Επτά κόμματα θα μετέχουν στη νέα βουλή – Οι ψεσινές πρώτες δηλώσεις

Επτά κόμματα θα μετέχουν στη νέα βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξασφάλισε ποσοστό 27,77% και πτώση 2,9% σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2016, το ΑΚΕΛ ποσοστό 22,34% και πτώση 3,3%, το ΔΗΚΟ ποσοστό 11,29% και πτώση 3,1%.

Το ΕΛΑΜ σημείωσε αύξηση φτάνοντας στο 6,78%, σημειώνοντας αύξηση 3,3% και ακολουθεί η ΕΔΕΚ με ποσοστό 6,72%.

Στη Νέα Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά η Δημοκρατική Παράταξη με ποσοστό 6,10%, ενώ οι Οικολόγοι πήραν ποσοστό 4,41%.

Εκτός Βουλής έμειναν οι Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Κυνηγών, η Αλλαγή Γενιάς, η Αλληλεγγύη, η Κίνηση Αμμόχωστος για την Κύπρο, η Αφύπνιση, η Πνοή Λαού και το Κόμμα για τα Ζώα.

Η αποχή ανήλθε στο 34,28%.

Όσον αφορά τις θρησκευτικές ομάδες, στη νέα βουλή μπαίνουν ο Γιαννάκης Μούσας για τη Μαρωνιτική κοινότητα, και η Αντωνέλλα Μαντοβάνη για τη Λατινική κοινότητα. Εκπρόσωπος των Αρμενίων ανακηρύχθηκε χωρίς ανθυποψήφιο ο Βαχτές Μαχτεσιάν.

ΚΟΜΜΑΤΑ – ΕΔΡΕΣ 6.00 Μ.Μ.
Με βάση τα αποτελέσματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ έχασαν από μία έδρα στη νέα βουλή με τον ΔΗΣΥ να εξασφαλίζει 17 έδρες και το ΑΚΕΛ 15.

Το ΔΗΚΟ διατηρεί τις 9 έδρες του, ενώ το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ εξασφαλίζουν από 4 έδρες και οι Οικολόγοι 3.

Από τις 20 έδρες της Λευκωσίας καταλαμβάνουν 5 έδρες ο ΔΗΣΥ, 6 το ΑΚΕΛ, 3 το ΔΗΚΟ, 1 το ΕΛΑΜ, 1 η ΕΔΕΚ, 2 η ΔΗΠΑ και 2 οι Οικολόγοι.

Από τις 12 έδρες της Λεμεσού καταλαμβάνουν από 3 το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ και 2 το ΔΗΚΟ, ενώ ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ καταλαμβάνουν από μία έδρα.

Τις 11 έδρες της Αμμοχώστου καταλαμβάνουν 4 ο ΔΗΣΥ, 3 το ΑΚΕΛ, 2 το ΔΗΚΟ, μία το ΕΛΑΜ και μία η ΔΗΠΑ.

Τις 6 έδρες της Λάρνακας καταλαμβάνουν 2 ο ΔΗΣΥ και από μία το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΕΛΑΜ και η ΕΔΕΚ.

Τις 4 έδρες της Πάφου καταλαμβάνουν από μία ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

 

Τις 3 έδρες της Κερύνειας καταλαμβάνουν 2 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ και μία το ΑΚΕΛ.
Η ανακήρυξη των νέων βουλευτών θα γίνει το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

 

Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας από όλους και είπε ότι θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της νέας Βουλής ώστε να αναζητήσουν από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του και ότι το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό, αλλά και καθοριστικό της ευθύνης των όσων έτυχαν της εμπιστοσύνης του. Επισήμανε ωστόσο ότι “άλλο η προεκλογική διαδικασία και άλλο η επόμενη ημέρα των εκλογών.

Η επόμενη των εκλογών, είπε, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας από όλους. Για αυτό και επικαλέστηκε τον πατριωτισμό που διακρίνει ή πρέπει να διακρίνει την κάθε πολιτική δύναμη, προκειμένου πέραν προεκλογικών σκοπιμοτήτων να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού”.

 

Δεν καταφέραμε να πείσουμε, κυρίως ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμέναμε, σχολίασε το αποτέλεσμα για το ΑΚΕΛ ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Παραπέμποντας στο Συνέδριο του κόμματος που θα γίνει από τις 25 μέχρι τις 27 Ιουνίου, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι θα γίνει ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος για να δούμε πώς θα επανέλθει το ΑΚΕΛ στη θέση, που πραγματικά του αξίζει.

Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα μπει σε εσωστρέφεια και ερωτηθείς αν θα αναλάβει τις ευθύνες του και αν θα παραιτηθεί, είπε ότι στο ΑΚΕΛ αναλαμβάνουν συλλογικά τις ευθύνες. Πρόσθεσε ότι θα αναλάβει και ο ίδιος τις δικές του.
Τόνισε παράλληλα ότι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με την ίδια συνέπεια όλα συνιστούν το ιδεολογικό και πολιτικό του DNA. Να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, ν’ αντιστέκεται στην θεσμική διαφθορά που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού και να υπηρετεί με προσήλωση το στόχο της λύσης του Κυπριακού.

Για τους σχεδιασμούς για τις προεδρικές εκλογές, ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι οι Προεδρικές θα γίνουν και ότι χρειάζεται η σημερινή κυβέρνηση να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Μήνυμα συνεννόησης και συνεργασίας προς όλους απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως “η επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών επιβάλλεται να μας βρει ενωμένους σε μια Βουλή που πρέπει να δίδει βάρος στις συγκλίσεις και όχι στην άγονη αντιπαράθεση”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι η κοινωνία επέλεξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προσθέτοντας ότι η δημοκρατία έλαμψε σε μια άψογη διαδικασία που εξέφρασε τη λαϊκή βούληση.

Πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία, να υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να κτιστεί η Κύπρος του αύριο για τους νέους.

Μα πάνω από όλα, πρόσθεσε, να δώσουμε τη μάχη να φέρουμε τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που μας αξίζει με οφέλη για όλους”, πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης ότι κατανοεί τον κόσμο της παράταξης που δεν ψήφισε τον ΔΗΣΥ.

Προβληματισμό για την απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων από τη εκλογική του δύναμη, αλλά και ικανοποίηση για την εκλογή εννέα βουλευτών, όσες και τις εκλογές του 2016, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι οι εννέα έδρες διατηρούν τον ρυθμιστικό ρόλο και στη νέα Βουλή.

Σε δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος προανήγγειλε ειδική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη θέση του ΔΗΚΟ ενόψει της εκλογής του Προέδρου της νέας Βουλής.

Σημείωσε όμως ως σημαντικό το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ εκλέγει εννέα έδρες όσες είχε εκλέξει και το 2016, για να προσθέσει ότι «η επανεκλογή των εννέα εδρών διατηρεί τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ και στη νέα Βουλή».

Γνωστοποίησε επίσης ότι ο ίδιος προτίθεται τις επόμενες μέρες να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες είπε ότι δεν έμαθε να κρύβεται και θα αναλάβει ευθύνη για όσα του αναλογούν.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών το ΕΛΑΜ, δήλωσε ο Πρόεδρός του Χρίστος Χρίστου, σημειώνοντας πως το κόμμα κατάφερε να καταγράψει αύξηση σε όλες τις επαρχίες.

Ο κόσμος έχει στείλει σήμερα τα δικά του μηνύματα και σαν παράταξη τα έχουμε λάβει, είπε ο κ. Χρίστου σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΕΛΑΜ.

Από σήμερα το πρωί, συνέχισε, προέχει η σκληρή δουλειά.

 

 

Τη διαβεβαίωση ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με την ίδια ένταση την προσπάθεια και τον αγώνα της, ώστε να υπάρχει διαφάνεια, αποκάλυψη των σκανδάλων και παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που ευθύνονται, έδωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος, Μάρινος Σιζόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε παράλληλα πως η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με σοβαρότητα, με ήθος, με αξιοπρέπεια και με εντιμότητα να αγωνίζεται, για να προασπίσει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος το Κίνημα έχει πετύχει κάποιους από τους στόχους του, όπως η αύξηση των ποσοστών και η αύξηση του αριθμού των εδρών.

Ερωτηθείς αν η άνοδος του ΕΛΑΜ στην 4η θέση είναι κάτι που αφορά μόνο την ΕΔΕΚ ή όλα τα κόμματα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «στην ουσία το ΕΛΑΜ δεν κέρδισε την 4η κοινοβουλευτική θέση», για να προσθέσει πως «κάποιοι του τη χάρισαν με τη στάση τους, με τη θέση τους και κυρίως με τη συστηματική υπονόμευση που επιχείρησαν σε βάρος της ΕΔΕΚ».

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μεγάλη δικαίωση για τη ΔΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι η ΔΗΠΑ ήρθε για να μείνει.

Μίλησε για αποτέλεσμα που αποδεικνύει την ανάγκη για αναγέννηση του κέντρου, προσθέτοντας ότι “αναμετρηθήκαμε με συστημικές δυνάμεις και βγήκαμε νικητές”.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα εκλογικό αποτέλεσμα κόλαφο για τον παλαιοκομματισμό και μηδενισμό και διατρανώνει την απόφαση του λαού να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω αυτούς που θέλουν να τον αφήσουν πίσω.

Στην έλλειψη πόρων για την προβολή των θέσεων του Κινήματος στις συνθήκες της πανδημίας, τη στοχοποίησή του και την πολεμική που δέχθηκε από κάποια κόμματα, απέδωσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών δεν εξασφάλισε τα ποσοστά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρός του, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, που ανέφερε ότι τα συλλογικά όργανα του Κινήματος θα αποφασίσουν εάν θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής.

Παραδέχθηκε ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις, αναμενόταν το Κίνημα να εξασφαλίσει ψηλότερα ποσοστά, προσθέτοντας ότι το Κίνημα είναι ένα μικρό κόμμα που δέχθηκε «ανελέητο πόλεμο» από άλλα κόμματα και τα πιο μεγάλα και επομένως η προεκλογική εκστρατεία ήταν δύσκολη.

Ο κ. Θεοπέμπτου διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα παρά την απογοήτευση, παραμένει δυνατό και είναι έτοιμο για νέους αγώνες εντός της Βουλής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.