Καταζητείτο ανά το παγκόσμιο και έκανε μπίζνες στην Κύπρο

  • Στην πολιτογράφηση του Τζο Λόου εμπλέκεται η Henley & Partners, η οποία φιλοξένησε σε συνέδριά της τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και η FidesCorp η οποία συνδέεται με τον γαμπρό του Δημήτρη Συλλούρη
  • Ο Μαλαισιανός καταζητούμενος με πλάτες από την κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή βρέθηκε πάρα πολύ κοντά στο να αγοράσει και τράπεζα στην Κύπρο, αλλά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε για άλλους λόγους και όχι γιατί
    υπήρξε παρέμβαση από τις Αρχές

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Ο Μαλαισιανός καταζητούμενος Τζο Λόου φαίνεται ότι… αγάπησε πολύ την Κύπρο, μετά τη γνωριμία του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τις μπίζνες τις οποίες ανέπτυξε με την αγορά της πολυτελούς έπαυλης στην Αγία Νάπα, σε αντάλλαγμα για το «χρυσό» διαβατήριο το οποίο εξασφάλισε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία αποκάλυψε το Δίκτυο Έρευνας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς – OCCRP (μετά από έρευνα την οποία πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον ιστότοπο διερευνητικής δημοσιογραφίας Sarawak Report), ο Τζο Λόου έκανε και άλλες μπίζνες στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενος ανά το παγκόσμιο. Συγκεκριμένα, δύο χρόνια μετά την πολιτογράφησή του, το 2017, φέρεται να ενεπλάκη για την αγορά δεύτερης έπαυλης στην ίδια περιοχή, η οποία είναι μεγαλύτερη και έχει «περισσότερη ιδιωτικότητα». Βρέθηκε μάλιστα πάρα πολύ κοντά στο να αγοράσει και τράπεζα στην Κύπρο, αλλά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε για άλλους λόγους και όχι γιατί υπήρξε παρέμβαση από τις Αρχές. Όπως αναφέρεται, ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησε η πράξη ενδεχομένως να σχετίζεται με το γεγονός ότι την ίδια περίοδο ένας μέτοχος της τράπεζας βοήθησε τον Μαλαισιανό να ανοίξει λογαριασμούς σε άλλη τράπεζα στα νησιά Κομόρες. Αναφέρεται ακόμη ότι εκτός από τον Τζο Λόου υπέβαλαν αίτηση για «χρυσό» διαβατήριο και ο αδερφός του, Λόου Τάεκ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός τραπεζικού λογαριασμού στη Σιγκαπούρη ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων από το σκάνδαλο 1MDB, δύο πρώην στενοί του συνεργάτες οι οποίοι επίσης εμπλέκονται στο σκάνδαλο και η σύντροφός του, Τζεσελίν Χουάν. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η αίτηση για σύντροφο του Τζο Λόου υποβλήθηκε το 2019, ενώ ήταν γνωστά όλα τα γεγονότα. Σε όλες τις περιπτώσεις, δηλώθηκε ως διεύθυνση η έπαυλη του Τζο Λόου στην Αγία Νάπα.

Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νούρης, δήλωσε στο OCCRP ότι κανένας από τους τρεις (ο αδελφός και οι δύο πρώην συνεργάτες του Τζο Λόου) δεν είχαν υπηκοότητα. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει την απόκτηση ακινήτων από τον Μαλαισιανό καταζητούμενο, επικαλούμενος την έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η εφημερίδα μας αποκάλυψε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ρεπορτάζ με τίτλο «Νέες πολιτογραφήσεις στα μουλωχτά σε μέλη της ελίτ της Καμπότζης και της Μαλαισίας», ότι μετά την πολιτογράφηση του Τζο Λόου παραχωρήθηκαν άλλα έξι «χρυσά» διαβατήρια σε υπηκόους της Μαλαισίας. Επισημαίνεται επίσης ότι το OCCRP αμφισβητεί τις προθέσεις της κυβέρνησης, αφού στο ρεπορτάζ σημειώνεται με νόημα ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκλησης του διαβατηρίου του Τζο Λόου, αλλά προς το παρόν η κατάσταση της ιθαγένειάς του είναι ασαφής». Ακόμη, επισημαίνεται ότι στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρεται ότι «οι εισφορές τις οποίες έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος από τον Τζο Λόου ενδεχομένως να αποτελούν προϊόν νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (και) κατά συνέπεια θα πρέπει, ενδεχομένως, να κινηθεί διαδικασία ανάκτησής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΜΟΚΑΣ)». Η πιο πάνω αναφορά επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις ανησυχίες τις οποίες εξέφρασε το OCCRP, αφού φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κινηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες.

«Υπήρχαν πληροφορίες από τον Φεβρουάριο του 2015»

Εν τω μεταξύ, το OCCRP διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης -τους οποίους επικαλέστηκε και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής- ότι την περίοδο κατά την οποία έγινε η πολιτογράφηση του Τζο Λόου δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του. Μάλιστα, το Δίκτυο φιλοξενεί δηλώσεις της πρώην πράκτορα του FBI Ντέπρα Λαπρεβότε, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «από τον Φεβρουάριο του 2015 υπήρχαν διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες και άρθρα που συνδέουν τον Τζο Λόου με το σκάνδαλο 1MDB». Επισημαίνεται επίσης ότι «εάν κάποιος έκανε έρευνα δέουσας επιμέλειας, πρέπει να τα είχε δει». Υπενθυμίζεται ότι η πολιτογράφηση του Τζο Λόου έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή έξι μήνες μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών οι οποίες τον συνδέουν με το τεράστιο σκάνδαλο 1MDB. Παρά ταύτα, ο Τζο Λόου ήρθε κανονικά στην Κύπρο χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς, έκανε μπίζνες, παρακάθισε σε γεύμα με τον Αρχιεπίσκοπο και φεύγοντας άφησε δύο επιταγές ύψους 310 χιλ. ευρώ ως εισφορά στην Εκκλησία.

Αρχιεπίσκοπος, Αβέρωφ και Συλλούρης

Η ευκολία με την οποία κινήθηκε ο Τζο Λόου ενδεχομένως να σχετίζεται με τις πλάτες τις οποίες φαίνεται ότι είχε από την κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή. Σημειώνεται ότι για τον Τζο Λόου έστειλε συστατική επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, του οποίου δεν του χαλά χατίρι ποτέ η κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η ομολογία του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι «βοηθώ την Εκκλησία και δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να πω ‘‘Μακαριότατε, δεν γίνεται’’». Επισημαίνεται επίσης ότι στην πολιτογράφηση του Τζο Λόου έχουν εμπλακεί δύο εταιρείες οι οποίες συνδέονται με πρόσωπα, τα οποία έχουν ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση. Πρόκειται για τη Henley & Partners, η οποία όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας φιλοξένησε σε συνέδριά της τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και τη FidesCorp η οποία συνδέεται με τον γαμπρό του Δημήτρη Συλλούρη. Συγκεκριμένα, η Henley & Partners υπέγραψε συμφωνία με τον Τζο Λόου στις 7 Μαΐου 2015. Ωστόσο, κατά την έρευνα δέουσας επιμέλειας διαπιστώθηκε ότι είναι πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, έτσι τον πάσαρε στη FidesCorp.

 

Εκπρόσωπος της Henley & Partners ανέφερε στο OCCRP ότι ήταν μια «ad hoc σχέση». Ωστόσο, το OCCRP επικαλείται στοιχεία τα οποία, όπως αναφέρει, δείχνουν ότι «στην πραγματικότητα οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά εδώ και χρόνια, ενώ ο επικεφαλής της FidesCorp έχει βοηθήσει τη Henley ακόμη και στο να ιδρύσει γραφείο στην Κύπρο». Αναφέρεται επίσης ότι «η Henley φαίνεται να χρησιμοποίησε τη FidesCorp, για να αποφύγει τον έλεγχο της σχέσης της με τον Τζο Λόου». Εκπρόσωπος της Henley & Partners ανέφερε στο OCCRP ότι «ίσως ορισμένα μεμονωμένα μέλη του προσωπικού (της εταιρείας) που εμπλέκονταν εκείνη τη στιγμή να μην ενήργησαν ως ομάδα, ή απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις νέες διαδικασίες, ή δεν άσκησαν επαρκή κρίση ως προς την αλληλεπίδρασή τους με τους συνεργάτες τους», ενώ η FidesCorp αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, επικαλούμενη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τις Αρχές. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία αποκάλυψε η εφημερίδα μας, από το 2013 μέχρι το 2019 η Henley & Partners υπέβαλε 33 αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια, ενώ η FidesCorp 118.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.