ΔΗΚΟ: Δεν προσκλήθηκε η ΚΔ στην πενταμερή

Παραμένουν ουσιαστικά προβλήματα όσον αφορά την άτυπη πενταμερή με κυριότερο το ότι δεν έχει προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε στην Πρωϊνή Έκδοση του Astra 92,8 το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

Στόχος από παλιά, ήταν να γίνει μια διεθνής διάσκεψη – και όχι πενταμερής – με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία θα ασχολείτο με την εξωτερική πτυχή της λύσης του κυπριακού.

Περαιτέρω ο κ. Παντελίδης υπενθύμισε ότι 2 βδομάδες πριν την σύγκληση της πενταμερούς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν συγκάλεσε το εθνικό συμβούλιο, όπως υποσχέθηκε, για να του εξηγηθεί τι εννοεί με τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε ο Χρύσης Παντελίδης, θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διεκδικήσει συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πενταμερή, αφού αυτή αφορά αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος θα είναι εκεί αλλά όχι ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί από τα Η.Ε. και τι σημαίνει το ότι η Ε.Ε. θα είναι παρατηρητής εκτός της αίθουσας της διάσκεψης.

Ακόμα, πρόσθεσε, τα Η.Ε. πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η βάση της λύσης στη βάση της οποίας θα γίνουν οι συζητήσεις στην άτυπη πενταμερή. Εξέφρασε επίσης αμφιβολία για τους στόχους του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως είπε, έχει συζητήσει με διάφορους το τελευταίο διάστημα το θέμα της λύσης δύο κρατών και την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Όσον αφορά το πλαίσιο Γκουτέρες, ο κ. Παντελίδης είπε ότι δεν μπορεί να είναι η βάση λύσης αφού στηρίζεται στις υποχωρήσεις της ε/κυπριακής πλευράς.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy