Ερευν. Επ. για Διαβατήρια: Καθ’ υπέρβαση του νομού 51,8% των διαβατηρίων

Προανήγγειλε δημοσιοποίηση με...απόκρυψη σημείων ο Γεν. Εισαγγελέας και πρώην Υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται η ενδιάμεση έκθεση της ερευνητικής επιτροπής που συστάθηκε για διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων από το 2007 μέχρι τις 17 Αυγούστου του 2020.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι στην ενδιάμεση έκθεση καλύπτονται 2,478 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις για τα έτη 2007-2016 και 417 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου μέχρι το 2020.

Πρόσθεσε ότι δίνονται στατιστικά στοιχεία για τις παράνομες πολιτογραφήσεις, δηλαδή εκείνες που, κατά τη γνώμη της επιτροπής, έγιναν καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου και αυτές είναι 51,81% του συνόλου καθώς και για εκείνες που είναι εντός του ορθού νομικού πλαισίου αλλά δεν πληρούσαν κριτήρια και όρους που ίσχυαν κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Ο κ. Νικολάτος σημείωσε ότι στην ενδιάμεση έκθεση σημειώνονται ενδεχόμενες ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες που θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης η επιτροπή προβαίνει σε εισηγήσεις για εξέταση του ενδεχομένου αποστέρησης της υπηκοότητας σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεις.

Ο κ. Νικολάτος πρόσθεσε ότι η επιτροπή λειτούργησε με ανεξαρτησία και χωρίς επηρεασμό από εξωγενείς παράγοντες. Επίσης είπε ότι η παράδοση της ενδιάμεσης έκθεσης καθυστέρησε λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας και απρόβλεπτων οργανωτικών δυσκολιών εξαιτίας της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η ενδιάμεση έκθεση που αριθμεί πέραν των 500 σελίδων με πρόσθετες άλλες 3,5 χιλιάδες σελίδες ως επισυναπτόμενα, θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία.

Ο Γιώργος Σαββίδης είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, θα δοθεί στη δημοσιότητα η ενδιάμεση έκθεση. Σημείωσε ότι από την συγκεκριμένη έκθεση θα απαλειφθούν τα στοιχεία που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν για σκοπούς προστασίας των ερευνών που ενδέχεται να διαταχθούν εφόσον διαφανεί από τη μελέτη της έκθεσης η ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και για σκοπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σημείωσε ότι σκοπός δεν πρέπει να είναι οι όποιες ενδεχόμενες ποινικές υποθέσεις να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο αλλά στο ποινικό δικαστήριο γιατί εκεί είναι που θα κριθεί η ενοχή των όσων ενέχονται. Επίσης ισχυρίστηκε ότι η υπερβολική δημοσιότητα πριν οδηγηθεί κάποιος ύποπτος στο δικαστήριο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην έκβαση της υπόθεσης, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επηρεαστούν οι αστυνομικές έρευνες.
Το τελικό πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα μέχρι τις 6 Ιουνίου του 2021.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy