Τροπολογίες που αλλάζουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις έχουν καταθέσει τα Κοινοβουλευτικά κόμματα εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου στην τελευταία Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης.
Αύριο η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει το περιεχόμενο των τροπολογιών, μια μέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να καθοριστεί το τι θα οδηγηθεί τελικά στην ολομέλεια προς ψήφιση και τι θα ενοποιηθεί σε περίπτωση που κάποιες τροπολογίες έχουν το ίδιο αντικείμενο.
Με τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ εισηγείται οι επιλέξιμες Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενοι να μην προχωρούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού, για περίοδο μέχρι και έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος.
Στην τροπολογία τονίζεται ρητά ότι σκοπός είναι η προστασία των εργαζομένων να κατοχυρωθεί νομοθετικά άπαξ με την ψήφιση του νομοσχεδίου και να μην εξαρτάται από την έκδοση του κυβερνητικού διατάγματος.
Με τροπολογία του ΔΗΚΟ, η Επιτροπή Παρακολούθησης της εφαρμογής του Σχεδίου συγκροτείται από το Γενικό Λογιστή ή τον Βοηθό Γενικό Λογιστή, ο οποίος ενεργεί ως πρόεδρος της Επιτροπής, από ένα λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών που ορίζεται από τον Υπουργό και από δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό ύστερα από σύσταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και από τον Γενικό Ελεγκτή ή εκπρόσωπό του, ο οποίος παρακάθεται ως παρατηρητής.
Η Επιτροπή έχει υποχρέωση όπως να ενημερώνει ανά διμηνία, με έκθεσή της, τον Υπουργό και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της. Γίνεται εισήγηση για διαγραφή του όρου Μεγάλες επιχειρήσεις.
Με τροπολογία της ΕΔΕΚ, ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να τροποποιήσει τα ζητήματα που αφορούν τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων και τον τρόπο κατανομής των δανείων, τους περιορισμούς στα νέα δάνεια και το ύψος του επιβαλλόμενου επιτοκίου, μόνο με την έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών.
Με δεύτερη τροπολογία διασφαλίζεται η παραχώρηση 400 εκατομμυρίων για έκδοση δανείων προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις ενώ με τρίτη τροπολογία εισηγείται όπως στις αιτήσεις για εξασφάλιση δανείου να επισυνάπτεται φορολογική δήλωση του 2018 και όχι του 2019.
Σε σχέση με την παραχώρηση δανείων, σε περίπτωση ζημιών μη εξασφαλισμένων δανείων, η αναλογία επιμερισμού της ζημιάς μεταξύ κράτους και τράπεζας να είναι στο 50%-50% αντί στο 70%-30% όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Ζητεί επίσης να καθοριστεί ποσοστό του προσωπικού για το οποίο η επιχείρηση δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε απόλυσή του για χρονικό διάστημα 12 μηνών μετά από την παραχώρηση του δανείου.
Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει ήδη καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία η παροχή των κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους ενός δις, για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων περιορίζεται στα 200 εκατομμύρια.
Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών εισηγείται την διαγραφή του ορισμού «Μεγάλη Επιχείρηση» από το νομοσχέδιο και επιπλέον προτείνει, όπως η Επιτροπή Παρακολούθησης της εφαρμογής των διατάξεων του Σχεδίου αποτελείται από τον Γενικό Λογιστή ή τον Βοηθό Γενικό Λογιστή, από ένα λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών από δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας. Περαιτέρω, γίνεται εισήγηση, οι αποφάσεις της επιτροπής να υπόκεινται στον έλεγχο τόσο της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου όσο και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Με τροπολογία του Το Κίνημα Αλληλεγγύη προτείνει, οι δικαιούχοι σε δανεισμό, να πληρώσουν μόνο τους τόκους την πρώτη χρονιά και τον 13ο μήνα να αρχίσει η εξόφληση της πρώτης δόσης.
