρειών, με την καλύτερη αξιοποίηση του λιμανιού από εταιρείες που ασχολούνται με την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με το διαμετακομιστικό εμπόριο και τα κρουαζιερόπλοια. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο, στο οποίο να έχουν την έδρα τους νεοφυείς εταιρείες (start-ups). Ακόμη, να δοθεί ώθηση στην  επίσπευση των έργων που αφορούν την ανάπτυξη του Β’ και Γ’ πόλου του ΤΕΠΑΚ, αλλά και έμφαση στην πράσινη και στη γαλάζια ανάπτυξη, αφού η Λεμεσός είναι μια παραλιακή πόλη.

Για τους κατοίκους της επαρχίας, πρώτιστη προτεραιότητα είναι να ληφθούν μέτρα που θα μπορέσουν να ανακόψουν την αστυφιλία, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου στην ύπαιθρο. Χρειάζεται να αναβαθμιστούν επίσης τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία και να δοθεί ουσιαστική στήριξη  στους αγρότες.

 

Τι θα λέγατε ότι χρειάζεται επιτακτικά να διεκδικήσει και να κερδίσει η Λεμεσός;

 

Η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια θα λέγαμε ότι είναι η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ανταποδώσει τη συνεισφορά της Λεμεσού στην εθνική οικονομία προχωρώντας στην ανάπτυξη της δυτικής περιοχής της πόλης, στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου αλλά και Τεχνολογικού Πάρκου.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy