Κυπριακή εταιρία παράγει τα χαλούμια στη Βουλγαρία και τα εισάγει στην Κύπρο

Φωνάζουν οι τυροκόμοι για την εγγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ

Σοβαρά προβλήματα στους τυροκόμους αλλά και στους κτηνοτρόφους θα προκαλέσει η εγγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος των τυροκόμων Γιώργος Πέτρου.

Εξέφρασε τη διαφωνία του με τις θετικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου γεωργίας για την εξέλιξη αυτή και τόνισε ότι εάν δεν διορθωθούν οι αδυναμίες που περιλαμβάνονται στο φάκελο του χαλουμιού θα υπάρξει μείωση και στην παραγωγή του και στα έσοδα. Ακόμα και μικρά τυροκομεία που δεν έχουν παστεριοτήρα θα κλείσουν τόνισε.

Ο κύριος Πέτρου είπε ότι θα θέσουν όλα τα ζητήματα και προβληματισμούς στον υπουργό γεωργίας στη συνάντηση που θα έχουν μετά τις 2 το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια, είπε, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. των τυροκόμων και θα πάρει αποφάσεις. Τόνισε ότι δεν αποκλείεται να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

Η ΕΚΑ χαιρετίζει την εγγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ τόνισε ο γγ της οργάνωσης Πανίκος Χάμπας, επισημαίνοντας ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα πολλών χρόνων.


Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των τυροκόμων τόνισε ότι δεν γίνεται κάποιοι να γίνονται πολυεκατομμυριούχοι σε διάστημα μόλις λίγου χρόνου. Κατήγγειλε ότι κυπριακή βιομηχανία μετέφερε την έδρα της στη Βουλγαρία όπου παράγει χαλούμι το οποίο φέρνει στη συνέχεια στην Κύπρο.

Ο κύριος Χάμπας ανέδειξε ως πολύ σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν γαλακτόσκονη, κάτι που δεν θα επιτρέπεται με την έγκριση του φακέλου και κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τη βουλή να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους.

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις φυλές των ζώων που μπορούν να δίνουν το γάλα τους, υπάρχει επικοινωνία με γενετιστές ζώων για τη διασταύρωση φυλών και την κυπροποίηση ζώων έξι μήνες μετά την έγκριση του φακέλου, οπότε και εκεί θα λυθεί όποιο πρόβλημα προκύψει. Επίσης τόνισε μπορούν να επιλυθούν και τα προβλήματα με τις ζωοτροφές που μπορούν να χρησιμοποιούνται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.