Σεβήρος Κούλας: Μόνο το κατεστημένο συμφέρει η αποχή και η απαξίωση

Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή

 

Η ανεργία που καλπάζει, η διάλυση βασικών όρων εργασίας και οι πολύ χαμηλοί μισθοί είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, τα οποία έφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι πολιτικές της κυβέρνησης, δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, Σεβήρος Κούλας. Ο ΓΓ της ΕΔΟΝ καλεί τους νέους να συμμετέχουν στις εκλογές και να επιλέξουν τι συσχετισμούς θέλουν να δουν στη Βουλή, υποδεικνύοντας ότι την 1η Ιουνίου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα υπάρχουν 56 βουλευτές και οι συσχετισμοί δύναμης θα είναι συγκεκριμένοι.

 

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά και ποια τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν για επίλυσή τους;

Η βαθιά συστημική κρίση του καπιταλισμού, που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία, σε συνδυασμό με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 8 χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχουν δημιουργήσει πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στους νέους ανθρώπους. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και το κλίμα πλήρους απογοήτευσης και οργής απέναντι στη συνεχόμενη αποκάλυψη νέων σκανδάλων, με συμμετοχή της ίδιας της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε ότι η νέα γενιά νιώθει πραγματικά πως η χώρα μας έχει αγγίξει πάτο. Από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή νέα γένια είναι η ίδια η οικονομική της θέση. Το ύψος των μισθών δηλαδή, η απουσία κατώτατου μισθού και τα ωφελήματα που βίαια και μονομερώς αποκόπτονται από την εργοδοσία. Ταυτόχρονα, η ανεργία που καλπάζει, η διάλυση βασικών όρων εργασίας, τα αρρύθμιστα και ακανόνιστα ωράρια μαζί με το τεράστιο πρόβλημα της στέγης αποτελούν, θεωρούμε, τα κυριότερα προβλήματα. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις στήριξης και προστασίας των εργαζομένων, ταυτόχρονα πάντα με την ανάπτυξη των αγώνων των ίδιων των εργαζομένων μέσα από τους χώρους δουλειάς και το συνδικαλιστικό κίνημα. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται άμεσα η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου οικονομικής διαχείρισης της οικονομίας και της κοινωνίας, που ακόμα και μέσα στους περιορισμούς που θέτει το ίδιο το σύστημα είναι αναγκαίο.

Το φαινόμενο της αποπολιτικοποίησης μαστίζει έντονα και τη χώρα μας, με την αποχή από τις εκλογές να αυξάνεται συνεχώς. Τι θεωρείτε ότι ευθύνεται γι’ αυτό;

Η κατάσταση που έχουμε περιγράψει πιο πάνω, σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς του συστήματος (κοινωνικά πρότυπα, ΜΜΕ, σχολεία, Εκκλησία κ.α.) που επιδρούν πάνω στους νέους ανθρώπους, έχουν οδηγήσει στο ψευδές και επίπλαστο συμπέρασμα πως «τίποτα δεν αλλάζει» και πως «όλοι είναι το ίδιο». Οι νέοι άνθρωποι κατ’ αρχάς, πρέπει να πειστούν πως χρειάζεται οι ίδιοι να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει. Να επιδιώξουν οι ίδιοι να μάθουν και να κρίνουν τον κάθε έναν ξεχωριστά. Να αποφύγουν τον, ομολογουμένως, εύκολο δρόμο του τσουβαλιάσματος. Να λειτουργήσουν με λογική και όχι με συναίσθημα βλέποντας την πορεία του κάθε πολιτικού χώρου ή/και ατόμου. Να σκεφτούν καλά τα εύηχα λαϊκίστικα συνθήματα που ακούγονται από νεοφανείς, καιροσκοπικούς συνδυασμούς ή και από παλαιότερους συνδυασμούς, που ενόψει εκλογών και μόνο προσπαθούν να πλασάρουν ένα νέο επικοινωνιακό «πρόσωπο». Στην τελική, ας σκεφτούν ποιος λέει τα ίδια πριν και μετά την προεκλογική περίοδο και ποιος όχι. Το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη και στην πράξη, με όλες τις αδυναμίες και τις παραλείψεις που φυσιολογικά έχει και η Αριστερά, δεν έπαψε ποτέ να είναι εκείνη η δύναμη που στέκεται δίπλα από τη νέα γενιά.

Γιατί οι νέοι πρέπει να πάνε στην κάλπη;

Οι νέοι πρέπει να κατέλθουν στην κάλπη γιατί, είτε συμμετέχουν είτε όχι, την 1η Ιουνίου θα υπάρχουν 56 βουλευτές και θα υπάρχουν και συγκεκριμένοι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ πολιτικών θέσεων και προτάσεων. Οφείλουμε να επιλέξουμε τι συσχετισμούς θέλουμε να δούμε και ποια άτομα θα είναι στη Βουλή. Οφείλουμε, ως νέοι άνθρωποι, να αντιληφθούμε ότι μόνο το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο συμφέρει η αποχή και η απαξίωση. Οι νέοι πρέπει να πάμε στην κάλπη, γιατί έχουμε και την κρίση και την εμπειρία για να δούμε πως σε καμία εκλογική αναμέτρηση η αποχή έφερε κάτι καλύτερο, διαφοροποίησε τα πράγματα. Ας διερωτηθούμε αν με την αποχή του 33% μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχαμε καλύτερη Βουλή. Ας διερωτηθούμε αν με την αποχή του 26% στο β’ γύρο των Προεδρικών του 2018 έχουμε μια κυβέρνηση που ικανοποιεί και εκφράζει το σύνολο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy