Με καταγγελίες για εκμετάλλευση εργαζομένων ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν

Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν επέστρεψαν στη δουλειά τους εδώ και 15 μήνες και αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσέμιλη Ψηλογένη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούλιο τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν και πρόσθεσε ότι αναμένει πως οι μήνες προς το τέλος του καλοκαιριού θα είναι καλύτεροι, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι κρατήσεις.

Το στοίχημα, τόνισε η κυρία Ψηλογένη, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες και ειδικά εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, για να μην μπαίνουν σε διαδικασία κλεισίματος μονάδες όπου θα εντοπίζονται κρούσματα.
Όσον αφορά τις επιχορηγημένες διακοπές του υφυπουργείου τουρισμού, είπε ότι είναι σημαντικό να κάνουν χρήση τους οι Κύπριοι πολίτες.

ΠΕΟ: Εκμετάλλευση εργαζομένων

Προσπάθεια εκμετάλλευσης της κατάστασης από τους ξενοδόχους σε βάρος των εργαζομένων, με το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας διαπιστώνει το συνδικαλιστικό κίνημα, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να επιτραπεί.

Πρόσθεσε ότι ήδη βρίσκεται ενώπιον της διαμεσολαβητικής υπηρεσίας του υπουργείου εργασίας καταγγελία για μη καταβολή του 13ου μισθού σε εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο κύριος Γεωργιάδης εκτίμησε ότι Εκτίμησε ότι η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα είναι καλή και ότι αυτό θα έχει συνέχεια και για τη χειμερινή περίοδο. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει ήδη αρκετή ζήτηση προσωπικού ακόμη και πέραν του μόνιμου σε κάποιες περιπτώσεις.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η όποια ανωμαλία προκλήθηκε λόγω της πανδημίας δεν πρέπει να φορτωθεί στους εργαζόμενους και ότι απαιτούνται τα αυτονόητα, αποκαλύπτοντας ότι χθες στάληκε επιστολή από ξενοδόχους σε εργαζόμενους για αλλαγές στη συλλογική σύμβαση και μείωση ωφελημάτων.

Μόλις 45 ξενοδοχεία άνοιξαν

Περίπου 45 από τις 500 ξενοδοχειακές μονάδες ήταν ανοικτές μέχρι χθες, αλλά αναμένεται ότι ο αριθμός τους θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τις επόμενες βδομάδες, ανέφερε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.
Εκτίμησε ότι περί τα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου οι περισσότερες τουριστικές μονάδες θα ανοίξουν σημειώνοντας ότι βοηθά και το σχέδιο των επιχορηγημένων διακοπών για τον εγχώριο πληθυσμό.

Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι πολύ ψηλά στις λίστες προτιμήσεων πολλών χωρών, αλλά σε αυτό το στάδιο, είπε, πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια στις παραδοσιακές χώρες όπως η Βρετανία, η Ρωσία και το Ισραήλ.

Ερωτηθείς ο κύριος Ρουσουνίδης είπε ότι σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να ανοίξουν νέες αγορές, καθώς για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται προεργασία 2-3 χρόνων. Ως τέτοια μεγάλη αγορά κατονόμασε ωστόσο τη Γερμανία.

Είπε ότι γύρω στο 2023 – 24 η Κύπρος θα είναι σε θέση να δει νούμερα τουριστικών ροών παρόμοια με του 2019. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ανέφερε, τα πράγματα θα κινηθούν στο 35 με 40 % σε σύγκριση με το 2019.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy