Θέα/ Ορίζοντας

Ένας Ξένος στο Νησί και στο The Island Club

 «Ξυπνώ από ένα όνειρο που δε θυμάμαι. Άλλη μια φορά και για πάντα. Αλλά όσα όνειρα θυμάμαι μένουν ζωντανά, με όλες τις μικρές τους λεπτομέρειες, και τα κουβαλώ μαζί μου παντού.

Με ακολουθούν στο εργαστήρι που ζωγραφίζω.

Θα μοιραστώ κάποια από αυτά τα όνειρα μαζί σας, μαζί με τους πίνακές μου.


3 7 Scaled

Έκθεση του Μοσταφά Σαραμπί που ζει και εργάζεται στην Τεχεράνη και  παρουσιάζει το The Island Club στη Λεμεσό.

Στο πρώτο, το κρεβάτι μου βρίσκεται στη μέση ενός κήπου, ενώ δίπλα μου βόσκει μια ζέβρα. Είναι τόσο ζωντανό που το νιώθω πραγματικό. Γίνεται όμως πικρό όταν βλέπω πως απλώνομαι μόνος πάνω στο κρεβάτι, και δεν μπορώ να δω πουθενά τη γυναίκα μου.

Στο δεύτερο, είμαι παγιδευμένος μέσα σε ένα παράξενο φυτό. Δεν μπορώ να κινηθώ. Η μυρωδιά του είναι πολύ δυνατή και δυσκολεύομαι να αναπνεύσω. Υπάρχει όμως κάτι ευχάριστο στη φρεσκάδα του και την εισπνέω αυτοκαταστροφικά. Το όνειρο μου προκαλεί  αποστροφή και έλξη συνάμα, αλλά χάνω έξαφνα και τις δύο αυτές αισθήσεις.

Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην Balice Hertling (Παρίσι, 2020), στην Delgosha Gallery (Τεχεράνη, 2020, 2018, 2017), και στην Atashzad Gallery (Τεχεράνη, 2009). Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Passerelle (Βρέστη, 2020), στην Peres Projects Gallery (Βερολίνο, 2020), στο Giardino Segreto (Μιλάνο, 2019), στην Delgosha Gallery (Τεχεράνη, 2019, 2018), στη Shirin Gallery (Τεχεράνη, 2011) και στο 50 Visual Art Experimental Festival Youth Art (Τεχεράνη, 2010).


Αλίμονο, αυτό το τρίτο όνειρο επαναλαμβάνεται συνεχώς. Βλέπω τον Ρομπέρτο Μπάτζιο να χάνει το μοιραίο πέναλτι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου το 1994 τόσες φορές όσα είναι και τα χορτάρια στο γήπεδο. Το όνειρο επανέρχεται. Και εγώ επιστρέφω στην ίδια σκηνή, με τον Ρομπέρτο, πολλές φορές.

[…] Θέλω να πω και την παρακάτω ιστορία, που δεν έχει να κάνει με όνειρα. Όταν ήμουν παιδί, μια φορά κρυολόγησα και με πήγαν στο γιατρό. Στον δρόμο της επιστροφής, κρατούσα σφιχτά τη συνταγή που μου έγραψε. Με το που ανάρρωσα, βάλθηκα να αντιγράφω τη συνταγή σε ένα κομμάτι χαρτί. Η οικογένειά μου ενθουσιάστηκε πως θα γινόμουν γιατρός. Μα φαίνεται πως έτσι έμαθα να ζωγραφίζω, αντιγράφοντας τον γραφικό χαρακτήρα του γιατρού.»

Μοσταφά Σαραμπί, Ιανουάριος 20212 18 Scaled

The Island Club, Αγορά Ανεξαρτησίας #18,  Λεμεσός

Από 17 Απριλίου μέχρι 22 Μαΐου 2021

Πέμπτη με Σάββατο, 12:00–18:00,

με ραντεβού (25252010)

1 23 Scaled

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.