Κοινή διακήρυξη της ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63 έτη

Η ομάδα πρωτοβουλίας για την κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις ανακοίνωσε σήμερα το πλαίσιο δράσης σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στα Γραφεία της ΠΕΟ, έχει δημιουργηθεί Ομάδα Πρωτοβουλίας με στόχο τον συντονισμό του αγώνα για την κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις όσων ασφαλισμένων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και επιλέγουν να πάρουν την σύνταξη τους στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας παρουσίασε σήμερα 02 Απριλίου κοινή διακήρυξη των Οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα καθώς και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Η κοινή διακήρυξη της ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63 έτη.

Αναλυτικά:

Απαιτούμε κατάργηση της μείωσης του 12% στις συντάξεις όσων επιλέγουν συνταξιοδότηση στο 63ο έτος και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν την παρούσα διακήρυξη, θεωρούν άδικο και ισοπεδωτικό το μέτρο της λεγόμενης αναλογιστικής μείωσης κατά 12% στο ποσό της σύνταξης που δικαιούται κάθε ασφαλισμένος ο οποίος πληρεί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και επέλεξε ή θα επιλέξει συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας του.
Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα αντιδημοκρατικά μέτρα που επέβαλε η Τροϊκα στην κυπριακή κοινωνία, μέσα στις γνωστές συνθήκες της τραπεζικής κρίσης, επικαλούμενη την πιθανότητα αδυναμίας ανταπόκρισης του κυπριακού κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Ταμείο και τον υποτιθέμενο κίνδυνο κατάρρευσης της Κοινωνικής ασφάλισης.
Η τελευταία όμως αναλογιστική μελέτη που έγινε, έχει καταδείξει ότι το ΤΚΑ εξακολουθεί να είναι εύρωστο και μακροχρόνια βιώσιμο, αφού η μακροχρόνια βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών παροχών του ΤΚΑ παραμένει εξασφαλισμένη μέχρι το 2080.
Οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αύξηση της ανεργίας και η αδυναμία επανένταξης στην εργασία πολλών εργαζομένων ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ολόκληρων οικονομικών κλάδων, η καθυστέρηση ένταξης των νέων στην εργασία και οι συνεχείς διακοπές στον εργασιακό βίο, το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πολλούς αυτοεργοδοτούμενους επαγγελματίες, είναι παράγοντες που επαναφέρουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ και επαναφορά του δικαιώματος για πλήρης συντάξεις στο 63ο έτος της ηλικίας των ασφαλισμένων κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Έχοντας υπόψιν ότι μέχρι σήμερα υπάρχει άρνηση από πλευράς της κυβέρνησης για την θετική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αιτήματος, οι οργανώσεις μας που εκπροσωπούν μισθωτούς εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, μικρομεσαίους, νέους και νέες, γυναίκες και γενικά όλο το φάσμα των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ, αποφάσισαν την πραγματοποίηση μεγάλης μαζικής κινητοποίησης, με στόχο την μαχητική και αποφασιστική διεκδίκηση αυτού του ώριμου κοινωνικού αιτήματος το οποίο καθίσταται πλέον κάτω από τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες, απόλυτα επίκαιρο και αναγκαίο.
Η κινητοποίηση θα γίνει το Σάββατο, 17 του Απρίλη, ώρα 10.30 π.μ. και θα περιλαμβάνει συγκέντρωση στο χώρο έξω από το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ και πορεία η οποία θα καταλήξει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ομάδα Πρωτοβουλίας για κατάργηση πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63 έτη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy