Ε.Μαύρου: Η γνωμάτευση για τα τοπικά δημοψηφίσματα πάσχει – Δεν λαμβανει υπόψιν τον κοινοτικό νόμο για την ΤΑ

Νομικά και πρακτικά προβλήματα εντοπίζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στην πρόταση της κυβέρνησης για διενέργεια ενιαίου δημοψηφίσματος για έγκριση της μεταρρύθμισης της τοπική αυτοδιοίκησης μαζί με τη διενέργεια των Βουλευτικών Εκλογών.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, επεσήμανε ότι κατά τις συζητήσεις της Βουλής με νομικούς συμβούλους , εκφράστηκε η άποψη ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι δεν μπορούν να διενεργηθούν τοπικά δημοψηφίσματα, πάσχει καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν τον κοινοτικό νόμο για το Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκκος Λεωνίδου επεσήμανε ότι το ερώτημα όπως το έχει συντάξει η κυβέρνηση θα προκαλέσει σύγχυση καθώς κάποιος μπορεί να συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση αλλά να διαφωνεί με την δημιουργία 17 Δήμων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιορίζεται στη μείωση των δήμων και σημείωσε ότι για τ ΕΔΕΚ δεν θα είναι δεσμευτική η άποψη των πολιτών.

Ό Υπουργός Εσωτερικών άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης. Κατά τον ίδιο, κάποιες τοποθετήσεις αποτελούν υπεκφυγές για τη μη υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Ανέφερε ότι δεν είναι ωρα επίκλησης συνθημάτων αλά ώρα ευθύνης και εξέφρασε την ευχή η πρόταση της κβέρνηση να υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια έτσι ώστε να εκταμιευτούν και τα 130 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που συνδέονται με την μεταρρύθμιση.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy