Ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση η δημοσιοποίηση της λίστας ΜΕΔ των ΠΕΠ

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα οδηγηθεί η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων για τον Συνεργατισμό με το ερώτημα της δημοσιοποίησής της ή όχι.

Μετά το πέρας της ad hoc επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου είπε ότι η λίστα θα πάει στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση της απόφασης από του κάθε κόμματος κατά πόσο θα δημοσιοποιηθεί ή όχι. Πρόσθεσε ότι η λίστα Μιχαηλίδη θα οδηγηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδρίες της Ολομέλειας εξηγώντας ότι εκεί θα μιλήσει ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και θα είναι περιορισμένος χρόνος.

Είπε ακόμα ότι με αυτή την κίνηση ολοκληρώνεται η διαφάνεια που πρέπει να χαρακτηρίζει την Βουλή των Αντιπροσώπων και τους εκπροσώπους του λαού στο κοινοβούλιο. Σημείωσε ότι η μόνη οδός είναι διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση της λίστας του Γενικού Ελεγκτή θα γίνει όπως ακριβώς έγινε και με τη λίστα Γιωρκάτζιη, δηλαδή θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Επίσης ο κ. Αδάμου γνωστοποίησε ότι θα κληθούν και ειδικοί ανεξάρτητοι ελεγκτικοί οίκοι οι οποίοι θα κάνουν επεξεργασία της λίστα που παρέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά και για τη λίστα Γιωρκάτζιη καθώς όπως είπε υπάρχουν ανακρίβειες και λάθη.

ΑΚΕΛ: Να μην δημοσιοποιηθεί η λίστα του Γεν. Ελεγκτή έχοντας υπόψη το τι καταγράφεται

Το ΑΚΕΛ δια του Στέφανου Στεφάνου σημειώνει ότι η λίστα του Γενικού Ελεγκτή, έχοντας υπόψη το τι καταγράφεται, δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι σε αντίθεση με τη λίστα Γιωρκάτζιη που είχε ζητηθεί από τη Βουλή, η λίστα του Γενικού Ελεγκτή είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε στη βάση των αρμοδιοτήτων του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του δεν διαπιστώνει ευνοϊκή μεταχείριση και η αναφορά σε ονόματα ουδόλως εξυπακούει σε μεμπτή συμπεριφορά σε σχέση με τα ΠΕΠ.

Πρόσθεσε ότι η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων αφού μελέτησε την έκθεση συμπεραίνει ότι η επώνυμη δημοσίευση ονομάτων θα πυροδοτήσει ατέρμονες και ζημιογόνες συζητήσεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η Βουλή πρέπει να προβληματιστεί πως θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον λαμβάνοντας υπόψη τα όσα περιλαμβάνει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αλλά και η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων.

Οικολόγοι: Να δημοσιοποιήθεί

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι τάσσονται υπέρ της δημοσιοποίησης του καταλόγου των ονομάτων που σχετίζονται με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τους ΠΕΠ για το Συνεργατισμό. Πρόσθεσε ότι για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. Επίσης είπε ότι πρέπει άμεσα η Βουλή πριν την αυτοδιάλυσή της να προχωρεί σε διορισμό ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων για έρευνα γύρω από τη λίστα Γιωρκάτζιη και του Γενικού Ελεγκτή.

Επίσης είπε ότι πρέπει να φτάσει στη Βουλή και μια άλλη λίστα των ΠΕΠ που έτυχαν διαγραφών μέρος των δανείων του πριν από το κούρεμα. Πρόκειται για μια λίστα που καταρτίστηκε από τον κ. Σταυρινάκη όπως είπε που δημοσιεύθηκε ένα μέρος της και το υπόλοιπο έμεινε απόκρυφο. Είπε ότι η λίστα βρίσκεται στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας και κάποιοι δεν κάποιοι θέλουν να την κρατήσουν κρυφή.

Αλληλεγγύη: Να δημοσιοποιηθεί και να συνεχιστούν οι έρευνες

Η Αλληλεγγύη δια του Μιχάλη Γιωργάλλα σημειώνει ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί η λίστα του Γενικού Ελεγκτή. Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν την επόμενη σύνοδο οι εργασίες της ad hoc επιτροπής για τα ΠΕΠ και να ενισχυθεί με τη συνδρομή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα μπορούν να αναλύσουν περαιτέρω τα στοιχεία των τραπεζικών πληροφοριών για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. Πρόσθεσε ότι η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στα δάνεια των ΠΕΠ που αφορούν τις εμπορικές τράπεζες για να δουν αν υπάρχουν παράνομες διαγραφές και χαριστικές διευκολύνσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.