Εμβολιάστηκε με μία δόση το 1/3 των δικαιούχων της Κύπρου – Παίρνουν σειρά οι 20-29

Στη Λάρνακα άρχισε τη λειτουργία του το νέο εμβολιαστικό Κέντρο στο λιμάνι

 

Με τον συνολικό αριθμό των δόσεων εμβολίων που χορηγήθηκαν να ξεπερνούν τις 332,000 (37,8 δόσεις ανά 100 κατοίκους), αυτή την περίοδο προτεραιότητα για εμβολιασμό έχουν οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας των 30-39 ετών και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει ο προγραμματισμός ραντεβού από την ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του Υπ. Υγείας.

Όπως αναφέρεται, σε επίπεδο ΕΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, η Κύπρος κατατάσσεται στην 6η θέση ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης, με ποσοστό 34,1%, ποσοστό υψηλότερο από το 31,3% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Μέχρι και χθες, 252,792 άτομα έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου, ενώ ποσοστό 10,8% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (79,631).

Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, και με ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου, ο κύριος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης του εμβολίου στο 65% των πολιτών που δύνανται να εμβολιαστούν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, και αν το επιτρέψουν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της ανεπάρκειας της Πύλης Εμβολιασμού και της ταλαιπωρίας στα εμβολιαστικά κέντρα.

Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τόσο πιο σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, λέει το Υπουργείο.

Το Υπουργείο Υγείας, βάσει και των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έχει ανακοινώσει μια σειρά από οφέλη/απαλλαγές για όσους έχουν εμβολιαστεί ακόμη και με την 1η δόση του εμβολίου.

 

Ειδικότερα:

• για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχει παρέλθει περίοδος 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης, δεν απαιτείται υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός σε περίπτωση που τα άτομα αυτά θεωρηθούν στενή επαφή κρούσματος.

• Όσα άτομα έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με μια δόση και νοουμένου ότι έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες από την χορήγησή της έχουν πρόσβαση σε χώρους συναθροίσεων και να λάβουν μέρος σε διάφορες κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν ως αποδεικτικό στοιχείο την Κάρτα Εμβολιασμού τους.

• Όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση και νοουμένου ότι έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Ο εμβολιασμός είναι πράξη προσωπικής ευθύνης για τον κάθε πολίτη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα μπορέσουμε να πάρουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας πίσω, αφού αποδεδειγμένα ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό εργαλείο, αλλά και το κλειδί της πόρτας εξόδου από την πανδημία».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy