Βία κατά των γυναικών: 40 γυναικοκτονίες από το 2000

Νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στην πάταξη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, συζήτησαν οι Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει τις πρόνοιες της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την βία κατά των γυναικών και περιλαμβάνει επιβαρυντικούς παράγοντες που θα λαμβάνονται υπόψη κατά την επιμέτρηση των ποινών των δραστών.

Στην επιτροπή βρέθηκε και η Υπουργός Δικαιοσύνης η οποία τόνισε ότι ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο. Η Έμιλη Γιολίτη είπε ότι και η πανδημία του κορωνοϊού έφερε αύξηση των περιστατικών. Πρόσθεσε ότι ανησυχητικοί είναι και οι αριθμοί των γυναικοκτονιών.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε, στην Κύπρο τις τελευταίες δυο δεκαετίες καταγράφηκαν 40 γυναικοκτονίες από πρώην και νυν συζύγους ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Πρόσθεσε ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται κατά μέσο όρο πέραν των 137 γυναικών. Η Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη τραγική περίπτωση της περασμένης Τρίτης, όταν γυναίκα βρέθηκε σε χωράφι στην Αθηαίνου αφού προηγουμένως είχε δολοφονηθεί και πεταχτεί σε φρεάτιο σε άλλη περιοχή της Λευκωσίας. Επίσης είπε ότι κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τις κακοποιήσεις και δολοφονίες της Κριστίν Κωνσταντινίδου, της 18χρονης Στάλως Ιωαννίδου, της 46ης Αντωνίτσας Ροδοσθένους, της 36χρονης Ντανιέλλας Ρόσκα, της 26ης Στέλλας Πιερή, των 5 γυναικών και δυο παιδιών από τον κατά συρροήν δολοφόνο αλλά και τόσων άλλων περιπτώσεων. Όπως είπε λόγω του ότι ήταν γυναίκες θεωρήθηκαν εύκολη λεία και δολοφονήθηκαν άγρια από άτομα στα οποία είχαν δείξει εμπιστοσύνη.

Επίσης η Υπουργός είπε ότι τους τελευταίους μήνες πολλές είναι οι καταγγελίες και για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση με θύματα κυρίως γυναίκες.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να δώσει μια νομική ομπρέλα προστασίας στα θύματα. Επίσης θα παρέχει ενημέρωση, πρόληψη και προστασία στα θύματα και στη συνέχεια να αποδώσει δικαιοσύνη με καταδίκες των θυτών και αυστηρές ποινές. Για τις ποινές είπε ότι θα αυξηθούν εκεί και όπου είναι χαμηλές και έφερε ως παράδειγμα την παρενόχληση γυναίκας με νοητική υστέρηση, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης για τους δράστες θα αυξηθεί από τα 3 στα 14 χρόνια.

Για την οικονομική βία εξήγησε ότι είναι όταν ο σύζυγος αποστερεί τα βασικά προς το ζειν της συζύγου του και την εξαναγκάζει με αυτόν τον τρόπο να μένει μαζί του. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει ένα συντονιστικός φορέας που εγκαθιδρύεται στο νομοσχέδιο, ρόλος του οποίου θα είναι η πρόληψη, η ενημέρωση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Επίσης η Έμιλυ Γιολίτη είπε ότι είναι λιγότερες οι περιπτώσεις βίας κατά των ανδρών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταδικάζονται όλες οι μορφές έκφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και προστίθενται και νέα αδικήματα όπως είναι η οικονομική και ψυχολογική βία. Στόχος είναι να τεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση πριν από τη διάλυση της Βουλής τον Μάιο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε χαρακτηριστικά ότι επιτέλους κατατέθηκαν τα νομοσχέδια που αφορούν τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης λέγοντας ότι από το 2012 γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει κατάληξη. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται πολύ συζήτηση καθώς υπάρχουν πολλές ασάφειες και κενά. Η κ. Κουκουμά επισήμανε ότι το ΑΚΕΛ ζητά πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς οικονομίστικες προσεγγίσεις και μισόλογα. Τόνισε ακόμα ότι το κόμμα της θα παρέμβει με τροπολογίες ώστε να περιληφθούν όλες οι πρόνοιες για τις οποίες η κυβέρνηση έχει ζητήσει εξαιρέσεις. Επίσης είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει να κατατεθεί από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης η τεχνοοικονομική μελέτη για το κόστος εφαρμογής της σύμβασης γιατί όπως είπε είχε δηλώσει ο πρώην Υπουργός ότι το κόστος της σύμβασης θα απαιτούσε 8 εκατομμύρια αλλά με τις εξαιρέσεις και τις υποσημειώσεις έχει τελικά καταφέρει με 800.000 να μπορεί να εφαρμοστεί η σύμβαση. Σημείωσε ότι μπορεί να γίνει αντιληπτό πόσα έχουν αφαιρεθεί και έχουν εξαιρεθεί για τα μπαλώματα αυτά. Η Σκεύη Κουκουμά επισήμανε ότι στόχος είναι να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά να μην είναι κάτι πρόχειρο και να μην αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και απλά να δοθούν τα εύσημα στην κυβέρνηση για να πανηγυρίζει ότι τελικά έχει ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, ανέφερε ότι δυστυχώς τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν λόγω και της πανδημίας και είναι πολύ περισσότερα από ότι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Όπως είπε θα συσταθεί ένας συντονιστικός φορέας ο οποίος θα αντιμετωπίζει όλα τα φαινόμενα.

Η βουλευτής της Αλληλεγγύης Ρούλα Γεωργιάδη, δήλωσε ότι η βία έχει πολλές μορφές και στόχος είναι η τιμωρία των θυτών, αλλά και πρόληψη της βίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy