Να είμαστε έτοιμοι για κάποιες… εκπλήξεις από την Τουρκία!

Ενόψει της Πενταμερούς για το Κυπριακό οι δύο πλευρές πρέπει να ξεκαθαρίσουν πλήρως τις θέσεις τους, δηλώνουν στη «Χ» οι Ανδρέας Χρίστου και Ιωάννης Κασουλίδης.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Από την άτυπη Πενταμερή θα πρέπει να περιμένουμε όλοι ότι θα ξεκαθαρίσουν οι θέσεις των δύο πλευρών και θα ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική διαπραγμάτευση, δήλωσαν στη «Χαραυγή» ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και το μέλος της Κίνησης «ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ», Ανδρέας Χρίστου. Οι δύο βετεράνοι πολιτικοί υπογράμμισαν ότι πρέπει οι δύο πλευρές να ξεκαθαρίσουν πλήρως τις θέσεις τους, ενώ ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για εκπλήξεις από την Τουρκία. «Η τουρκική πλευρά», είπε ο κ. Κασουλίδης, «από τη μια δεν θα ξεφεύγει από τις σημερινές διακηρυγμένες θέσεις της, από την άλλη δεν πρέπει να αναμένουμε ότι θα μας κάνει το χατίρι να αποτύχει η προσπάθεια εξαιτίας της. Πρέπει να αναμένουμε κάποιες εκπλήξεις από την τουρκική πλευρά, οι οποίες δεν γνωρίζω πώς θα διατυπωθούν.

 

Να συμφωνηθεί η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι η άτυπη Πενταμερής θα δώσει την ευκαιρία πρώτα στην ε/κυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει πλήρως τη δική της θέση όσον αφορά το τι εννοεί με συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν, να ξεκαθαρίσει ότι η δική μας θέση βασίζεται στα ψηφίσματα των Η.Ε. στην ολότητα των 6 σημείων Γκουτέρες, στο παραχθέν έργο και στη συμφωνία Έρογλου-Αναστασιάδη του Φεβρουαρίου 2014.

Η ε/κυπριακή πλευρά, υπέδειξε, πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει πλήρως την αποδοχή της πολιτικής ισότητας όπως την ορίζουν τα Η.Ε. -στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων- να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με την αποκέντρωση και να προχωρήσει στο πώς αντιλαμβάνεται το θέμα της ασφάλειας.

Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσει και για τα ΜΟΕ ότι δεν θα θέσει όρους πότε θα εισαχθούν, αφού θα ξεκαθαρίσει ότι δεν υποβάλλονται ως απόκλιση από τη διαδικασία της ουσίας.

 

Να ανανεωθούν οι προσδοκίες για ειρηνική συμβιβαστική λύση ΔΔΟ

Ο Ανδρέας Χρίστου από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή η άτυπη Πενταμερής να μην οδηγήσει τον ΟΗΕ και τους άλλους, οι οποίοι θα παρίστανται εκεί, στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες για λύση οδηγούνται στο τέλος τους. Δηλαδή, πρόσθεσε, «η ελάχιστη προσδοκία είναι η Πενταμερής να συντηρήσει ή ακόμα καλύτερα να ανανεώσει τις προσδοκίες ότι μπορεί να βρεθεί μια ειρηνική συμβιβαστική λύση στη βάση της ομοσπονδίας».

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, εάν καταφέρει η ε/κυπριακή πλευρά να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι ειλικρινά εννοεί τη δημιουργία μιας κοινής πατρίδας με την τ/κυπριακή κοινότητα, μακριά από χωριστικές προσεγγίσεις όπως είναι τα δύο κράτη, αλλά με κατανόηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της τ/κ κοινότητας, τούτο θα είναι μια πιο μεγάλη επιτυχία.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Τουρκία έχει διαβαθμισμένους τρόπους διαχείρισης των θεμάτων. Μπορεί δημόσια να λέει το ένα, αλλά ταυτόχρονα να έχει εναλλακτικές θέσεις που θα θέσει στο τραπέζι. Ο Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά είχε δηλώσει ότι είχε τρεις ή τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες τελικά δεν κατέθεσε.

 

Να επιβεβαιωθεί ότι ξεκινούν από εκεί που σταμάτησαν

 

Οι κ.κ. Α. Χρίστου και Ι. Κασουλίδης σημείωσαν τη σημαντικότητα της επιβεβαίωσης ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό, αφού η ε/κ πλευρά μιλά πλέον καθαρά για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και η τουρκική για λύση δύο κρατών, ο Ανδρέας Χρίστου είπε ότι η θέση να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά είναι μια σωστή πολιτική θέση, την οποία οφείλουμε κι εμείς και όσοι πιστεύουν στη λύση να προβάλλουν. «Πλην όμως έχω την εντύπωση ότι και η ε/κ πλευρά μετακινήθηκε από αυτή τη θέση, όταν π.χ. αρνήθηκε να εισακούσει την έκκληση του Μ. Ακιντζί να δεχθούμε το πλαίσιο Γκουτέρες. Άρα υπάρχει ένα θέμα σε αυτό», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι η συζήτηση αν θα περάσει σε κάποια πιο ουσιαστικά θέματα, αν δεν θα είναι απλώς αναγνώριση εδάφους που θα γίνει, πιθανόν η διαδικασία να επιτρέπει κάποιες ελαφρές τροποποιήσεις εκατέρωθεν. «Δηλαδή ενώ ξεκινούμε από τη βάση των ιδεών που κατέθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αφήνουν τα Η.Ε. να εννοηθεί ότι η κάθε πλευρά μπορεί να καταθέσει θέσεις που μπορούν να διαφοροποιούν ελαφρά αυτά τα επίπεδα».

Σημείωσε επίσης ότι «η προσέγγιση του θέματος αυτού δεν πρέπει να είναι απόλυτη και άκαμπτη. Πάμε σε μια διαπραγμάτευση κι αν θα μπουν στην ουσία, ασφαλώς θα συζητήσουν και προτάσεις ή απόψεις που αγγίζουν τις απόψεις των δύο πλευρών. Δεν μπορεί να απαγορευθεί αυτό. Το θέμα είναι εάν στο τέλος της ημέρας θα βγει ένα αποτέλεσμα που θα επιτρέπει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή αν θα γεφυρωθούν έστω κατ’ ελάχιστο οι απόψεις που δημόσια βάζουν οι πλευρές και ιδιαίτερα η τ/κ πλευρά».

Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι με τη θέση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία η ε/κυπριακή πλευρά δεν μετακινήθηκε, «διότι θεωρεί ότι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία ευνοεί το τουρκικό αίτημα για περαιτέρω αυτονόμηση. Αν δεν το θέλουν, δεν θα συνεχιστεί. Και δεν είναι το ίδιο με το να ρίχνεις μια ιδέα για την εσωτερική δόμηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας από του να θέλεις να αλλάξεις εξ ολοκλήρου τη βάση και να φύγεις και από τα ψηφίσματα και από τις ιδέες Γκουτέρες, όπως δηλώνει μέχρι στιγμής δημόσια η τουρκική πλευρά».

 

Η Ε.Ε. μπορεί να ασκήσει επιρροή προς την Τουρκία χρησιμοποιώντας μοχλούς και κίνητρα

 

Θέσαμε και το ερώτημα κατά πόσον η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στην όλη προσπάθεια ασκώντας πιέσεις προς την Τουρκία. Και οι δύο απάντησαν πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει μια σταδιακή εφαρμογή των επιθυμιών της Τουρκίας και ότι δεν μπορεί να τα δώσει όλα από την αρχή. «Στην αρχή μπορεί να τεθεί το θέμα της βοήθειας προς την Τουρκία για τη φιλοξενία των μεταναστών στη χώρα και να λεχθεί ότι τα υπόλοιπα θα εφαρμόζονται σταδιακά, όπως το θέμα του Αιγαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι σχέσεις με την Τουρκία και άλλα, για τα οποία η Ε.Ε. έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Παρόμοια ήταν και η θέση του Ανδρέα Χρίστου, ο οποίος σημείωσε πως κανένας δεν μπορεί να θέσει τελεσίγραφα και να πιέσει την Τουρκία για να πάρει τη μια ή την άλλη θέση. «Είναι πολιτικά τα κίνητρα τα οποία διαθέτει η Ε.Ε. και με τα οποία μπορεί να ενθαρρύνει την Τουρκία να μετακινηθεί από θέσεις που δημόσια καταθέτει. Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ που διαθέτουν πιο ισχυρούς μοχλούς και πιο ισχυρή επιρροή προς την Τουρκία».

Επομένως, είπε, η Ε.Ε. μπορεί να ασκήσει την επιρροή της χρησιμοποιώντας μοχλούς και κίνητρα που διαθέτει προς όφελος συμφερόντων της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy