Φρένο στον Φαίδωνα για τις τ/κ υπηρεσίες – Καλείται να αποκαταστήσει περιουσία

Φρένο επιχειρεί να βάλει στον δήμαρχο Πάφου το Υπ. Εσωτερικών μετά και από τη διεξαγωγή της Διοικητικής Έρευνας εναντίον του .

Με ανακοίνωση του το Υπ. Εσωτερικών αναφέρει πως προέκυψαν διαπιστώσεις και συμπεράσματα, για καταστρατήγηση της εφαρμογής της νομοθεσίας, που διέπει την παραχώρηση και διαχείριση των Τ/κ περιουσιών σε μια συγκεκριμένη περίπτωση και έχει σταλεί σχετική επιστολή στον Δήμαρχο Πάφου.

Με την επιστολή ο Δήμαρχος Πάφου καλείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για αποκατάσταση περιουσίας που αυθαίρετα έχει κατεδαφιστεί από τα συνεργεία του Δήμου και παράλληλα, τονίζεται ότι για οποιοδήποτε μελλοντικό αίτημα του Δήμου για μίσθωση τουρκοκυπριακής περιουσίας, καλείται εφεξής να τηρεί τις νενομισμένες διαδικασίες πριν προβεί στην οποιαδήποτε επέμβαση ή και κατασκευή έργου, στην εν λόγω περιουσία.

Πρόσθετα επισημαίνεται ότι για διασφάλιση της δεοντολογίας και της χρηστής διοίκησης σε όλες τις Επαρχίες, από τούδε και στο εξής κατά την διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για παραχώρηση Τ/κ περιουσίων, δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή οποιουδήποτε εκπροσώπου Τοπικής Αρχής, ή οποιουδήποτε νομικού ή φυσικού προσώπου, όταν είναι ενδιαφερόμενοι για τις υπό εξέταση/παραχώρηση Τ/κ περιουσίες, ώστε να τηρούνται οι αρχές της φυσικής δικαιοσύνης και ιδιαίτερα η αρχή της αμεροληψίας.

Τέλος, η έρευνα έχει επιβεβαιώσει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, που διέπει την παραχώρηση και διαχείριση των Τ/κ περιουσιών, για το οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη λάβει απόφαση και είναι σε διαδικασία συζήτησης για αλλαγές, μέσα από σειρά προτάσεων και μέτρων για την ολιστική αντιμετώπισή των πολλών διαχρονικών προβλημάτων.

Χθες η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Σκεύη Κουκουμά είπε ότι το πόρισμα αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι ο δήμαρχος προχωρούσε σε έργα πριν ακόμη του παραχωρηθούν τα τεμάχια από τον κηδεμόνα διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Για όλα αυτά, είπε η κα Κουκουμά, ο Υπουργός Εσωτερικών του απέστειλε επιστολή με αυστηρές συστάσεις, ενώ σε μία περίπτωση στην οποία προέβη σε κατεδάφιση περίφραξης οικίας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε καταγγελία στην αστυνομία.

Η κα Κουκουμά σημείωσε ωστόσο ότι άδικα το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί σε εξίσωση ευθυνών μεταξύ προσφύγων που μπορεί να έχτισαν παράνομα ένα γκαράζ στην περιουσία που τους παραχωρήθηκε με τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες του δημάρχου Πάφου.

Ουσιαστικά, είπε η κα Κουκουμά, το Υπουργείο απεκδύεται όλες τις ευθύνες και αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί ως κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών και θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη του να προστατεύει αυτές τις περιουσίες από αυθαιρεσίες και παρανομία.

Η κα Κουκουμά είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών όπως η διοικητική έρευνα που έγινε, δοθεί στη Βουλή.

Κατήγγειλε παράλληλα ότι παρά τη διαπίστωση για τις παρανομίες από πλευράς δημάρχου, ακόμα κάποια έργα στην Πάφο συνεχίζονται σε τέτοιες περιουσίες, ενώ η αστυνομία κωλυσιεργεί στο να διερευνήσει καταγγελίες που αφορούν τον δήμαρχο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy