Κάθετα/ Ορίζοντας / Φωτογραφία από τις διαδηλώσεις των καλλιτεχνών στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021 για ενίσχυση του πολιτισμού και των καλλιτεχνών

Πόπη Αβραάμ: Με έγνοια για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του

Μέσα στα προβλήματα δυσλειτουργικότητας που αναφύονται από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη είναι βεβαίως και τα προβλήματα του πολιτισμού. Καμία μέριμνα, καμία διάθεση επίλυσης τους και προώθησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και την στήριξη των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων. Αποδεδειγμένα, το μόνο κόμμα που ανέκαθεν είχε σοβαρή πολιτιστική πολιτική με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις ήταν και παραμένει το ΑΚΕΛ. Ο χώρος της αριστεράς πάντα αντιλαμβανόταν την σημασία και την αξία του πολιτισμού και των γραμμάτων για την δικαιότερη και αξιοπρεπή και ποιοτική ανθρώπινη ζωή. Η έγνοια του για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του είναι διαρκής. Και για να στηριχτεί ο πολιτισμός πρέπει να γίνουν:

 • Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, διαφυλάσσοντας έτσι τα δικαιώματα του, με υποχρεωτική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Να υποχρεούνται τα επιχορηγούμενα σχήματα να δίνουν το μίνιμουμ τουλάχιστον μισθό, να παρέχουν κοινωνικές ασφαλίσεις και ταμείο προνοίας. Για τους αυτοεργοδοτούμενους να επιδοτείται από το κράτος μέρος των κοινωνικών τους ασφαλίσεων. Να αποδίδονται πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.
 • Να δοθεί γενναιόδωρη αύξηση επιχορήγησης για τον πολιτισμό, ιδίως σε νέες ομάδες που δεν έχουν στέγη και εξοπλισμό και ως εκ τούτου οι ανάγκες τους είναι αυξημένες. Αλλά και γιατί ολοένα και περισσότερο δημιουργούνται πυρήνες νέων καλλιτεχνών με όραμα και αναζήτηση.  Μπορεί αυτό το κονδύλι να προέλθει από το πακέτο στήριξης που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση.
 • Να ιδρυθεί Υφυπουργείο Πολιτισμού με σοβαρή μελέτη και εμπλοκή καλλιτεχνών από όλους τους χώρους, ώστε να μην καταλήξει μια μετονομασία των πολιτιστικών υπηρεσιών. Να στεγάσει όλα τα είδη τέχνης και γραμμάτων κάτω από την ομπρέλα του κι όχι όπως συμβαίνει τώρα με τη συμφωνική ορχήστρα για παράδειγμα, που βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του υπουργείου οικονομικών.
 • Να κατοχυρωθεί θεσμικά η συμμετοχή των φορέων του πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
 • Να γίνει μελέτη για στήριξη, προβολή και προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 • Να ανεγερθεί νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με σύγχρονες προδιαγραφές και μουσείο  νεότερης και σύγχρονης τέχνης. Να γίνει νέα κρατική βιβλιοθήκη. Όλα αυτά είναι έργα υποδομής που εκκρεμούν χρόνια τώρα. Να δημιουργηθεί κέντρο φωτογραφίας. Να γίνει επέκταση της συμφωνικής ορχήστρας, δημιουργία κέντρου κινηματογράφου και κινηματογραφικού αρχείου. Να αυξηθούν και να δοθούν αξιοκρατικά και με διαφάνεια τα κονδύλια για τον κυπριακό κινηματογράφο και να τον προβάλουμε εντός και εκτός Κύπρου. Να γίνει αναβάθμιση του κέντρου μουσικής πληροφόρησης.
 • Να ιδρυθεί κέντρο χορού και σωματικής έκφρασης ώστε να αναπτυχθεί και να προωθηθεί μια σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα που περιθωριοποιήθηκε εντελώς.
 • Να δοθεί ουσιαστική στήριξη στη συγγραφική δραστηριότητα και να προωθηθεί το κυπριακό βιβλίο και η φιλαναγνωσία αρχίζοντας μέσα από τα σχολεία μας.
 • Να επανέλθει το τιμητικό επίδομα του συνταξιούχου καλλιτέχνη που αποκόπηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, για τους χαμηλά συνταξιοδοτημένους καλλιτέχνες.
 • Να γίνει εμβάθυνση της πολιτιστικής παιδείας μέσα στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Να γίνει αναβάθμιση των μουσικών σχολείων, αναβάθμιση του σχολικού θεάτρου και των πολιτιστικών δράσεων μέσα στα σχολεία που να προβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και την τέχνη της εποχής μας. Να γίνονται αναφορές και συζητήσεις μετά από παραστάσεις, ταινίες, παρουσιάσεις σημαντικών μουσικών καλλιτεχνών, με τρόπο που να ενδιαφέρει το παιδί και να συμμετέχει.
 • Να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί η σχολή των καλών τεχνών ΤΕΠΑΚ. Να δημιουργηθεί τμήμα μουσικής στα δημόσια πανεπιστήμια.

Γενικά πρέπει να αντιληφθούμε πως το μέλλον αυτού του τόπου είναι η νέα γενιά, τα παιδιά μας. Κι αν θέλουμε πραγματικά, να έχουμε μια μέρα στην εξουσία ανθρώπους δημοκρατικούς, να μας κυβερνούν με εντιμότητα, ήθος, όραμα, μακριά από διαφθορές, διαπλοκές, αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές, θα το πετύχουμε μόνο, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας την καλλιτεχνική φύση των παιδιών. Και παρέχοντας τους την ευκαιρία για μια εκπαίδευση ανθρωποκεντρική με στόχο να αναπτύξει αισθήματα σεβασμού, αλληλεγγύης, αλληλοκατανόησης και αποδοχής κάθε μορφής διαφορετικότητας και πολυπολιτισμικότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πως θα έχουμε πολίτες με κριτική αντίληψη, ποιότητα ζωής και πνευματική υγεία. Σε μια πατρίδα ενωμένη και ειρηνική.

Πόπη Αβραάμ

Ηθοποιός, υποψήφια βουλεύτρια, ΑΚΕΛ Αριστερά- Νέες Δυνάμεις στη Λευκωσία

 

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.