68 διαδικασίες επί παραβάσει από την ΕΕ κατά της Κύπρου κληρονοµιά στη νέα κυβέρνηση

Στο κατώφλι του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου οι υποθέσεις των «χρυσών» διαβατηρίων και του περιβάλλοντος

 

Η νέα κυβέρνηση παραλαµβάνει ως κληρονοµιά 68 υποθέσεις για τις οποίες κινήθηκαν διαδικασίες επί παραβάσει από την Κοµισιόν εναντίον της χώρας. Οι πιο σηµαντικές, οι οποίες πρέπει να αντιµετωπιστούν µε τη µορφή του κατεπείγοντος, αφού σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραπεµφθεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο και να της επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις, αφορούν τα «χρυσά» διαβατήρια, τη λανθασµένη χρήση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά ακινήτων για χάρη της βιοµηχανίας των «χρυσών» διαβατηρίων, τις καταχρηστικές ρήτρες και τα ζητήµατα του περιβάλλοντος.

Οι 68 υποθέσεις χωρίζονται στα ακόλουθα 13 κεφάλαια: ∆ικαιοσύνη, Θεµελιώδη ∆ικαιώµατα και Ιθαγένεια (14 υποθέσεις), Περιβάλλον (11 υποθέσεις), Κινητικότητα και Μεταφορές (8), Φορολογία και Τελωνειακή Ένωση (7), Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ίσες Ευκαιρίες (7), Εσωτερικές Υποθέσεις (6), Εσωτερική Αγορά, Βιοµηχανία, Επιχειρηµατικότητα και ΜΜΕ (5), Χρηµατοπιστωτική Σταθερότητα, Χρηµατοπιστωτικές Υπηρεσίες και Ένωση Κεφαλαιαγορών (4), Ενέργεια (2) και από µια υπόθεση για τα κεφάλαια: Ανταγωνισµός, Επικοινωνιακά ∆ίκτυα, Περιεχόµενο και Τεχνολογίες, Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία και Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίµων.

Στον τοµέα της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκονται σε εξέλιξη επτά διαδικασίες µεταξύ των οποίων η οδηγία σχετικά µε την απόσπαση εργαζοµένων, η οδηγία για διαφανείς και προβλέψιµους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η νοµοθεσία της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζοµένων στον δηµόσιο τοµέα.

Στον τοµέα των Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται σε εξέλιξη έξι διαδικασίες µεταξύ των οποίων η καταπολέµηση της τροµοκρατίας, η διάδοση τροµοκρατικού περιεχοµένου, η διευκόλυνση της χρήσης χρηµατοοικονοµικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ορισµένων ποινικών αδικηµάτων, οι οδηγίες για τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και τις διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος του πρόσφυγα και η καταπολέµηση της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες.

Στον τοµέα της Εσωτερικής Αγοράς, Βιοµηχανίας και Επιχειρηµατικότητας βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε διαδικασίες µεταξύ των οποίων η οδηγία για τα επαγγελµατικά προσόντα, τα µεσιτικά γραφεία, τους παρόχους υπηρεσιών και τα επαγγέλµατα των µηχανικών και αρχιτεκτόνων.

Στον τοµέα της Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας εκκρεµούν τέσσερις διαδικασίες που αφορούν: τη διευκόλυνση της ανάκαµψης από την κρίση της COVID-19, τα καλυµµένα οµόλογα, την οδηγία για εξυγίανση των τραπεζών και τη διασυνοριακή διανοµή οργανισµών συλλογικών επενδύσεων.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους τοµείς, εκκρεµούν υποθέσεις όπως: η οδηγία για την ασφάλεια των υπεράκτιων επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οδηγία για προώθηση των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, η υιοθέτηση του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και η κατάρτιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου.

 

«Καίει» το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων

Το πιο «καυτό» ζήτηµα είναι τα «χρυσά» διαβατήρια. Η απερχόµενη κυβέρνηση εισέπραξε προειδοποιητική επιστολή (20/10/2020) και αιτιολογηµένη γνώµη (9/6/2021).

Το θέµα των «χρυσών» διαβατηρίων εντάσσεται στο κεφάλαιο της ∆ικαιοσύνης, για το οποίο υπάρχουν σε εξέλιξη ακόµη 13 υποθέσεις: οι καταχρηστικές ρήτρες, η προληπτική αναδιάρθρωση και απαλλαγή οφειλετών από τα χρέη, η προστασία των καταναλωτών, οι αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συµφερόντων των καταναλωτών, η ανταλλαγή πληροφοριών µε άλλα κράτη-µέλη για ποινικά θέµατα, η ψηφιοποίηση του εταιρικού δικαίου, τα εντάλµατα σύλληψης, η προστασία των πληροφοριοδοτών, η καταπολέµηση της απάτης για οικονοµικά θέµατα µέσω του ποινικού δικαίου, το ισοζύγιο επαγγελµατικής ζωής, η δέσµευση µετόχων, η ενθάρρυνση της µακροπρόθεσµης ενεργού συµµετοχής των µετόχων και οι δικονοµικές εγγυήσεις για ποινικές υποθέσεις στις οποίες εµπλέκονται ανήλικοι.

 

Βαρύ τίµηµα για νέα γενιά και κίνδυνος για βαρύ πρόστιµο

Το δεύτερο κατά σειρά πιο καυτό θέµα είναι η διαδικασία επί παραβάσει που κινήθηκε από την Κοµισιόν εναντίον της χώρας για τη λανθασµένη χρήση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για χάρη της βιοµηχανίας των «χρυσών» διαβατηρίων. Σηµειώνεται ότι η απερχόµενη κυβέρνηση ετοίµασε νοµοσχέδιο το οποίο περιορίζει αισθητά τους δικαιούχους, φορτώνοντας ουσιαστικά τα δικά της λάθη στη νέα γενιά. Ωστόσο δεν αποκλείεται η χώρα να πληρώσει και βαρύτατο πρόστιµο εάν η ΕΕ παραπέµψει το θέµα στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο.

Στο κεφάλαιο της Φορολογίας εκκρεµούν άλλες έξι υποθέσεις: η οδηγία για τους κανόνες του ΦΠΑ στον τοµέα του ηλεκτρονικού εµπορίου (δύο διαδικασίες σε εξέλιξη), η οριζόντια οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, η µη µεταφορά της οδηγίας «αγοράστε και δωρίστε», το θέµα µε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο αλκοόλ και η οδηγία για τη διοικητική συνεργασία στον τοµέα της φορολογίας.

 

Οι πιο συχνοί παραβάτες σε περιβαλλοντικά θέµατα

Η Κύπρος είναι ίσως ο πιο συχνός παραβάτης σε περιβαλλοντικά θέµατα. Σε εξέλιξη βρίσκονται 11 µεγάλες υποθέσεις (µε πολλά υποκεφάλαια) για τις οποίες κινήθηκαν διαδικασίες επί παραβάσει από την Κοµισιόν εναντίον της χώρας.

Αυτές αφορούν: την ηχορύπανση (έλλειψη χαρτών θορύβου και σχεδίων δράσης), την οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, τους χάρτες κινδύνου όσον αφορά τις πληµµύρες, την οδηγία πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, τη λανθασµένη εφαρµογή της οδηγίας για τη µείωση των ρύπων, την οδηγία για τα απόβλητα (δύο διαδικασίες), τον καθορισµό ειδικών περιοχών διατήρησης (SAC), το δίκτυο NATURA 2000, το οποίο είναι ηµιτελές, το πλαίσιο για τα αστικά λύµατα, τα σχέδια διαχείρισης τρίτης λεκάνης απορροής ποταµού και τα σχέδια διαχείρισης δεύτερου κινδύνου πληµµύρας. Σηµειώνεται ότι για πολλά θέµατα στάληκαν µέχρι και τέσσερις επιστολές από την ΕΕ.

 

Οκτώ διαδικασίες για τον τοµέα Κινητικότητα και Μεταφορές

Ο τρίτος κατά σειρά τοµέας µε τις περισσότερες διαδικασίες επί παραβάσει αφορά την Κινητικότητα και τις Μεταφορές.

Συγκεκριµένα, εκκρεµούν οκτώ υποθέσεις που αφορούν: την απόσπαση οδηγών στον τοµέα των οδικών µεταφορών, τη διαλειτουργικότητα των συστηµάτων τηλεδιοδίων και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών για µη καταβολή οδικών τελών στην Ένωση, τη συµφωνία αεροπορικών µεταφορών µεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, η οποία, σύµφωνα µε την Κοµισιόν, δεν συνάδει µε το Ευρωπαϊκό πλαίσιο (σ.σ.: το θέµα δεν σχετίζεται µε τις κυρώσεις λόγω του πολέµου στην Ουκρανία), το ελάχιστο επίπεδο εκπαίδευσης των ναυτικών, τον εξοπλισµό των πλοίων, την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο χαρακτηρισµό των κατηγοριών οχηµάτων και την επικαιροποίηση ορισµένων κωδικών οχηµάτων και την προσθήκη του συστήµατος eCall στον κατάλογο των σηµείων ελέγχου.

 

 

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy