Φρένο των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ για την φράση «εκδιώξεις οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ»

Πραγματοποιείται σήμερα νέα έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεδρία μέσα σε μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη Πανίκο Παναγιώτου, Νορβηγία, Τυνησία και Κίνα είχαν παρουσιάσει προσχέδιο κειμένου για έγκριση αλλά απορρίφθηκε και τις τρεις προηγούμενες φορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτιμάται ότι και στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, αν παρουσιαστεί το ίδιο κείμενο με το οποίο τα μέλη του σώματος ζητούν τον τερματισμό της βίας και την προστασία των αμάχων.

Ο Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε ότι απορρίπτεται από την Ουάσιγκτον το γεγονός ότι με βάση το προσχέδιο του κειμένου, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ανησυχία και αποδοκιμάζει τις πιθανές εκδιώξεις οικογενειών Παλαιστινίων από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου το Συμβούλιο χαιρετίζει τις διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και επαναλαμβάνει τη στήριξη των μελών του σώματος σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση των δυο κρατών που θα ζουν ειρηνικά και σε σύνορα αναγνωρισμένα και ασφαλή.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται να ζήτησε την κατάπαυση του πυρός από τον Ισραηλινό πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φωνές σε Αμερικανική Βουλή και Γερουσία που ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ο Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε μάλιστα ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από μεγάλη μερίδα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και από αρκετούς γερουσιαστές και βουλευτές σε σχέση με τις επιδιώξεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού και λένε ότι είναι καθαρά για πολιτικούς λόγους που προκάλεσε αυτή τη σύγκρουση και έδωσε τη δυνατότητα στην Χαμάς να διογκώσει το πρόβλημα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.