Παράθυρα/Ορίζοντας

Την κυπριακή Μηλιά τραγουδούν χορωδοί από έξι χώρες

Choral Crossroads 2021 από την Επιλογή

Επιλογή

Η διοργάνωση Choral Crossroads ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε το 2013, 2018 και 2019. Ο θεσμός το 2018 τιμήθηκε με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και γεφυρώνει Δύση και Ανατολή, διασταυρώνοντας Mουσικές και Πολιτισμό από Ευρώπη και Αραβικό κόσμο.

Φέτος η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή / Jeunesses Musicales (JM) Κύπρου, σε συνεργασία με το Euro-Arab Youth Music Center, JM Λιβάνου και Youth for Music | JM Ιορδανίας, παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή του θεσμού.  Από την ασφάλεια του σπιτιού, του κήπου τους ή ενός χαρακτηριστικού σημείου της πόλης τους, 42 χορωδοί κάθε ηλικίας από Ιορδανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Λίβανο, Γαλλία και Κύπρο συνδέονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ενώνουν τις φωνές τους, ερμηνεύοντας το γνωστό κυπριακό τραγούδι “Η Μηλιά”. Μια σύνθεση του Αχιλλέα Λυμπουρίδη σε στίχους Άνθου Ροδίνη, και σε εναρμόνιση για τετράφωνη χορωδία από τον Μιχάλη Γρηγορίου.

Η δύναμη της μουσικής καταργεί εθνικά σύνορα, σμίγοντας φωνές και ανθρώπους έστω και από απόσταση δημιουργώντας μια ιδιαίτερη χορωδία και ένα συγκινητικό αποτέλεσμα.

Το μουσικό αποτέλεσμα από το χορωδιακό συναπάντημα, που τα προηγούμενα χρόνια παρουσιαζόταν επί σκηνής, μεταφέρεται στο Youtube, χωρίς τη φυσική παρουσία των χορωδών στη Λεμεσό. Η δύναμη της μουσικής καταργεί εθνικά σύνορα, σμίγοντας φωνές και ανθρώπους έστω και από απόσταση δημιουργώντας μια ιδιαίτερη χορωδία και ένα συγκινητικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, το μουσικό βίντεο που ετοίμασε και έστειλε στους διοργανωτές ο/η κάθε χορωδός μέσα από τη δική του μοναξιά της πανδημίας, συνδυάστηκε οπτικά και ηχητικά με όλα τα υπόλοιπα, με στόχο να μεταφέρει ένα πνεύμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας. “Να κάμνεις καϊρέττιν” (μεταφρ. “Να μην αργείς”) λέει χιουμοριστικά το τραγούδι του Λυμπουρίδη ενώ είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η λέξη “καϊρέττιν” προέρχεται από το αραβικό gayret, που χρησιμοποιείται και στην τουρκική με την ίδια σημασία. Στις μέρες της πανδημίας που διανύουμε ο στίχος αυτός παίρνει μια άλλη ερμηνεία και τονίζει τη βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να επανενωθεί με τον συνάνθρωπό του και το κοινωνικό σύνολο.

 

 

Εναρμόνιση τετράφωνης χορωδίας: Μιχάλης Γρηγορίου
Σκηνοθεσία: Δανάη Στυλιανού, Μοντάζ: Δανάη Στυλιανού & Ανδρέας Χριστοδούλου, Μοντάζ Ήχου & Μίξη: Μιχάλης Γρηγορίου,
Bιολί, Μαντολίνο & Λαούτο: Ανδρέας Χριστοδούλου, Aκορντεόν: Χριστίνα Πισσουρίου Κρουστά: Παναγιώτης Στυλιανίδης, Κιθάρα: Σπύρος Χαραλάμπους
Σύνθεση: Aχιλλέας Λυμπουρίδης, Στίχοι: Άνθος Ροδίνης, Πρώτη Εκτέλεση: Σούλη Σαμπάχ

 

ΜΗΛΙΑ2

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.