70,3% μείωση στην κατανάλωση βενζίνης και 53% πετρελαίουΑπώλειες 2,1 εκατ. ευρώ για πρατήρια και 23,5 εκατ. ευρώ για τα κρατικά έσοδα

Περίπου 23,5 εκατ. ευρώ ήταν η απώλεια εσόδων του κράτους από φόρους και ΦΠΑ, λόγω της μείωσης τον Απρίλιο του 2020 στην κατανάλωση βενζίνης 95 κατά 70,3% και πετρελαίου κίνησης κατά 53%, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, ο Μάιος χαρακτηρίζεται από μειώσεις στην τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης. Επισημαίνεται ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις της μέσης τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Μαΐου παρατηρήθηκε μείωση στη βενζίνη κατά 3,1 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 5,3 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης μείωση 4 σεντ το λίτρο.

«Παρατηρούμε ότι κατά τον Μάιο 2020, κατά μέσο όρο εισάγαμε βενζίνη κατά 8,2 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πετρέλαιο κίνησης εισάγαμε κατά 1,1 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το πετρέλαιο θέρμανσης εισάγαμε κατά 10,2 σεντ το λίτρο λιγότερα από τη μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται και προστίθεται ότι «οι σημαντικές αποκλίσεις της μέσης τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δύσκολο να εξηγηθούν λόγω απουσίας επιπρόσθετων στοιχείων και πληροφοριών».