66 χρόνια στο πλευρό του κυπριακού λαού η «Χαραυγή»


«Στα 66 χρόνια ζωής της η “Χαραυγή” στά­θηκε υπερασπιστής των δικαίων του κυπρι­ακού λαού, της δημοκρατίας, της ιδέας της κοινής πατρίδας. Η “Χαραυγή” είναι η φωνή των εργαζομένων που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωη».

Με αυτά τα λόγια συνόψισε την πορεία της εφημερίδας μας στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας η διευθύντρια του Ομίλου Επικοινωνίας Διάλογος και της εφη­μερίδας, Ελένη Μαύρου, μιλώντας σε εκδή­λωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ Λάρνακας την Τρίτη 19 Απριλίου προς τιμήν των 66 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας μας. «Η “Χαραυγή” όλα τα χρόνια της παρουσίας της στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου δεν κατέγραψε απλώς την κυπριακή πραγματικότητα, αλλά ταύτισε την παρουσία της με τη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου», σημείωσε η κα Μαύρου αναδεικνύοντας τον πατριωτικό ρόλο της εφημερίδας μας σε εξαιρετικά δύσκολες περιόδους για τον τόπο. «Πρωτοπόρα στην αντιαποικιακή πάλη του λαού μας, σταθερά απέναντι στην ακροδεξιά, τη Χούντα των Αθηνών και τον νατοϊκό ιμπε­ριαλισμό, η “Χαραυγή” εργάστηκε ενάντια σε όλα τα σχέδια που σκοπό είχαν το ξεπούλημα της Κύπρου και του λαού της», τόνισε η διευ­θύντρια της εφημερίδας εξαίροντας επίσης το ρόλο της «Χ» στο κοινωνικό πεδίο απέναντι στην ανισότητα, τις διακρίσεις, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, το φανατισμό και τη μισαλ­λοδοξία, την ισοπέδωση και την απολιτικο­ποίηση.

Η κα Μαύρου έκανε ιδιαίτερη αναφο­ρά στο ρόλο της «Χ» στις σημερινές συνθή­κες υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η εφημερίδα μας είναι στρατευμένη, αλλά δί­πλα στο λαό και όχι υποχείριο και εργαλείο οποιουδήποτε επιχειρηματία ή μεγαλοπαρά­γοντα. «Η δημοκρατία έχει ανάγκη από εφη­μερίδες που να λειτουργούν ως αξιόπιστο εργαλείο ενημέρωσης και γνώσης», υπέδειξε προσθέτοντας: «Σε αυτά τα 66 χρόνια ζωής, η “Χαραυγή” υπερασπίστηκε με ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια και μαχητικότητα το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει, χωρίς να καταφεύγει σε λαϊκισμούς και εντυπωσιοθηρικές προσεγ­γίσεις, στην κατασκευή “εύπεπτων” ειδήσεων ή ακόμα σε “φιλτράρισμα” της πραγματικότη­τας που ζούμε. Δεν δέχεται παραγγελίες για πρωτοσέλιδα. Δεν κατασκευάζει θεάματα. Δεν καλύπτει, αλλά αποκαλύπτει και ενημερώνει αντικειμενικά. Δεν είναι μια ακόμα φωνή στη συγχορδία, αλλά μια διαφορετική φωνή ταγ­μένη να υπηρετεί τη δικαίωση του λαού μας. Δύσκολο, αλήθεια, ειδικά σε μια εποχή έντο­νης πόλωσης και κυριαρχίας και αλαζονείας της Δεξιάς και του μεγάλου κεφαλαίου».

Στον δικό της χαιρετισμό, η επαρχιακή γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Χρυστάλ­λα Αντωνίου, ανέδειξε τον ιδιαίτερο ρόλο της «Χ» σε μια εποχή στην οποία, όπως είπε, με την επικράτηση της τεχνολογίας και της με­τάδοσης των ειδήσεων όπως τα ΜΜΕ επιλέ­γουν να τις προβάλλουν, οι πολίτες βρίσκο­νται ως θεατές και ακροατές της ημερήσιας διάταξης που αποφασίζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων του κατεστημένου της κυπρια­κής κοινωνίας. «Η “Χαραυγή” είναι μια κατά­κτηση του Λαϊκού Κινήματος. Ένα όπλο στην καθημερινή μας πάλη, που υπάρχει από το 1956», υπογράμμισε η κα Αντωνίου.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν αναμνη­στικά διπλώματα σε εθελοντές πωλητές της εφημερίδας.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.